BL: nem hagyta szó nélkül a kiesést a Celje

Fotó: www.rk-celje.si

Az RK Celje Pivovarna Lasko drámai körülmények között esett ki a BL-ből, köszönhetően többek között a hétvégi, zágrábi vereségének is. A találkozón számos anomáliát véltek felfedezni a celjeiek, aminek nyílt levélben adtak hangot.

Az EHF elnökének szánt levélben a szlovének egyrészt kifogásolták a szurkolóikkal való bánásmódot. Amint az a levélben is szerepel, a vendégek hívei az egyik legnagyobb kontingenst jelentik Európában a Veszprém és a Szeged mellett, akik el is kísérik csapatukat, ha az idegenben játszik. Ugyanakkor a beléptetés nehézségei miatt pusztán az első félidő hajrájára sikerült bejutniuk a találkozóra a Zágráb elleni mérkőzésen. Emellett szót emeltek az ellen is, hogy a bírói ténykedések is negatívan befolyásolták a klub szereplését. A Zágráb csapatát például az ominózus mérkőzésen 79 másodpercig hagyták támadni a legvégén, így esélyük sem maradt a szlovéneknek újabb gólt szerezni (amely gól a továbbjutásukat jelentette volna). A szlovének hasonló körülmények között estek ki előző évben is, akkor az utolsó előtti fordulóban látogattak Zágrábba. Mindemellett felhívták arra is a figyelmet, hogy a nem egy időben kezdő mérkőzések önmagukban is manipulációra adnak lehetőséget az utolsó fordulóban. Végezetül szóba került még a celjeiek Kristianstad elleni mérkőzése is, ahol éppen a magyar bírópáros (Kékes testvérek) vitatható ítéletére hívták fel a figyelmet.

Ugyanakkor a Celje levele több általános kérdést is feszeget. Egyrészt egy ponton leszögezi, hogy nem a múltat akarják megváltoztatni, hanem felhívják arra a figyelmet, hogy a jelenlegi rendszer reformra szorul. A levél több pontot is felsorol, amely jelenleg kérdéseket vet fel. Ezek a következők:

  • Homályosan megfogalmazott szabályok
  • Egyenlőség hiánya
  • Mérkőzésidő (mérése)
  • Túlzott bírói hatalom/befolyás

A szlovén csapat kiemeli, az EHF-nek mindenképp foglalkoznia kellene azzal is, hogy milyen bírópárost küld egy adott mérkőzésre, hiszen alacsonyabb ligákban tevékenykedő bírók gyakran nem tudnak megfelelően levezetni magas hőfokú mérkőzéseket. Emellett javasolják a támadások időtartamának hatékonyabb kontrollját (pl. 30 másodperces támadóidő) is.

A levél pozitív szavakkal zárul, remélve, hogy közös erőfeszítéssel magasabb szintre emelhető a sportág.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here