A 10 legnagyobb kézilabda-rangadó a világon

Chema követi Ortegát Dániába? (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

A hétvégi Flensburg-Kiel rangadót megelőzően összeállítottuk, hogy mely párharcok váltak az elmúlt évtizedekben a kézilabda-világ legnagyobb derbijeivé. A listán természetesen helyet kapott a Veszprém-Szeged csata is.

10. Team Tvis Holstebro – Skjern Handbold (Dánia)
Alig 50 km választja el egymástól Holstebro és Skjern városát, a szurkolók szemében pedig ezért különös jelentősége van a két gárda összecsapásának. A “Slaget om Vestjylland”, azaz “A nyugat-jütlandi csata” névvel illetett párharc legutóbbi felvonását a TTH nyerte, tavaly decemberben 31-23-ra győztek a nagy rivális otthonában.

2013 őszén a Skjern az utolsó pillanatban harcolta ki a győzelmet:

9. HSG Wetzlar – MT Melsungen (Németország)
A németországi Hessen tartomány két csapata között erős a rivalizálás, az idei szezonban ráadásul mindkét klub kimondottan eredményesen szerepel a Bundesligában. A “Hessenderby” becenévvel futó rangadót tavaly decemberben rendezték meg legutoljára, és 29-25-ös wetzlari győzelemmel ért véget.

8. H43 Lund – Lugi (Svédország)
Az országon belüli, vagy tartományi rangadókon kívül két városi derbi is helyett kapott a listánkon, ezek közül a kisebb jelentőséggel bíró mérkőzést a svéd Lundban játsszák. A neves egyetemi város csapatai közül hagyományosan a Lugi volt az erősebb, ám a “Lundaderby”-k rendre nagy csatákat hoztak. 2014 őszén aztán a H43 Lund anyagi problémái miatt visszalépett a svéd élvonaltól, így jelenleg csak utánpótlás-mérkőzéseken találkozhatnak egymással a két klub képviselői.

Lundaderby 2014 tavaszán:

7. FC Barcelona – BM Granollers (Spanyolország)
Noha több más sportághoz hasonlóan férfi kézilabdában is a Barcelona számít jelenleg Katalónia első számú csillagának, az autonóm tartomány többi klubja ezt nehezen fogadja ez. Az 1990-es évekig ugyanakkor a Granollers is roppant erős csapatnak számított, és mintegy két évtized kihagyást követően az elmúlt szezonokban újra megérkeztek a spanyol élklubok közé. Újra nagy jelentőséggel bír tehát a katalán derbi, igaz, a Barcelonát megszorítani is nehéz ezeken a meccseken.

6. Chambéry Savoie HB – Montpellier HB (Franciaország)
Az 1997-98-as szezonban egy másfél évtizedes rivalizálás vette kezdetét a francia ligában. Ezt követően ugyanis egészen 2013-ig mindössze három olyan idény volt, amikor nem a Chambéry és a Montpellier zárt volna a dobogó első két helyén. A csatából rendre a dél-francia klub jött ki jobban, ők 13 bajnoki aranyat ünnepelhettek ez idő alatt, míg a Chambérynek 11 ezüstéremmel, és egyetlen bajnoki címmel kellett beérnie.

A francia derbiken garantált a jó hangulat:

5. TuS-N Lübbecke – GWD Minden (Németország)
A szomszédvári csaták ősatyjaként is emlegetett Mühlenkreis-Derby az 1970-es évek óta hozza lázba a német kézilabda-szurkolókat. A két város mindössze 20 kilométerre fekszik egymástól, így a klubok összecsapása az év legfontosabb eseményét jelenti a fanatikusok számára. A Minden tavalyi kiesése miatt viszont az idei szezonban nem rendezik meg a csatát, és könnyen lehet, hogy jövőre az osztályváltások után is eltérő ligában szerepel a két gárda, csak éppen az ideihez képest fordított felállásban.

4. Vardar Szkopje – Metalurg Szkopje (Macedónia)
A listánkon szereplő másik városi derbi színpada a macedón főváros, a díszletet pedig a sokszor elvakult balkáni szurkolók adják. A két klub rivalizálására jellemző, hogy az elmúlt hetekben tettlegességig fajuló konfliktus is volt játékos és szurkolók között, de nem ritkák a pályára repülő székek sem a szkopjei rangadón. A klubok utolsó két összecsapását egyaránt a Vardar nyerte, 2014 őszén a SEHA-ligában.

Pokoli hangulat a macedón derbin:

3. Wisla Plock – Vive Tauron Kielce (Lengyelország)
A lengyel élvonal két topcsapata az 1990-es évek derekától vív hatalmas rivalizálást egymással. 1993 óta mindössze négy olyan szezon volt, amikor nem ez a két gárda nyerte volna meg a bajnokságot, az egymás elleni mérkőzések pedig így a szurkolók számára is különös jelentőséggel bírnak. Az idei szezonban eddig egyszer csaptak össze, az a találkozó meglepően sima, 10 gólos Kielce-sikert hozott.

2. MVM Veszprém – MOL-Pick Szeged (Magyarország)
Nem véletlenül tartják számon a világ második legnagyobb kézilabda-derbijeként a magyar bajnokság csúcsmeccsét, mind a pályán, mind a nézőtéren megadják ugyanis a módját ezeknek a párharcoknak. Noha a bajnoki cím hosszú ideje a veszprémiek kezében van, hazai pályán az elmúlt szezonokban többször is meglepően simán tudott győzni a Szeged. Az pedig idén is meglepetés lenne, ha nem ez a két gárda vívná a magyar bajnoki döntőt. Természetesen a rivalizálás nem mentes a konfliktusoktól sem, elég csak a Nagy László visszatérése utáni molinóra, vagy a Vujin-Puljezevics esetre gondolni.

Marko Vujin azonnali piros lapja Nenad Puljezevics ellen:

1. THW Kiel – SG Flensburg-Handewitt (Németország)
A világ legnagyobb kézilabda-rangadóját Észak-Németországban, egész pontosan Schleswig-Holstein tartományban rendezik, és a “Nordderby” néven vált ismertté. Az elmúlt években a bajnoki rivalizálás mellett két BL-döntőt is játszottak már egymással a felek, 2007-ben a Kiel, 2014-ben pedig a Flensburg hódította el a trófeát. Az idei szezonban a Bundesligában és a Német Kupában is a Vranjes-fiúk voltak jobbak, ám a Szuperkupa-döntőben, és a BL-ben a Kiel hagyta el győzelemmel a pályát. Folytatás vasárnap Flensburgban, telt ház előtt, ezúttal ismét az európai porondon!

A 2014-es Bajnokok Ligája-döntő legemlékezetesebb pillanatai:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here