Az EHF csökkentené a BL-mezőny résztvevőinek számát

Fotó forrása: www.ehfcl.com

Miután véglegessé vált, hogy a 2020-as férfi kézilabda Európa-bajnokságon 16 helyett már 24 nemzet válogatottja vesz részt, megszületett a javaslat a női és férfi topklubok bajnokságának lebonyolítását illetően.

A terv alapját képezi az EHF futó, audió-vizuális és marketing jogokról szóló tendere, melynek értelmében a pályázat nyertesével (mely a 25 pályázó média társaságból kerül ki) 2030-ig szóló szerződést köt a szövetség. –

– Ez az első alkalom, hogy az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) rendelkezésre bocsájtja jogait egy pályáztatási folyamat eredményeképpen, és a piac nagy érdeklődése egyértelműen jelzi, mennyire vonzó az európai kézilabda, mint termék – nyilatkozta az EHF elnöke, Michael Wiederer.

Ami a VELUX EHF Bajnokok Ligáját illeti, a résztvevők továbbra is a nemzeti bajnokságok győztesei (nyolc csapat), valamint négy további együttes lennének a tervek szerint, melyek az EHF döntése értelmében szintén csatlakozhatnak majd a legjobbakhoz. Az elképzelések szerint később újabb 4 csapattal bővülne a keret, így már tizenhat klub versengene a trófeáért.

A férfi EHF Kupa az Európai Kézilabda Liga névre hallgatna a továbbiakban. A – szintén megnövelt – huszonnégy résztvevő csapat négy darab hat fős csoportban, kieséses rendszerben küzdene meg a végső győzelemért.

A jelenlegi Challenge-kupa viselné majd az EHF-kupa nevet.

Ami a hölgyeket illeti, a női Bajnokok Ligáját is megreformálnák, miszerint tizenhat résztvevőből (két nyolc fős csoportban) a legjobb nyolc küzdene majd a négyes döntőbe kerülésért.

A női Európai Kézilabda Liga a mostani EHF-upa lebonyolítási rendszere szerint működhetne, és a férfiakéhoz hasonlóan a Challenge-kupát váltja majd az EHF-kupa.