Női BL: Kemény meccsre számíthat a Fradi a Metz ellen

A francia bajnok otthon veretlen tudott maradni az ősszel, s biztos, hogy most sem adja majd könnyen magát. Kemény összecsapás vár a Ferencváros csapatára.

metzftc

Nem panaszkodhatott a sorsolására az FTC csapat, hiszen az alaposan meggyengülő Astrahanochka, illetve a szezon során bajba jutó Lipcse is a csoportjukba került. A negyedik csapat a csoportban viszont az a Vardar Skopje volt, akik az egész sorozat egyik favoritja. A magyar csapat hozta a kötelezőket, s még a Vardartól is elcsent egy pontot, bár itt az első meccs vége, s a második meccs teljes képe miatt lehet hiányérzetünk.

A fővárosi alakulat gerince egyben maradt, s sikerült minőségi játékosokkal is megerősíteni a csapatot, gondolva itt elsősorban Dannick Snelderre, illetve Kovacsics Anikóra (vele készített interjúnkat ITT olvashatják), de Bíró Blanka is fontos erősítés lehet hosszú távon. Előbbi kettő csatlakozása azért is értékes, mert mindegyikük jól használható támadásban és védekezésben is.  Ezen túlmenően a Szekeres-Snelder duó középen kiemelkedő párost alkot védekezésben. Igazi, jó formában lévő, elit szintű nagylövője nincs most a Fradinak. Zácsik Szandra most tért csak vissza, az idény közben csatlakozó Jovanovic már támadásban és védekezésben is játszik, de még nem hozza a régi önmagát, Monori Orsolya szerepe pedig jelenleg inkább kiegészítő. Az viszont mindenképp elmondható, hogy ebben a hármasban van még potenciál, ahogy a többposztos Hornyák Dórában is.

Nerea Pena (forrás: Fradi.hu/Békefi András )
Nerea Pena
(forrás: Fradi.hu/Békefi András )

Elek Gábor csapata sokat (sőt, alapfelállásként is, esetenként a posztokat keverve) játszatta a három kiemelkedő képességű jobbkezes irányítóját (Szucsánszki, Kovacsics, Pena) egyszerre a középső posztokon, s bár egy ilyen összeállításnak ezen a szinten lehetnek korlátai, hozhat eredményt is. Ha működik a Fradi gyors játéka, is, a szélsők hozzá tudnak tenni a mérkőzéshez, s Szikora Melinda (vagy épp Bíró Blanka) jó napot fog ki, akkor ez a mérkőzés nyerhető lehet, ám ne feledjük, hogy a Metz eddig egy komoly ellenféllel játszott otthon, s azt meg is verte. Ez egyrészt mutatja a csapat erejét, másrészt felértékelheti az esetlegesen itt szerzett pontokat a végelszámolásnál.

Az FTC-Rail Cargo Hungária várható kezdőcsapata:

kezdo_alap_FTC

Ami a Metzet illeti, ki tudott kapni a nem túl acélos Thüringertől, méghozzá 28 gólt kapva, idegenben, mindezt egy héttel az után, hogy otthon verte a Podgoricát, s valószínűnek tűnt, hogy meglepetésre a csoportját is nyeri. Nem így lett, de az utolsó mérkőzéstől eltekintve, jó játékot mutattak a csoportkörben. Mindezt úgy, hogy a tizenhat csapat közül ők kapták a legkevesebb gólt. Pedig nem volt egyszerű dolga a franciáknak, mert sérülések is nehezítették a dolgukat. Az átlövő Xenia Smits még az Eb-t is kihagyta, s hosszú ideig sérült volt Camille Aoustin is.

A Metz védekezése több pilléren nyugszik, amely közül az egyik legfontosabb a két kapus szerepe. Laura Glauser kiváló évet zárt, a válogatottban is többször védet világklasszis szinten. Váltótársa Marina Rajcic, aki szintén hozhat extrát. A védelem közepén játszik Beatrice Edwige, aki sokak szerint a világ egyik legjobb védőjátékosa volt 2016-ban. Edwige nem is támad, többnyire Grost váltja. A franciák hatosfala többnyire jól működik, ám ha nem, akkor könnyen át tudnak állni egy nyitottabb, hibrid változatra. Ennek látta kárát a Podgorica is Metzben.

Támadásban Gros szerepe kiemelkedő jobbátlövőben, ahogy a sérüléséből éppen felépült Smitsé is fontos. Grosnak nincs igazán alternatívája, de Smitst sem sikerült távollétében igazán pótolni. Zaadi Deuna játszik közepén legtöbbször. Belső posztokon szerepelt még a fiatal Orlane Kanor és Tamara Horacek, de ők inkább a jövőre jelentenek nagy potenciált. Beállóban Pop-Lazic játéka hét elején még kérdéses volt, ám valószínűleg ott lehet a pályán. Jobb szélen a holland Luciano hozhat még extrát.

Az Metz Handball várható kezdőcsapata:

 kezdo_alap

Összességében kiélezett csata várható. A Ferencvárosnak egy esetleges vereség sem lenne tragédia, de egy győzelemmel sok minden könnyebb lehet később.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here