Chambéry Savoie MB HB – 2017/18

Fotó: chamberysavoiehandball.com

A héten lejátsszák az EHF-kupa utolsó selejtező-körének első mérkőzéseit. A legerősebbnek tartott résztvevő magyar csapat, a Grundfos Tatabánya KC vasárnap kora délután fogadja a francia Chambéry együttesét. A párharc előtt kissé körülnéztünk az ellenfél háza táján.

A sikeres tavaszi szezon után történelmi mélyponton kezdte az új idényt a Chambéry, a sárga-feketék a francia bajnokság első hat fordulójában nem tudtak pontot szerezni. Válságról, krízishelyzetről beszélt mindenki a csapat kapcsán, a vezetőség azonban kitartott Ivica Obrvan vezetőedző mellett. A vereségekből csak első ránézésre lehetett azt ítélni, hogy a szavolyaiak rossz formában vannak, pedig mindössze az törtent, hogy a szezon elején rögtön letudták az összes nehéz meccsüket, a Dunkerque elleni hazai kivételével azokat, ahol egyébként sem számoltak reálisan pontokkal. A nemzetközi porondon jöttek az első idei sikerélmények, a Chambéry a papírformának megfelelően kettős győzelemmel lépett túl az izraeli Maccabi LeZion csapatán. Ezután egy igazi bravúr következett, Mindegíáék a Bajnokok Ligájában is jól szereplő Nantes otthonában szerezték meg első bajnoki pontjaikat, amit a Massy és a Tremblay ellen azóta további négy követett.

Niko Mindegía kulcsszereplő idén a Chambérynél (Fotó: chamberysavoiehandball.com)

Korszakváltás

A rosszabb kezdés betudható még annak is, hogy a Chambéry kerete a nyáron alaposan kicserélődött. Nyolc év után köszönt el a klub egyik ikonja, Edin Basic, kilenc szezon után intett búcsút Grégoire Detrez, a szintén távozó Damir Bicanic is hét idényt húzott le a szavolyaiak tagjaként, tehát korszakos alapemberek hagyták el Obrvan együttesét. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a felsoroltak egyike sem volt már valódi alapember a klubnál. A jobbátlövő poszt viszont teljesen kicserélődött, Marko Panic Lengyelországba, a saját nevelésű Melvyn Richardson pedig a rivális Montpellier-hez távozott. Utóbbi számít a legnagyobb nyári veszteségnek. A szintén eligazoló Joao Silva es Rémi Feutrier hiányát sokkal kevésbé érzik meg, a brazil és a japán is csak percember volt Obrvan rotációjában.

A csapat megerősítését két tunéziai válogatott játékos szerződtetésével kezdték, Amine Bannour és Mosbah Sanai írt alá a szavolyaiakhoz. A bal-, illetve jobbkezes átlövők megszerzése nemzetközileg is nagy fogásnak számít, mindketten alapemberei hazájuk nemzeti együttesének. Különösen Bannourtól várnak nagyon sokat, a jobbátlövő igazi lövőgépnek számít, ha megy neki, nincs az a kapus, aki megállítsa. Az irányító posztra Niko Mindegía szignóját szerezték meg, az egykori szegedi spanyol egy év után távozott Dániából. A többi hiányt a klub a saját bázisából tervezte betölteni, lehetőséget adva a saját nevelésű fiataloknak. Igy kaphat először komoly játékidőt Alexandre Tritta, aki a Chambéry utánpotlás bázisának egyik legtehetségesebbje volt. A terveket kissé áthúzta Sanai súlyos sérülése, a tunéziai több hónapig tartó pótlását a szintén ex-szegedi Sandro Obranovic villámigazolásával oldották meg.

Stabil kezdő, jelentős pad

A szezont további sérülésekkel kezdte a csapat (Bannour és Fahrudin Melic is több meccset kihagyott), ez is hatással volt a kezdeti gyengébb teljesítményre. Mára azonban Sanai kivételével mindenki egészséges, Obrvan pedig megtalálta a legoptimálisabb összeállítást is. A kapuban már nem az évekig a francia liga egyik legjobbjának számító Yann Genty, hanem a szupertehetség, és Omeyer-utódnak kikiáltott Julien Meyer az első számú, nem is érdemtelenül. A 21. életévét még mindig nem betöltő hálóőr rendre klasszis teljesítményt nyújt, főleg a rangadókon láthattunk tőle extrát idén. A Meyer, Genty páros az egyik legjobbnak számít a francia ligában, ez a poszt nevezhető a legerősebbnek a Chambéry keretében.

