Chekhovskie Medvedi – 2017/18

A 2002 óta folyamatosan bajnoki címet szerző orosz sztárklub a következő szezonra tovább fiatalodott. A több rutinos alapjátékosat is elveszítő csapat újabb hazai tarolása most már valóban kérdéses, a nemzetközi porondon pedig a tisztes helytállás lehet a Medvék reális célja.

A néhány évvel ezelőtti anyagi válság ellenére sem volt kérdéses a 2017-es bajnok kiléte Oroszországban. A Chekhovskie Medvedi – mégha az elődöntőben szorosabb csatákat is vívott – egy sima 3-0-val intézte el a St. Petersburg csapatát a döntőben, megszerezve a gárda tizenhatodik aranyérmét sorozatban (amióta így hívják a klubot). A kupában azért már nem volt minden ilyen szép, a fináléban fájdalmas vereséget szenvedtek a SKIF Krasnodarral szemben. A Bajnokok Ligája-szereplésük se sikerült fényesre, néhány meglepetés-eredményük ellenére is csak az utolsó helyet szerezték meg a C-csoportban.

Ikonok távoztak

A nyáron történtek azonban még érzékenyebben érinthetik a csapatot. Az újonnan kialakuló moszkvai sztárcsapat, a Spartak megerősödésének a Chekhovskie itta meg leginkább a levét. A Medvék rutinos alapemberei közül Dmitry Kovalev, Alexander Chernoivanov, Oleg Skopintsev és Dmitry Shelestyukov is a riválishoz igazolt, közülük az első kettő elvesztése jelent komoly érvágást. A fiatalok közül Oroszországon belül váltott klubot Alexander Izmailov és Alexey Karibov, ők egyértelműen a több játeklehetőség érdekében igazoltak el. Külföldre egyedül a rutinos kapus, Oleg Grams távozott, vele is egy alapkő hagyta el az orosz bajnokot. A legfontosabb harcot azonban sikeresen vívta meg a klub vezetősége, a gárda trénerét, Vladimir Maximovot sikerült a kispadon tartaniuk. Nélküle már tényleg elképzelhetetlen lenne ez a csapat.

Maximov mester jelenti az állandóságot (Fotó: ch-medvedi.ru)

Fiatalos lendület

Az „uborkaszezonból“ a sok veszteség ellenére sem jött ki túlzottan rosszul a Medvedi, hiszen két játekost is sikerült posztra igazolni. Ráadásul mindketten, az irányító Igor Karlov és a beálló Denis Vasilev is, az orosz válogatott legszűkebb keretének tagjai, vagyis minőségi frissítést jelentenek. Utóbbi – Chernoivanov szerepét megörökölve – rögtön a kezdőcsapatban kaphat helyet, támadó beállóként és hármas védőként is kulcsszereplő lehet Maximovnál. Karlov pedig nemcsak középen, hanem balátlövőként is bevethető, testfelépítését figyelembe véve még erősítésnek is számit Shelestyukov helyén. A királyposztra majdnem érkezett még egy nagy név, azonban a szóbeli megegyezés ellenére Alexander Dereven végül mégsem a Medvéknél kezdi meg az új szezont (hanem a már említett Spartak Moskva tagjaként).

A többi távozót a klub a saját utánpótlás bázisából pótolta, ami még mindig a legjobb Oroszországban. A hiányzók helyét nagyrészt sikerült betölteni, bár a kialakult keret minősége kissé elmarad a tavalyihoz képest. Ugyan már évek óta a felnőtt keret tagja, azonban idén kaphat igazán komoly szerepet Dmitry Kornev, aki a jobbszélen lehet Kovalev helyettese. Az irányító Kirill Kotov már tavaly is nagyot ment, az új idényben igazi vezéregyéniség lehet, tőle várják a legtöbbet a csapatnál. Támadásban nagyon fontos láncszem lesz Dmitry Santalov, aki az előző évben a legeredményesebb Medvedi-játékos volt a BL-ben. Maximov mester szinte minden poszton fiatal, saját nevelésű játékosra építhet, akik lendületükkel képesek új színt varázsolni a csapat játékába, ugyanakkor elsőre hiányzik egy igazi vezér alkat, aki rutinjával összefogná a többieket a nehezebb helyzetekben.

Denis Vasilev (középen) komoly erősítés (Fotó: ch-medvedi.ru)

Már nem biztos az arany

Oroszországban csaknem húsz év után újra szoros versenyfutás lehet a bajnoki címért. Nemcsak a Spartak jelenthet veszélyt a Chekhovskie-ra, az eddigi kihívók közül a St. Petersburg is jól erősített a nyáron, így egy hármas versenyfutás várható az érmekért. A Bajnokok Ligájában a D-csoportba kerültek a Medvék, a papírforma szerint a Besiktas és a Metalurg ellen lehetnek pontszerzési esélyeik, a továbbjutás messze van a realitástól.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Igor Karlov (irányító, SKIF Krasnodar), Denis Vasilev (beálló, Dinamo Astrakhan), Alexey Stelmakh (kapus, Chekhovskie Medvedi 2), Andrey Belyaev (jobbátlövő, Chekhovskie Medvedi 2), Nikita Kamenev (jobbátlövő, Chekhovskie Medvedi 2), Mikhail Sharkov (balszélső, Chekhovskie Medvedi 2), Sergey Bolotin (irányító, Chekhovskie Medvedi 2)

Távozott:
Dmitry Kovalev (jobbszélső, GK Spartak Moskva), Oleg Grams (kapus, US Dunkerque HB), Alexander Chernoivanov (beálló, GK Spartak Moskva), Dmitry Shelestyukov (balátlövő/irányító, GK Spartak Moskva), Oleg Skopintsev (balszélső, GK Spartak Moskva), Alexander Izmailov (irányító, St. Petersburg HC), Alexey Karibov (jobbátlövő, GK SGAU-Saratov)

A Chekhovskie Medvedi kerete a 2017/18-as szezonra

Kapusok: Dmitry Pavlenko, Artem Grushko, Alexey Stelmakh
Jobbszélsők: Dmitry Kornev, Timofey Maslennikov
Jobbátlövők: Maxim Kuretkov, Alexander Kotov, Andrey Belyaev, Nikita Kamenev
Irányítók: Kirill Kotov, Igor Karlov, Sergey Bolotin
Beállók: Denis Vasilev, Pavel Andreev, Viktor Furtsev
Balátlövők: Dmitry Santalov, Evgeny Prokopyev, Evgeny Dzemin
Balszélsők: Roman Ostaschenko, Mikhail Sharkov

Vezetőedző: Vladimir Maximov

Várható kezdőcsapat