BL: ismét egy csoportba került a Szeged a Vardarral, a Zagrebbel és a Kristianstaddal

Fotó: Ujvári Sándor

Péntek este kisorsolták a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportjait Ljubljanában. A Mol-Pick Szegedet az A csoportba sorsolták, többek között a Barcelona, a Vardar és a Löwen társaságában.

Victor Tomas és csapata nehéz ellenfélnek ígérkezik. (Fotó: Sólya Eliza /hetmeteres.com)

Az első kalapból a Veszprém miatt már tudni lehetett, hogy a Barcelona lesz a szegediek ellenfele. A katalán sztárcsapat rendre hatalmas játékerős képvisel, és nem lesz ez másképpen az előttünk álló szezonban sem. A Barcelona tavaly negyedik lett a kölni négyes döntőben, ahol a Veszprém ellen szenvedett vereséget a bronzmérkőzésen. A szegedi csapat ellen azonban legutóbbi találkozásai során rendre győztesen tudta elhagyni a pályát, mind Spanyolországban, mind pedig a Tisza-parton. A keretük nagyrészt együtt maradt, sajtóhírek a veszprémi Aron Pálmarsson érkezése nem kizárt a spanyol együtteshez ezen a nyáron. Vele vagy nélküle, idén is bivalyerős lesz a regnáló spanyol bajnok.

A második kalapból a szegediek megkapták a BL-címvédő Vardar Skopjét. A macedónok nagy csatában hódították el tavaly a BL-serleget a PSG ellen, és idén is esélyesként szállnak harcba a végső győzelemért. A Szeged szempontjából igazi mumusnak számítanak Sterbikék, hiszen amellett, hogy Szkopjében rendre a hazaiak nyernek, a legutóbbi két szezonban Szegedről is elvitték a pontokat. A keretből távozott Alex Dujshebaev, aki édesapja után Kielcébe tette át székhelyét. Helyére a lett bombázó Dainis Krisztopans érkezett Bresztből. Ő a támadás mellett a védelemben is fontos szerephez juthat majd a macedón fővárosban. Ezek alapján nem lesz egyszerű feladatuk a szegediek, ha meg akarják előzni a Vardart.

Groetzki ezúttal is farkasszemet nézhet a szegedi csapattal. (Fotó: Sólya Eliza /hetmeteres.com)

A harmadik kalap egy ismerős ellenfelet hozott magával a Csongrád megyeieknek, amely német bajnok, Rhein-Neckar Löwen. Az Oroszlánok a legjobb 16 között búcsúztak a THW Kiel ellen, mégpedig úgy, hogy sokáig ők irányították a párharcot, és csak a második meccs végjátékában maradtak alul. A Szegednek szép emlékei lehetnek a mannheimiekről, hiszen rendre sikerült megtréfálni a tavalyi csoportkör utolsó meccsén idegenben 30-24-re győztek. A sok emlékezetes diadalból talán a legnagyobb a 2014-2015-ös szezonban a kieséses szakaszban aratott kettős győzelem és továbbjutás volt. Tavaly is jól jött ki a Szeged a Löwen elleni csatából, hiszen egy hazai döntetlen mellett, idegenben könnyed sikert könyvelhetett el a Pastor-csapat. Ezek alapján a Szegednek jó esélye van akár több pontot is megszerezni a regnáló német bajnok ellen.

A negyedik kalapból a horvát bajnok RK PPD Zagreb jutott a Tisza-partiaknak, akiket jól ismernek a magyar csapatok. A horvátokat tavaly a Veszprém állította meg a legjobb 16 között, ráadásul kettős sikerrel. A tavalyi csoportkörben is egy csoportban szerepelt a Szeged és a Zagreb, de mindkét alkalommal szegedi siker született. Idegenben a nagyszerű végjáték volt a kulcs, hazai pályán pedig nem volt izgulni valója a szegedi drukkereknek. A Zagreb ellen idén sem lehet más a cél, mint a négy pont, és a tabellán való előkelőbb helyezés.

Az ötödik kalap az Orlen Wisla Plock csapatát küldte a MOL-Pick elé. A lengyel második számú csapat sok együttes orra alá borsot tört már, de tavaly nem élte túl a csoportkört az elitágon, így előbb véget ért számukra a BL-szezon, mint ahogyan ők tervezték. Komoly érvágás érte a plockiakat a nyáron, hiszen egyik legjobbjuk, az orosz Dmitry Zhitnikov távozott tőlük, ráadásul éppen Szegedre. Nélküle csökkentek a Plock esélyei arra, hogy komolyan bele tudjanak szólni a nagyok versenyfutásába. A Szeged szempontjából pedig, ha nehéz is lesz oda-vissza legyőzni őket, mindenképpen szükségesek lesznek a pontok a lengyel második otthonából is.

A hatodik kalapban szerepelt a MOL-Pick Szeged, így  onnan automatikusan elkerülte a Celjét.

A hetedik kalapból a IFK Kristianstad érkezett. A svédek tavaly a B csoport utolsó helyén végeztek, de nem sokkal maradtak le a továbbjutást érő helyekről. A MOL-Pick Szeged mindig megszenved Svédországban, de eddig hibátlan a mérlegük idegenben. Így volt ez két éve és tavaly is. A Kristianstad elvesztette egyik legjobbját, Jerry Tollbringet. A fiatal szélső volt az egyik gólfelelős, így őt nehezen fogják tudni pótolni. A Szeged szempontjából nem szabad a svédekkel szemben pontot veszíteni.

Kiril Lazarov ezúttal már a Nantes mezében játszik a Szeged ellen.( Fotó: Sólya Eliza /hetmeteres.com)

Az utolsó kalapból a HBC Nantes érkezett ellenfélül. A Kiril Lazarovval megerősödött franciákat a PSG állította meg a tavaly a legjobb 16 között. Könnyen megnyerték a D csoportot, majd legyőzték a keresztbejátszáson a spanyol La Rioja együttesét. Magyar vonatkozása is a Nantes együttesének, hiszen Faluvégi Rudolf személyében magyar játékos is pályára léphet a szegediek ellen a BL-ben. A Szeged 2013/2014-es idényben találkozott már a francia csapattal az EHF kupa csoportkörében, ahol a hazai siker után, idegenben nagy zakóba (31-23) futott bele a Pastor-legényéség. A Szegednek a céljai elérése érdekében mindenképpen sikerrel kell venni a franciák elleni két mérkőzést, amire  minden esélye megvan.