BL: kizárhatják a Löwent a legrangosabb európai kupasorozatból?

Fotó: Sólya Eliza /hetmeteres.com

Több német portál is arról adott tájékoztatást, miszerint az EHF fontolgatja a Bundesliga idei ezüstérmesének, a Rhein-Neckar Löwennek a kizárását a BL 2018/19-es idényéből.

A Löwen elvileg megváltotta a jegyét a jövő évi sorozatra, hiszen hazája bajnokságában elért második helye automatikus BL-indulást ér. Ugyanakkor az EHF megerősítette, jelenleg is vizsgálat zajlik arról, hogy a német sztárcsapat megfelel-e az európai szövetség feltételeinek, s ennek eredményét június 18-án hozzák nyilvánosságra, amikorra véglegesítik is a BL-résztvevők listáját.

Az EHF és a Löwen között nem ez az első ütközet. A BL legutóbbi idényében azzal okozott botrányt a mannheimi csapat, hogy a nyolcaddöntőben a 2. csapatát küldte el Kielcébe, hiszen néhány óra különbséggel Bundesliga-rangadót kellett játszanak a THW Kiel ellen, amit az országos lefedettségű ARD élőben közvetített, a mannheimiek pedig ide küldték az első csapatukat. Ennek megfelelően Schmidék simán kiestek a BL-ből (s a bajnoki mérkőzésen is kikaptak).

Az EHF az elmúlt időszakban többször is összetűzésbe keveredett a Bundesligával, minek eredményeképp a szövetség deklarálta, hogy a világ legerősebb bajnokságából egy csapat sem kaphat szabadkártyát (tehát nem indulhat 3. csapat a sorozatban, mint az elmúlt években minden évben). Emiatt a most pályázó Füchse Berlin kérelmét is elutasították, ám hagytak egy kiskaput számukra (arra az esetre, ha egy német klub kérelmét nem hagynák jóvá).

A Löwen közleményben reagált a történtekre, melyben csodálkozásuknak adtak hangot, egyben jelezték, hogy fontos számukra a sorozatban való indulás, a bajnoki ezüsttel mindezt meg is szolgálták, s a csapatot is ennek megfelelően alakították ki.