CS Dinamo Bucuresti – 2017/18

Francia válogatott játékos érkezett, viszont horvát kulcsember távozott a román bajnok keretéből. A fővárosi klub mindettől függetlenül jól erősített a nyáron, reális esélye van megvédeni minden tavaly megszerzett pozícióját a szezon végén.

Június elején ismét bajnoki címet szerzett városi riválisával (CSM) szemben a Dinamo Bucuresti együttese, a piros-fehérek újkori sikerszériája tehát tovább folytatódik. Eliodor Voica tréner csapata ismét a Bajnokok Ligájában vitézkedhet, ahol tavaly nem sikerült a maximumot kihozni a lehetőségekből, csupán a D-csoport 4. helye jutott a Dinamónak.

Nyári nagybevásárlás

A bukaresti pirosak nagy elánnal vásároltak az átigazolási szezon kezdetén, minden gyengébbnek vélt posztjukra szereztek minőségi erősítést. A román liga legjobbjai közül két játékost is magukhoz csábították, Vitaly Komogorov a balátlövő, Razvan Gavriloaia pedig a jobbszélső pozícióba érkezett. Mindketten nagyon termékenyek voltak a 2016/17-es szezonban, az orosz 171, a román pedig 185 góljával a kiírás legeredményesebbjei közé tartozott. A védelmet a katari válogatott Milan Sajin megszerzésével erősítették meg, aki pár hónapnyi ceglédi légióskodás után hagyta el az NB I-et. Sajin támadásban is remekül használható, bár a Dinamonál vélhetően keveset lesz foglalkoztatva az akcióknál. Az irányító poszton is változtatni akart a szakvezetés, így került a csapathoz Vadim Gayduchenko. A fehérorosz válogatott játékos rögtön a kezdőhetes tagja lehet, személyében egy klasszikus játékmesterrel lett gazdagabb Voica taktikai repertoárja.

A Dinamo legnagyobb nyári fogása kétségkívül Hugo Descat leigazolása. A már a francia nemzeti csapatban is bemutatkozó balszélső sokakat meglepett azzal, hogy a Starligue egyik legjobbjaként nem egy hazai sztárgárda hívását fogadta el, hanem a BL-ben való szereplés lehetőségét előtérbe helyezve a bukarestiekkel egyezett meg. Nem kérdés, a román bajnok kerete óriásit erősödött vele. Szintén nagyon jó húzásnak tűnt az egykori tatabányai Novak Boskovic megszerzése a jobbátlövő posztra, ám ez akkor lett volna feltétlenül igaz, ha a cserepad megerősítése lenne a szerb feladata. Csakhogy a Bányász közben elcsábította a Dinamo egyik legjobbját, Jakov Vrankovicot, így Boskovic egyedül maradt a nagyon fontos pozícióra. A szezon eddigi részében nem volt ebből problémája a csapatnak, az új igazolás szépen termeli a gólokat, hosszútávon lehet majd kicsit rövid itt a román gárda. A klubnál lévő iráni légiót négy főre emelték az utolsó nyári igazolással, Saied Heidarirad a kapuba érkezett a felkészülés kezdetekor.

Hugo Descat volt a Dinamo legjobb nyári igazolása (Fotó: csdinamo.eu)

A távozok közül egyedül Vrankovic számított alapembernek Voicánál az előző szezonban. Pierre Ragot, Alin Sania, Mihai Asoltanei, Flavius Cimpan, Razvan Pop és Cosmin Capota is létszám felettivé vált az új érkezők miatt, ezért mindannyian elhagyták a bajnokcsapatot. A szurkolók egyedül a francia irányító-átlövő elvesztését sajnálhatják komolyan, Ragot a Dinamo szupercseréje volt tavaly, még korábban pedig stabil kezdőnek számított a piros-fehéreknél.

Hosszabbító kulcsemberek

Az előző évben berobbant az elitbe Sajad Esteki. Az iráni átlövő amíg csapata versenyben volt, vezette a legrangosabb sorozat góllövőlistáját, emellett a bajnokságban is az egyik legeredményesebb volt a Dinamo keretéből. A nyáron sok csapat hívta, a bukarestieknek azonban sikerült megtartaniuk testvérével együtt. Allahkaram Esteki az egyik legkomplexebb játékos Voica keretében, bármelyik belső poszton megállja a helyét, így jobbkezesként akár a rosszkéz oldalon is bevethető Boskovic tehermentesítésére. A román válogatott Ciprian Sandru szintén szerződést hosszabbított, ez is egy komoly siker volt a klubtól a nyári jövés-menés közben. A kapuból Ionut Irimus ad szokás szerint komoly lendületet a társainak, a hálóőr sok meccset nyert már meg a Dinamónak az elmúlt években. A keretből ismerős lehet még Alireza Mousavi neve, akivel először Veszprémben, majd több magyar együttesnél is találkozhattunk. Az iráni beálló elsősorban védekezik Voicánál, ám a falban nem ő, hanem Dan Savenco az első számú alapember.

Sajjad Esteki sztárrá nőtte ki magát Bukarestben (Fotó: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

A Dinamo Bucuresti legfontosabb célja természetesen az ismételt címvédés a bajnokságban, ez azonban most az eddigieknél is nehezebbnek ígérkezik. A CSM náluk is nagyobb léptékben erősített a nyáron, óriási versenyfutás várható a két rivális között. A BL-ben egy nagyon homogén csoportba kerültek Estekiék, ahol papíron nem számítanak a továbbjutás esélyesei közé, de kis szerencsével akár történelmet is írhatnak a legrangosabb ligában.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Hugo Descat (balszélső, US Créteil), Vitaly Komogorov (balátlövő, Székelyudverhelyi KC), Vadim Gayduchenko (irányító, SKA Minsk), Novak Boskovic (jobbátlövő, Maccabi Castro Tel-Aviv), Razvan Gavriloaia (jobbszélső, AHC Dunarea Calarasi), Milan Sajin (balátlövő, Ceglédi KKSE), Saeid Heidarirad (kapus, Sanat Mes Kerman FC)

Távozott:
Jakov Vrankovic (jobbátlövő, Grundfos Tatabánya KC), Pierre Ragot (irányító, CS Minaur Baia Mare), Mihai Asoltanei (balszélső, AHC Potaissa Turda), Alin Sania (balátlövő, SCM Politehnica Timisoara, k), Razvan Pop (kapus, CS Minaur Baia Mare), Flavius Cimpan (jobbszélső, SCM Politehnica Timisoara), Cosmin Capota (irányító, ?)

A CS Dinamo Bucuresti kerete a 2017/18-as szezonra

Kapusok: Ionut Irimus, Saied Heidarirad, Stefan Grigoras
Jobbszélsők: Razvan Gavriloaia, Liviu Mironescu
Jobbátlövők: Novak Boskovic
Irányítók: Vadim Gayduchenko, Allahkaram Esteki
Beállók: Marius Mocanu, Dan Savenco, Alireza Mousavi
Balátlövők: Sajad Esteki, Ciprian Sandru, Vitaly Komogorov, Milan Sajin
Balszélsők: Hugo Descat, Daniel Bera

Vezetőedző: Eliodor Voica

Várható kezdőcsapat