Felkészülés: a végén is megvolt az esély Svédország ellen

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Izgalmasan alakult Ljubomir Vranjes bemutatkozó mérkőzése a magyar válogatott élén Svédországban. A legvégén is megvolt esély a győzelemre, de kimaradt a ziccer, ám így is bíztató volt Mikler Rolandék játéka az Európa-bajnokság előtt.

A magyar csapat kezdte a találkozót, ahogy a gólgyártást is. Bodó Richárd révén szerezte meg a vezetést és őrizte is egészen az negyedik percig, amikor Gottfridsson járt túl Mikler eszén (4. perc 1-1). Álmoskás hangulat uralkodott a Jönköpingenben, ez átragadt a két ország válogatottjára is, hiszen nem diktáltak nagy tempót. A félidő derekán így minimális hazai előnyt mutatott az eredményjelző, magyar részről főként Bodó veszélyeztette az ellenfél kapuját, de a kényszerszélső Juhász Ádám is jól használta ki a helyzeteit (13. perc 6-5).

Ezután az átlövőkről szóltak a támadások, Ancsin, Jakobsson és Bodó is szépségdíjas találatot szerzett távolról. Az első játékrész utolsó tíz percére frissítette a csapatot Ljubomir Vranjes, így került pályára a válogatottban debütáló Bartók Donát is. A fiatal balkezes játékos góllal hálálta meg a bizalmat (24. perc 11-10). A félidő vége nem sikerült jól magyar részről, a svédek kegyetlenül kihasználták Zachrisson révén a hibákat (26. perc 13-12). Végül egygólos hazai előnnyel mehettek szünetre a csapatok (30. perc 16-15).

Balogh Zsolt hasznos gólokat szerzett a svédek ellen (Archív fotó: V. Michel)

Remekül kezdtük a második játékrészt, jól szállt be a padról Balogh Zsolt, de Bánhidit is remekül játszották meg a társai. Eközben hátul is jól összeállt a Ligetvári, Vilovski páros. (40. perc 20-22). Támadásban jól elosztották a gólokat Császárék, a Palickát váltó fiatal svéd Thulin sem igazán tudta útját állni a magyar kísérleteknek (46. perc 22-25). Ekkor kért időt a hazaiak mestere, Kristjan Adresson. Ez sem hozta meg számukra, hogy közelebb kerüljenek, csak a mérkőzés utolsó tíz percének kezdetén. Kétgólos magyar előnnyel vette kezdetét a hajrá (50. perc 23-25). Öt perccel a vége előtt ismét egálra álltak a felek, amikor Császár büntetőt hibázott, míg Ekberg cunder gólt szerzett (55. perc 26-27).

Izgalmasan alakult a vége, húsz másodperccel a lefújás előtt a hazaiak támadhattak, de Mikler hárított, ebből indult Fekete Dávid, aki nem tudta értékesíteni a helyzetet. Ljubomir Vranjes így döntetlennel mutatkozhatott be a magyar válogatott élén (60. perc 29-29).

Svédország – Magyarország 29-29 (16-15)
Svédország:
Palicka (7 védés), Thulin (8/1 védés) – Gottfridsson 7, Zachrisson 5, Tollbring 4 (2), Ekberg 5 (2), Jakobsson 2, Jepsson 2, Lagergren 1, L. Nilsson 1, Wanne 1.
Magyarország:
Mikler (15 védés), Borbély – Balogh 5, Bodó 4, Bartók 3, Császár 2, Vilovski 2, Juhász 2, Lékai 2, Ancsin 2,Bánhidi 2, Jamali 2, Országh 1 (1), Fekete D. 1, Hornyák 1.

Folytatás január 8-án, amikor ismét Svédországgal mérkőzik meg a magyar válogatott. A hétfői találkozót 19 óra 15 perctől az M4 Sport élőben közvetíti.