Békéscsabai ENKSE – 2017/18

A Békéscsabára nagyon korán ráaggatták a kiesőjelölt címkét. Nehéz szezonra számíthatnak a Viharsarokban, de nem először történne meg, hogy lebecsülik a csapatot idény előtt.

Nem volt rossz idény

Főleg annak tükrében lehetnek elégedettek Békéscsabán, hogy a csapat nem kezdte jól az idényt. Aztán jöttek pontok, köztük egy-egy nem várt bravúr is beesett. Végül 10. lett a gárda, ami összességében szép teljesítmény volt.

Gyengülő keret

Lehetett sejteni, hogy nem a Békéscsaba igazolásaitól lesz hangos a média, de arra talán kevesen számítottak, hogy így meggyengül a csapat. Legalábbis, ami a játékosállományát illeti. Elment Csabáról az elmúlt idény legjobb öt gólszerzője közül 3 (Gávai, Vasileuskaya, Leposova), jobbszélről Diószegi Nikolett, a két kapus (Triffa Ágnes, Terenyi Bianka), hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Akik maradtak, azok közül kiemelhető Walfisch Mercédesz, aki fiatal kora ellenére szép lassan a csapat ikonjává növi ki magát. 23 évesen ő lehet a lövősor rangidőse is egyben. Mellette Vukajlovic és Kovacevic kezdhet, azaz várhatóan nem lesz balkezese a csapatnak a kezdő lövősorban. Ez első ránézésre nem rossz felállás így sem. Mihálffy Adrienn az elmúlt szezonban (főleg a második felében) jól szállt be balátlövőben, így ő okozhat meglepetést s akár kaphat sok játékidőt. Glusica elöl már nem fog hiányozni, de hátul még igen, s Mihálffy a védelem tengelyében is elő kell lépjen, ahogy Kovacevicnek is, aki több poszton is bevethető, mind elöl, mind hátul. Gidai Eszter kaphat még szerepet középen, aki szintén opció lehet kettes védőként (is). Érkezett Pénzes Laura, akinek meg kell találnia a helyét a rotációban.

Szarka az FTC-ből érkezik
Forrás: ulloi129.hu

A széleken is gondban lehet a Békéscsaba. Elment Gávai Szonja a balszélről, Diószegi Nikolett pedig a jobboldalról. Emellett Vasileuskaya játszott a jobbszélen is esetenként, ahol így inkább másfél embert kell pótolni. A balszélre jött ugyan Szarka a Fradiból, de Gávai a csapat egyik alap kettes védője volt, amit nehéz lesz pótolni. Itt nagy szerep hárulhat Bottó Rózsára is, aki játszott már ugyanilyen kettős szerepben az évad folyamán. Beállóba érkezett Pintér Zsanett, s maradt Zöldi-Tóth Katalin, akinek a távozók miatt több feladata lehet hátul. A csapat kapusai mind eligazoltak. s ez a jól védekező kulcsemberek távozásával együtt azt okozta, hogy inkább hátul gyengült a gárda. Így most Tamara Popovic, illetve Györkös Rebeka, esetleg Horvát Dorina teljesítménye döntő lehet.

Kíváncsiak lehetünk Kovács Anett szerepére jobbszélen, illetve Balogh Száváéra középen, de általában véve arra, hogy hogyan tudnak előre lépni a fiatalok, s hogyan tudnak teljesíteni az itt maradó kulcsemberek, hogyan áll majd össze a mozaik Békéscsabán, mert ezen múlhat a siker idén. Ígéretes csapat benyomását kelti a viharsarki alakulat, de kérdés, hogy ez idén mire lesz elég a megerősödő  ligában. Mindenesetre egy-két jó igazolás, esetleg egy jó balkezes játékos még hiányozhat.

Csak a bennmaradás legyen meg…

Ennél nagyobb célja nem lehet ennek a Békéscsabának. A szezon előtt többen is sokan az egyik biztos kiesőt látják a viharsarki csapatban, s pusztán a keretet nézve ez reális opció. A békéscsabaiak abban bízhatnak, hogy jól teljesítenek majd az érkezők, működnek a csapaton belüli szinergiák, tovább fejlődnek a fiatalok, és Skaliczki László a legjobbat hozza majd ki a csapatból. Szegényebb lenne az élvonal a Békéscsaba nélkül, de a realitásokat figyelembe véve is a 12-14. helyre lehet jó a gárda, amiben vastagon benne a kiesés, de egyben a bennmaradás reménye is.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Pintér Zsanett (beálló), Szarka Adrienn (balszélső, FTC-Rail Cargo Hungária), Tamara Popovic (kapus, ZRK NIS), Györkös Rebeka (kapus, Budaörs Handball), Pénzes Laura (irányító, DVSC-TVP, kölcsön)

Távozott:

Glusica Leposava (balátlövő, ?) Terenyi Bianka (kapus, MTK Budapest), Gávai Szonja (balszélső, Érd), Diószegi Nikolett (jobbszélső, Váci NKSE), Natalia Vasileuskaya (jobbátlövő, HCM Ramnicu Valcea), Triffa Ágnes (kapus, Kisvárda Master Good SE), Kölcze Gabriella (kapus, Csurgói NKC), Dajka Bettina (irányító, Szegedi NKSE)

A Békéscsabai ENKSE kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Tamara Popovic, Györkös Rebeka, Horvát Dorina
Jobbszélsők: Kovács Anett
Jobbátlövők: Jovana Kovacevic, Farkas Kata
Irányítók: Gidai Eszter, Aleksandra Vukajlovic, Pénzes Laura
Beállók: Zöldi-Tóth Katalin, Pintér Zsanett,
Balátlövők: Walfisch Mercédesz, Mihálffy Adrienn, Balogh Száva
Balszélsők: Szarka Adrienn, Bottó Rózsa, Vér Viktória

Vezetőedző: Skaliczki László

Várható kezdőcsapat: