20-szorosára nőtt az IHF költségvetése az elmúlt 17 évben

Hassan Moustafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség elnöke (Fotó: http://sportske.jutarnji.hr)

Augusztus 20-ával véget ért a 2016/2017-es szezon válogatott versenyeinek idénye. Ennek apropóján készült egy interjú az IHF elnökével, Hasan Mustafával, aki a megválasztása óta eltelt 17 év pozitív változásairól beszélt.

A grúziai Tbilisziben megrendezett ifjúsági világbajnokságon több klub szakmai vezetője, vezetőedzője is megjelent, hogy figyelemmel kísérjék a mérkőzéseket és csemegézzenek a jövő, vagy akár a jelen csillagaiból. Rajtuk kívül részt vettek még a tornán a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) képviselői, köztük Hassan Moustafa IHF-elnök is. Moustafa elnök – aki egyébként a csoportmérkőzések alkalmával is jelen volt – interjút adott az Orosz Kézilabda-szövetségnek, melyben elmondta, hogy 2000-es lisszaboni megválasztása óta eszközölt változásoknak köszönhetően sikerült népszerűbbé, ezáltal színvonalasabbá tenni a sportágat.

Kiemelte, hogy a század elején a szövetség csupán 120 országban volt jelen, mára azonban a tagországok száma eléri a 200-at. Köszönhetően a marketing struktúra (televízió, reklámszerződések, szponzori támogatások) kiváló működésének, sikerült a Nemzetközi Kézilabda-szövetség költségvetését közel a 20-szorosára gyarapítani megválasztása óta, ami rendkívül fontos, hiszen ezt az összeget be tudják fektetni a sportág további fejlesztésébe. Ezen felül megemlítette, folyamatosan dolgoznak a kézilabdázás terén kevésbé fejlett országok felzárkóztatásán. Képzéseket tartanak a helyi oktatóknak és bíróknak, akadémiákat fejlesztenek, nem utolsó sorban pedig külön válogatott tornákat rendeznek a térségekben, hogy vonzóvá tegyék a kézilabdát az ott élő fiatalok számára.

(Szöveg: Pál Tamás)