A porondon Barys Pukhouski, interjúval

Írta: Fero és Tóth Tihamér

Az elmúlt napokban, hetekben két játékost is igazolt a Csurgó. Alberto Aguirrezabalaga és Barys Pukhouski személyében minőségi idegenlégiósok érkeztek a somogyiakhoz. Mivel egyikük sem volt annyira szem előtt pályafutásuk eddigi szakaszában, megpróbáljuk egy kicsit közelebb hozni őket. Első részletként következzen az irányító.

Barys Pukhouski 1987. január 3-án született (26 éves), nevelő egyesülete az SKA Minsk volt. 2009-ben igazolt a nagyobb terveket szövögető, és komolyabb anyagi lehetőségekkel bíró Dinamo Minskhez, amivel a Bajnokok Ligáját is megjárta. Tavaly nyáron nem hosszabbítottak vele a bajnokcsapatnál, így visszakerült az SKA-hoz. Egyébként több fehérorosz válogatott játékos szerződött a kisebbik fővárosi csapathoz, egész ütőképes gárda alakult ki ott. Pukhoski persze szerette volna kipróbálni a légiós életet is, ezért elfogadta Csurgói KK hívását, 2 éves szerződést írt alá a somogyiakkal.
A fehérorosz irányító nevével magyar szurkoló először talán a 2008-as norvégiai Európa-bajnokságon találkozhatott. Akkor a magyar válogatott is ellenfele volt a csoportkörben a beloruszoknak, a mieink 31-26-ra nyertek az egymás elleni mérkőzésen. Pukhouski akkor 5 gólt szerzett, de kitűnt szellemességével, és főleg lövő technikájával az akkor még szinte ismeretlen társai közül. Bundesligás jövőt jósoltak neki, ha minden igaz, a Magdeburgnál fel is merült a neve, végül a Németországba igazolás elmaradt. Helyette nagyobbik minszki csapathoz igazolt az irányító. Itt kezdőjátékosként számoltak vele azt első két szezonjában, de Pavel Atman érkezésével kissé háttérbe szorult. Mivel Pukhouski inkább messziről is lövő középső játékos, mint klasszikus játékszervező, így a csapatban nem Nikulenkauval kellett megküzdenie, hanem a szőke hajú orosszal. A történet végkimenetét ismerjük, Atman ünnepelt sztár lett, Pukhouski pedig létszám felettivé vált. Kapóra jött neki nevelő egyesülete hívása, több válogatott társával együtt (a vb-n hárman képviselték az SKA-t) ?hazaigazolt?.
Mivel még fiatal, mindenképp szerette volna légiósként is kipróbálni magát. Külföldi karrierjét Csurgón kezdheti meg, a nagy terveket szövögető somogyi együtteshez egyértelműen a kezdőcsapatba érkezik. A CSKK jelenlegi keretében található két irányító (Simon Bence és Gabriel Vadkerti) szinte azonos stílusú, mindketten inkább mozgékonyságukkal, szemfüles passzaikkal, és betöréseikkel okoztak gondot az ellenfelek védőinek. A támadójátékot így könnyebben hatástalanítani lehet, szükség volt tehát egy távolról is veszélyes lövőgépre középen. Pukhouski minden szempontból megfelel ezeknek az igényeknek. Gólerősségéről pedig ma már mindenki mindent tud, de azért legyen itt emlékeztetőül néhány adat.
A jelenlegi idényben Pukhouski a fehérorosz bajnokságban 115 találatnál jár, ehhez 14 mérkőzés kellett neki (ez 8,21 gól/meccs átlagot jelent). Ezzel második helyen áll a lövőlistán, de lehet még gólkirály is. A Challenge Kupában ennél is fényesebb a mutatója, 4 mérkőzésen 37 találat (9,25 gól/meccs). Azt azért gyorsan tegyük hozzá, az NB I-ben ennél lényegesen erősebb csapatok ellen kell majd brillíroznia.
A korábbi szezonokban a Bajnokok Ligájában is bizonyította képességeit, a legjobban erre Szegeden emlékezhetnek, az egymás ellen vívott mindkét meccsen Pukhouski egyaránt 9 gólig jutott, a Schaffhausennek 8-at, a Chekhovskie Medvedinek 7-et, az Aalborgnak 6-ot lőtt. Összesen 55 találatot szerzett 10 mérkőzésen (5,5 gól/meccs).
A válogatott kezdőcsapatának sokáig kulcsembere volt, nagyszerűen megértették egymást Harbokkal. Rutenka érkezésével, és persze Nikulenkau fejlődésével azonban az utóbbi időben a cserepadra szorult, de így is részt vett a januári világbajnokságon. Nem volt valami jó formában Spanyolországban, mondjuk mindössze 96 percet tölthetett a pályán (a fehéroroszok 6 mérkőzést játszottak, Pukhouski átlagban 16 percet volt aktív). Összesen 6 gólig jutott, ehhez 21 lövés kellett neki. Látható, nem ez volt élete világversenye, de a karrierjében történt jelentős változás mindenképp a javát fogja szolgálni.

Barys Pukhouski néhány kérdésünkre is válaszolt szerződése aláírása után. A fordításban és a kapcsolattartásban Szemjonovné Révész Andrea volt segítségünkre.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Csurgói KK-val, és mi döntött az ideigazolásod mellett?
A menedzserem egy jó csapatot ajánlott nekem, a múlt év óta folyó, mintegy egy éves tárgyalássorozat után úgy döntöttem, hogy aláírom a szerződést. Úgy gondolom, hogy ebben a csapatban megtalálom a helyem és hasznos tagja leszek a Csurgónak.

Mit tudsz a magyar bajnokságról, és ezen belül is a Csurgói KK-ról?
A magyar bajnokságban jó csapatok játszanak, tavaly jártam Veszprémben. Az NB I. erősebb, mint a belorusz liga, tetszik nekem. Csurgóról először a menedzseremtől hallottam.

Hogyan jellemeznéd a játékstílusodat, inkább szervező irányító, vagy inkább lövő?
50%-ban lövő, 50%-ban irányító. Szeretem vezérként magamra vállalni a felelősséget, és a lehető legtöbbet nyújtani.

Hallottál-e róla, hogy Csurgón milyen fanatikus szurkolótábor van, és gyakorlatilag kézilabdalázban ég az egész város?
Nem, de remélem, hogy a saját szememmel láthatom.

Esetleg ismersz-e valakit a csapatból? Milyen nyelven fogsz kommunikálni a többiekkel, tanulod-e már a magyart?
Egyelőre senkit nem ismerek a csapatból, mivel csak most írtam alá a szerződést. Kommunikálni angolul fogok, magyarul pedig a csapatnál fogok tanulni.

Ezen kívül még szóban elmondta, hogy a feleségével, és a két éves kisgyerekükkel érkezik Csurgóra. Igazából nem tudja milyen lesz a légiós élet, mert még soha nem játszott hazáján kívül, és sajnos nem is beszél igazából az oroszon kívül más nyelven. Most már tanul angolul. Amikor megtudta, hogy van lengyel, és horvát is a csapatban, megkönnyebbült, mert velük azért megérteti magát. Nagy bizonyítási vagy van benne, főleg mivel a Veszprémmel került először kapcsolatba.

pukhouski2

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here