Julien Meyer a francia kézilabda nagy reménysége (Fotó: chamberysavoiehandball.com)

Az alapcsapatot úgy állította össze Obrvan, hogy támadás és védekezés között nem kell cserélnie. Ezzel némelyest a beálló posztot áldozta be, az a Pierre Paturel kap rendre bizalmat a vonalon, akit évekig védekező specialistának tartott számon mindenki. A szintén saját nevelésű játekos egyébként nem kelt csalodást elöl sem, hátul pedig igazi vezéregyéniség, a védelem egy az egyben rá epül. Amióta Mindegía kezébe került a támadások irányítása, jöttek az eredmények is, a spanyol karmester főszereplője lett a csapat feltámadásának. A balátlövő posztra így a védekezésben fontos szerepet betöltő Romain Briffe került ki középről, ezzel együtt a szezont jól kezdő Quentin Minel kicsúszott a kezdőből. Szintén a védőmunkája miatt lett alapember Tritta is a jobb oldalon, a fiatal titán Bannour kárára gyűjti a játékperceket és a jó teljesítményeket, a tunéziainak így még nem volt ideje beépülni a csapatba. A kezdőhetes mellett a padon is jó képességű játékosok foglalnak helyet, így a csapatnak nincs akkor se problemája, ha rotálni kell. A névsor olyannyira bő lett Obrvan számára, hogy a frissen igazolt Obranovicnak eddig valóban csak percek jutottak. És még nem épült fel Sanai, akit egyértelműen a kezdőbe igazoltak, sőt, neki a védelemben is törzshelyet szántak.

Védekezésben háromféle összeállítást alkalmaz a horvát edző, a legtöbbször valamilyen nyitott felállásban. Az 5+1-es rendszerben a balszélső Queido Traoré kerül az ék szerepébe, a leginkább kedvelt 3+3-as variácioban pedig Briffe játszik zavarót, a kettesek (Tritta es Traoré) pedig rendre előrébb lépnek az ellenfél lövőire. A hatosfalas felálláshoz egy cserére szükség van, ilyenkor Benjamin Gille váltja valamelyik középső játékost.

Idén is szerencsétlen sorsolás

Az átalakult Chambéry idén a rossz kezdés ellenére is megismételheti a tavalyi eredményét a francia bajnokságban, az 5. helynél előrebb azonban aligha kerülhet a nagyon szoros élmezőnyben. A nemzetközi porondon rendre balszerencsés a klub, sokszor a selejtezőkben megkapják a legnehezebb elennfeleket, tavaly például a későbbi döntős Füchse Berlin ejtette ki őket még az EHF-kupa selejtezőkörében (egy évvel azelőtt is egymás ellen játszottak kvalifikációs kört, akkor a franciák jutottak tovább). Fortuna idén sem vette kegyeibe a szavolyaiakat, a sorsolás után valószínűleg se ők, se a tatabányaiak nem voltak boldogok. A párharc nyílt, egyértelműen egyik csapat se nevezhető esélyesnek, habár véleményünk szerint a sárga-feketék kissé közelebb állnak a csoportkörhöz. Ha Mindegíáék sikerrel teljesítik a kvalifikációt, a Final4 sem lenne meglepetés tőlük.

A Chambéry Savoie MB HB játékoskerete

Kapusok: Julien Meyer, Yann Genty
Jobbszélsők: Fahrudin Melic, Fabien Chazellet, Ezra Ackah
Jobbátlövők: Alexandre Tritta, Amine Bannour
Irányítók: Niko Mindegía, Romain Briffe
Beállók: Pierre Paturel, Johannes Marescot
Balátlövők: Quentin Minel, Sandro Obranovic, Mosbah Sanai
Balszélsők: Queido Traoré, Baptiste Malfondet
Védekező: Benjamin Gille

Vezetőedző: Ivica Obrvan

Várható kezdőcsapat