BL: a veszprémi és szegedi védelem ott van a legjobb öt között

A veszprémi védelemmel Balogh Zsoltnak is meggyűlt a baja tavaly (Fotó: Sólya Eliza - hetmeteres.com)

A jövő héten megkezdődik a férfi kézilabda  Bajnokok Ligája 2017/2018-as szezonjának csoportköre. Ahogy azt tegnap honlapunk megírta, a portugál Sporting jutott be utolsóként a sorozatba. A szezonkezdet közeledtével újabb erősorrendet alakított ki a BL hivatalos honlapja, ezúttal az általuk legjobbnak vélt védelmeket listázták.

A két BL-résztvevő magyar csapat igen előkelő helyeket foglal el a sorrendben, a MOL-Pick Szeged az ötödik, míg a Telekom Veszprém a harmadik helyet érdemelte ki a top 10-es listán.

A szegedi csapatot az egyik legfélelmetesebb otthon játszó együttesnek írja az ehfcl.com, valamint kiemelik, hogy rendszerint kevés gólos mérkőzéseket játszanak a Tisza-partiak. Nem véletlen szerintük az sem, hogy a MOL-Pick kapta a legkevesebb gólt az előző szezon csoportkörében.

A Veszprém harmadik helyre való rangsorolása nem meglepetés. A 2016/2017-es idény alapszakaszában egy csapat sem dobott 30 gól felett tavalyi bronzérmesnek. A honlap előrevetíti, hogy továbbra is a megszokott, szilárd és megbízható hatosfalas védekezés lehet a bakonyiak fő fegyvere, ugyanakkor megemlítik, hogy nagyban függnek ettől a védekezési formától, illetve hogy sokak szerint túl sok feladat hárul az öregedő sztárokra – például Nagy Lászlóra vagy Momir Ilicre. Ennek ellenére a sorozat egyik legkiegyensúlyozottabb védelmének tekintik a veszprémit.

A képzeletbeli dobogó első két helyét a tavalyi döntősök, a PSG, illetve a Vardar Szkopje foglalja el az EHF-nél. Szinte megkérdőjelezhetetlen a címvédő Vardar első helye a listán, hiszen a tavalyi szezonban ők kapták a legkevesebb gólt, valamint a FINAL4 MVP-je kapusuk, Sterbik Árpád lett. Emellett a macedón sztárcsapat alakította ki a legtöbb helyzetet közvetlenül a védekezéséből.

A teljes top10-es lista:

  1. RK Vardar Skopje
  2. PSG Handball
  3. Telekom Veszprém
  4. FC Barcelona Lassa
  5. MOL-Pick Szeged
  6. SG Flensburg-Handewitt
  7. THW Kiel
  8. RK PPD Zagreb
  9. Rhein-Neckar Löwen
  10. PGE Vive Kielce

(Szöveg: Nyulasi Zsolt)