Aalborg Handbold – 2017/18

Négy év után ülhetett fel ismét a dán trónra az Aalborg, ezzel az eredménnyel pedig újra felkerült a nevük a Bajnokok Ligája főtáblájára. A nyáron Sander Sagosent elveszítő pirosak következő idénye sokkal nehezebbnek ígérkezik, a hazai porondon is komoly harcban lesznek címük megvédéséért.

A norvég irányító-zsenivel egyértelműen a legjobb keretet alkotta az Aalborg az előző szezonban Dániában. A tulajdonképpen sima bajnoki győzelmet csak a kupa elődöntőjében elszenvedett vereség halványította el, meg persze az, hogy többéves folyamatos szereplés után tavaly nem indulhattak egyetlen európai sorozatban sem. A bajnoki csatában ez talán előnyükre volt, ám ősztől újra figyelniük kell a többfrontos terhelésre.

Sagosen nélkül

Sander Sagosen távozása már 2016-ban biztos volt, felkészülni erre azonban egy Aalborg-szintű csapatnak lehetetlen feladat. Aron Kristjánsson vezetőedző már a tavaszi szezonban elkezdte keresni a megoldást, fél év alatt sikerült beépítenie a csapatba a télen igazolt Janus Smárasont. A 22 esztendős izlandi titánra idén már komoly terheket tesz trénere, neki kell a norvég örökébe lépnie, mindezt ráadásul a Bajnokok Ligája “felsőágán” tesztelheti. Kristjánsson mennyiségre jól bebiztosította Sagosen helyét, a csapatnál maradó Arnór Atlason és Tobias Ellebaek mellé leigazolta még a tavalyi szezon egyik meglepetés emberét, Andreas Holstot a GOG-tól, továbbá az Aalborg szerződést kötött a horvát Lovro Joticcsal is. Letszámra tehát bőven megvan a dán bajnok az irányító és a balátlövő poszton, még úgy is, hogy közben Christian Jörgensen is lelépett. Az átlövő sort tovább erősítették azzal, hogy egy év után visszahívták a balkezes Jesper Meinbyt Franciaországból, így a jobb oldalon is van már cserelehetőség Martin Larsen mögött.

Sagosen pótlása lehetetlen (Fotó: aalborghaandbold.dk)

Nem bírta a kispadozást a két csereszélső, így Stefán Sigurmannsson és Christian Jensen is jobbnak látta a távozást, előbbi meg sem állt Szegedig, utóbbi maradt a dán ligában. Mivel mindketten második számú opcióként szerepeltek Aalborgban, nem jelentett túl nagy problémát a klubnak a helyettesítésük. A bal oldalon olyan jól sikerült a pótlás, hogy a frissen igazolt Sebastian Barthold rögtön a kezdőbe játszotta be magát, habár a szezon során valószínűleg felezik a játékidőt a tavalyi első számú Buster Juullal. A jobbszélen Jacob Hesselund lesz Patrick Wiesmach alternatívája, de Meinby is bármikor be tud segíteni ezen a poszton.

Bő keret, minőségi előrelépés nélkül

Az utolsó nyári igazolásra Sören Westphal kapus hosszú sérülése miatt volt szükség. A klub a Skjernből elvágyódó Sören Pedersen játékjogát szerezte meg, a háló előtt tehát – Mikael Aggeforsszal kiegészülve – továbbra is egy stabil páros bizonytalaníthatja el az ellenfeleket. A védelem alapköve idén is a Simon Hald, René Antonsen páros lesz, a gólokat pedig elsősorban Patrick Wiesmachtól és Martin Larsentől várhatjuk. A keret egy egységes egészet alkot, Kristjánssonnak van két szinte hasonló értékű sora, azonban Sagosen nélkül mindenképpen gyengébb lesz a csapat a tavalyinál.

Janus Smárason lehet a Sagosen-utód (Fotó: aalborghaandbold.dk)

Az Aalborg a Bajnokok Ligája B-csoportjába kapott besorolást (a Veszprém egyik ellenfeleként). A mezőny erősségét nézve a nyolcas utolsó helye lenne a reális pozíció a dán bajnok számára, talán a Celje ellen lehet némi keresnivalójuk. A továbbjutás nem várható el Wiesmachéktól. A hazai bajnokságban is romlott a helyzetük, a riválisok közül a Skjern és a Silkeborg is jól erősített, várhatóan óriási csata lesz a dobogós helyekért.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Andreas Holst (balátlövő, GOG Handbold), Sören Pedersen (kapus, Skjern Handbold), Lovro Jotic (irányító, RK PPD Zagreb), Jesper Meinby (jobbátlövő, Massy Essone HB), Sebastian Barthold (balszélső, Haslum HK), Jacob Hesselund (jobbszélső, Frederikshavn FfI)

Távozott:
Sander Sagosen (irányító, PSG Handball), Stefán Rafn Sigurmannsson (balszélső, MOL-Pick Szeged), Christian Jensen (jobbszélső, SönderjyskE), Christian Jörgensen (irányító, SönderjyskE)

Az Aalborg Handbold kerete a 2017/18-as szezonra

Kapusok: Mikael Aggefors, Sören Pedersen, Sören Westphal
Jobbszélsők: Patrick Wiesmach, Jacob Hesselund
Jobbátlövők: Martin Larsen, Jesper Meinby
Irányítók: Arnór Atlason, Janus Smárason, Lovro Jotic
Beállók: Simon Hald, René Antonsen, Magnus Saugstrup
Balátlövők: Tobias Ellebaek, Andreas Holst
Balszélsők: Buster Juul, Sebastian Barthold

Vezetőedző: Aron Kristjánsson

Várható kezdőcsapat