Ázsia-bajnokság: Katar megvédte címét

fotó: Qatar Handball Association

Nem történt meglepetés az ázsiai kontinensviadal tegnapi döntőjében, a nagy esélyes Katar legyőzte „állandó” kihívóját, Bahrein válogatottját. Valero Rivera tanítványai sorozatban harmadszor ünnepelhettek aranyat.

A Dél-Koreában megrendezett 18. Ázsia-bajnokság döntőjébe a kontinens két legerősebb együttese jutott be. Két neves edző különcsatája is volt a finálé, hiszen Riverával szemben az izlandi Gudmundur Gudmundsson készítette fel csapatát. A mérkőzést Bahrein kezdte jobban, gyors közbelövésekkel folyamatosan nyomás alatt tartották a címvédő kapuját. Egy ideig a kapuscsere, Danijel Saric pályára érkezése sem segített a katariaknak, folyamatosan az eredmény után kellett futniuk. A szünetben is a piros-fehérek vezettek 17-16-ra.

A második játékrész rögtön fordulatot hozott, Benali gólja után először volt Rivera együttesénél a vezetés (18-17). A szívós bahreiniek azonban nem adták fel, egészen az 50. percig ellenfelük nyakán loholtak, helyenként a vezetést is visszavéve. A meccs utolsó szakaszában minden eldőlt, Saric elkezdett fogni, Frankis Carol pedig támadásban repítette Katart (53. perc: 29-25). A végjátékban kulcspillanatokban hibáztak Gudmundsson fiai, így csak némi kozmetikázásra futotta az erejükből. Az aranyérmet sorozatban harmadszor Katar legjobbjainak nyakába akasztották.

A győztes csapat a tornára újabb két honosított játékost nevezett be. A már említett Frankis Carol kubaiból, míg a kapus Aljosa Cudic szlovénból vált a közel-keleti ország állampolgárává.

Katar – Bahrein 33-31 (16-17)
Katar:
Saric (8/1 védés, 25%), Cudic (1/1 védés, 12,5%) – Carol 8, Roine 8 (6), Benali 5, Mallash 3, Berrached 3, Capote 2, Murad 2, Zouaoui 1, Mabrouk 1
Bahrein:
Abdulla (7 védés, 18%) – A. Fadhul 7, A. Merza 6, M. Habib 5 (1), Alsayyad 4, H. Alfardan 3, M. Abdulredha 2, M. Abdulqader 1, J. Alsalatna 1, A. Abdulqader 1, M. Saad 1

Az Ázsia-bajnokság bronzérmét a hazai csapat, azaz Dél-Korea szerezte meg, a kisdöntőben simán legyőzve (29-21) Szaúd-Arábiát.