Bajnokok Ligája: Szeged-Metalurg párharc a főtábláért

Írta: Farubcek

Mivel az Atlético Madrid a csapat megszűnése miatt kénytelen volt visszalépni a Bajnokok Ligája 2013/14-es küzdelmeitől, egy újabb hely szabadult fel a BL főtábláján. Az EHF úgy határozott, hogy nem kérnek fel egy újabb spanyol csapatot a részvételre, hanem átalakítják a Wild Card-torna rendszerét, és a négycsapatos finálé helyett két oda-visszavágós párharc fog dönteni a főtáblára kerülésről. A négycsapatos torna elődöntőire kisorsolt párosításokat viszont érvényben hagyták, így a Szeged a macedón Metalurg Szkopjével, a francia Montpellier pedig a lengyel Wisla Plockkal mérkőzik meg.

A találkozókat augusztus 28. és szeptember 1. között fogják megrendezni. A Szeged-Metalurg párharc első összecsapására Macedóniában kerül sor, míg a visszavágón a magyar csapat élvezheti a hazai pálya előnyét. A másik párharcot a Montpellier kezdheti otthon, és Lengyelországban lesz a visszavágó.

Az EHF határozott a továbbjutó csapatok BL-csoportokba történő besorolásáról is, ennek megfelelően a Szeged-Metalurg párharc továbbjutója a C-csoportba kerül majd, csoportellenfelei a spanyol FC Barcelona, a francia PSG Handball, a macedón Vardar Szkopje, a svájci Wacker Thun és egy selejtezőből továbbjutó csapat, várhatóan a fehérorosz Dinamo Minszk lesznek. A másik párharc győztese a B-csoportba kapott besorolást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Némileg kedvezőbb helyzetbe került tehát a Szeged a BL-kvalifikációt illetően, hiszen a Metalurg Szkopje koránt sem tűnik legyőzhetetlennek. A macedónok tavaly ugyan a BL negyeddöntőjéig jutottak, ahol a Kielce állította meg őket, a hazájuk bajnokságában azonban csak a második helyen végeztek a nagy rivális Vardar Szkopje mögött. Ráadásul a költségvetés csökkentése miatt több alapember, így Mladen Rakcevic, Miladin Kozlina, Tihomir Doder és Damir Batinovic is elhagyta a macedón gárdát, Stevce Alushovski és Levko Naumovski pedig a visszavonulás mellett döntöttek. Nincs tehát könnyű helyzetben a csapat trénere, Lino Cervar, ugyanakkor voltak érkezők is szép számmal: nagy erősítést jelent az orosz irányító, Pavel Atman megszerzése, rajta kívül a volt csurgói Nikola Kedzo, Sergey Zhedik, Dejan Pecakovski, a városi rivális Vardartól érkező beálló, Nikola Markoski és 7 ifi játékos kötött szerződést a Metalurggal. Két kulcsemberét is sikerült megtartania a macedón gárdának, Darko Stanic és Naumce Mojsovski is sokáig a távozás mellett állt, de végül Mojsovski biztosan, míg Stanic várhatóan marad a csapatnál.
A Metalurg várható kezdőcsapata: Stanic ? Georgievski, Vugrinec, Atman, N.Markoski, N.Mojsovski, Manaskov

Szoros mérkőzésekre van tehát kilátás, ahol döntő lehet a Szeged hosszabb kispadja, mivel a két gárda első sora nagyjából hasonló erősségű. Szintén szerencsés az is, hogy a Szeged itthon játszhatja a visszavágót. Egy esetleges továbbjutásért pedig azért is hálás lehetne a dél-alföldi közönség, mert a BL-csoportkör folyamán olyan sztárok érkeznének Magyarországra a Barcelona vagy a PSG csapatával, mint Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, Siarhei Rutenka, Nikola Karabatic vagy éppen Kirill Lazarov.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here