Alberto Aguirrezabalaga a Csurgó új jobbszélsője

Írta: Fero és Tóth Tihamér

Barys Pukhouski után bemutatjuk a Csurgói KK másik biztos nyári érkezőjét, a baszk származású Alberto Aguirrezabalagát. A jobbszélső nagy tervekkel érkezik Magyarországra, de nem most kezdi légiós karrierjét, jelenleg Szlovéniában kézilabdázik.

aguirrezabalaga

 

Alberto Aguirrezabalaga García 1988. december 1-jén született (24 éves) a baszkföldi Zarautzban. Igazi kézilabdás családban nevelkedett, hiszen két bátyja (Mikel és David) is profi játékos lett. Közülük a Barcelona átlövője a legismertebb. Alberto az Ademar Leónnál szerepelt először felnőtt együttes keretében. Ezt követően 2006-ban a Ciudad Real játékosa lett, Dujshebaev sztárcsapatával a Bajnokok Ligájában is pályára lépett. Abban az évben éppen a Pick Szeged volt az egyik csoportellenfél, Alberto 4 gólt jegyzett azon két mérkőzésen. A jobbszélső ezután Pamplonába került, a San Antonio együttesében az évek során alapemberré vált. Tavaly nyáron kellett elhagynia a csődbe jutott együttest, és ő (barátnőjét követve) Szlovéniába szerződött. Jelenleg a Trimo Trebnje játékosa.
Aguirrezabalaga 182 cm magas és 75 kg-t nyom a mérlegen, igazi szélső alkat. a spanyol szárny játékosokhoz hasonlóan ő is rendkívül gyors, dinamikus, egyik legveszélyesebb fegyvere a lerohanás. Góljai nagy részét ebből szerzi, ezzel a játékelemmel Magyarországon is sikeres lehet. A 2009/2010-es szezon volt számára a vízválasztó, ekkor lett ugyanis először stabil játékos az Asobal Ligában. Emellett a KEK-ben is szerepelt, a San Antonioval egészen az elődöntőig meneteltek. A Gummersbach elleni találkozókon ugyan nem szerepelt, de előtte komoly szerepe volt csapata remeklésében, 32 gólig jutott akkor a nemzetközi porondon. Egy év kihagyás után megismételték korábbi KEK-szereplésüket, ismét a 4 között véreztek el. Alberto ekkor már 42 találatot jegyzett (többek között a Maribornak 11-et vágott).
A 2011/2012-es szezonban a hazai ligában is eljutott 100 gól fölé, egész pontosan 122-ször volt eredményes 30 mérkőzésen (4,07 gól/meccs). A San Antonio anyagi gondjai miatt nem tudott élvonalbeli csapat maradni, így nem volt kérdés, minden valamire való játékos elhagyja a klubot. Albertonak voltak ajánlatai kisebb spanyol kluboktól, de ő egyik helyen se látta biztosnak a jövőjét, nagyobb klub pedig nem kereste. Ráadásul barátnője (Carmen Martin ? szintén jobbszélső) Szlovéniába igazolt, így számára is egyenes volt az út kelet felé. A Trimo Trebnje ajánlott neki szerződést, a jelenleg 5. helyen álló együttesben eddig 20 mérkőzésen lépett pályára, ezeken összesen 116 találatot jegyzett (5,8 gól/meccs).
A spanyol utánpótlás válogatottakban végigjárta a ranglétrát, többen emlegették a felnőtteknél is, mint lehetséges jövőbeli kerettag. Egyelőre nagy a konkurencia előtte, így Valero Rivera még nem hívta a nemzeti csapathoz. A későbbiekben sor kerülhet erre is, amennyiben jól teljesít Csurgón. A CSKK-val 1+1 éves szerződést kötött. A somogyiaknál jelenleg Miss Zoltán és Országh Ádám szerepel az ő posztján, egyikőjük vélhetően nyáron távozik a csapattól.

Alberto Aguirrezabalaga is válaszolt néhány kérdésünkre:

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a Csurgói KK kézilabdacsapatával?
Január elején az ügynököm, Hector Umbert tájékoztatott arról, hogy a csurgóiak érdeklődnek irántam. Majd egy nappal később Grebenár Gábor is felhívott telefonon, és közölte, hogy a csapata szeretne leigazolni engem. Néhány hét alatt be is fejeződtek a tárgyalások.

Mit tudsz a csurgói csapat jelenlegi, illetve jövőbeli terveiről?
Tudom, hogy szeretnék tovább építeni a csapatot, és jövőre részt venni az EHF Kupában. A magyar bajnokságban szeretnék megőrizni a harmadik helyet, és évről évre közelebb kerülni a Veszprém és a Pick Szeged csapatához. Mindezek eléréséhez szükségesnek tartják egy jó és lelkes játékosokból álló fiatal csapat létrehozását.

Mennyire ismered a magyar bajnokságot?
Az az igazság, hogy mindig követem a Bajnokok Ligáját, így a Pick Szeged és a Veszprém csapatát is jól ismerem. A Tatabánya meccseit és eredményeit is követem, mivel az edzőjük, Debre Viktor nagyon jó barátom, és nem csak nekem, hanem az egész családé is. 14 éves korom óta ismer, akkoriban Arrete de Eibar-ban, Baszkföldön edzősködött.

Köztudott, hogy a barátnőd a Krim Ljubljana játékosa. Esetleg a te hazánkba való igazolásod előrevetíti az ő jövőbeni magyararországi szereplését is?
Pillanatnyilag a Krim játékosa, de nem tudhatom, mit hoz a jövő. Mindenesetre mindketten szeretnénk egymás közelében lenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here