Bajnokok Ligája: reformot és bővítést tervezhet az EHF

Thorsten Storm Forrás: kicker.de

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a 2019-es évtől egy szuperliga válthatja fel a Bajnokok Ligáját. Úgy tűnik, nincs még döntés az ügyben, ám az EHF-nek is van terve egy elitligára, s az eleve leterhelt német csapatok is ringbe szállhatnak annak érdekében, hogy az új formátum ne sűrítse be még jobban a szezont.

Német források szerint az európai élklubok már megegyeztek, hogy 2018-tól egy közös szervezet (FCH, azaz a Forum Club Handball) képviselheti a marketingjogaikat, amely az EHF-fel közösen alapíthat egy marketingügynökséget. Mindez persze csak akkor születhet meg, ha a két félnek sikerül egyezségre jutnia. Az FCH egyik képviselője, s egyben legfontosabb tárgyalópartnere a kérdésben Thorsten Strom, aki a Kiel vezető tisztségviselője is egyben.

Az EHF tervei szerint 2019 után olyan formula követheti a jelenlegit, ahol 22 csoportmérkőzést játszanának a legmagasabb ligában játszó csapatok egymással, ami részben óriási élményt jelenthet a szurkolóknak, ugyanakkor plusz 6 mérkőzést jelent a csapatoknak. Ez különösen a német csapatok számára lehet fájó, akiknek a világ legerősebb bajnokságban is bizonyítaniuk kell nap mint nap.

Thorsten Storm mindennek ellenére kiáll a reform mellett. A német klubvezető szerint ebben az új ligában 12 kiemelkedő csapat, a legfelsőbb elit játszhat egymással, s ez az egyetlen út arra, hogy több szponzort, nagyobb médianyilvánosságot szerezzenek az élklubok maguknak.

Az új rendszerben tehát az első vonalat 12 (hosszú távon esetleg 16) csapat képviselné, s emögött lehetne egy 24 csapatos második vonal. Hogy ez a 24 csapatos liga egyben az EHF-kupa utódját jelentené-e, az még nem világos.

Azt maga Storm is elismeri, hogy Németországban mindenképp megoldást kell találjanak a sűrű programra. Megoldásként felmerülhet a Bundesliga létszámának csökkentése is, ám ettől egyelőre a liga két vezető funkcionáriusa, Uwe Schwenker és Frank Bohmann is határozottan elzárkózott.

A hírek szerint az EHF reformja a Bajnokok Ligája pénzdíját is érintené, ahol a kifizetett összegek megduplázása is szóba került.