Csurgói KK – 2015/16

A szinte teljes sorcserén áteső Csurgó a korábbiaknál szerényebb elvárásokkal kezdi az új idényt, azonban a legjobb négy közé jutás így is elvárható Sótonyi László csapatától.

Ismét érem nélkül

A bronzcsatát ismét elbukó somogyiak nem zártak túl jó idényt, a célkitűzések közül gyakorlatilag semmit sem sikerült teljesíteniük. 2014-ben a Balatonfüred, legutóbb pedig a Tatabánya győzte le Herbert Gáborékat a helyosztón, így már nem lehet a Csurgót a Veszprém és a Szeged mögötti ?harmadik erőnek? nevezni az NB I-ben. A csapat ráadásul a Magyar Kupából is idejekorán búcsúzott (a nyolcaddöntő jelentette a végállomást), a nemzetközi színtéren pedig nem is próbálta meg magát. Korszakváltásra volt tehát szükség, a nehéz döntéseket pedig meghozta a klub vezetősége.

Hárman is Tatabányára igazoltak

A Csurgó sztárjai közül gyakorlatilag mindenki távozott a nyári átigazolási szezonban. A fehérorosz Barys Pukhouski még annál is korábban, a tavaszi szezon közepén hagyta el a somogyiakat, a bajnoki hajrát már az irányító nélkül játszotta le az együttes. A szinte saját nevelésnek számító Szöllősi Szabolcs hét év után hagyta el Csurgót, a válogatott beálló ráadásul éppen a nagy riválishoz, Tatabányára igazolt. Szöllősi döntésében családi indokok is szerepet játszottak, tény viszont, hogy távozásával lezárult egy korszak a somogyi klub időszámításában. Új állomáshelyére nem egyedül érkezett a pirosaktól, vele tartott Rade Mijatovic kapus, valamint a balátlövő és az irányító poszton is bevethető Lele Ákos is. Mindketten alapembernek számítottak Csurgón, különösen a montenegrói hálóőr nyújtott emlékezeteset az előző idényben.

szollosi
Szöllősi és Lele már nem örül együtt gólnak a csurgói szurkolókkal (Fotó: cskk.hu)

A háló elől a valóban saját nevelésű Pallag Péter is távozott, és korábbi edzőjét követve a romániai Tordán kötött ki. A védelem tengelyében alapembernek számító, de a támadásban kapott játéklehetőséget keveslő Borsos Tamás Ceglédre igazolt, személyében szintén egy kedvencét veszítette el a csurgói publikum. A Pest megyeieknél újra csapattársa lesz Megyeri Péter, aki Sótonyitól alig kapott szerepet. Az átlövő sorból még ketten távoztak, ám sem Vladislav Ostroushko, sem Oláh Gábor nem számított kihagyhatatlannak tavaly. Annál nagyobb veszteség viszont a szlovén Anze Ratajec eligazolása, az irányító érvényes szerződése ellenére egy év után hazatért, Velenjében folytatja karrierjét. Kiegészítő embernek számított Sótonyinál Nagy Dániel és Füstös Attila is, a két fiatal sem folytatja a klubnál. A tavaly is kölcsönben lévő Kovacsics Péter, Bojan Radjenovic páros idén is ezt az utat járja, ám most a Gyöngyös, illetve a PLER lehet a transzfer haszonélvezője.

Fiatal csapat formálódik

Sótonyi László vezetőedzőnek teljesen új csapatot kellett építenie a nyáron, ennek következtében a klub kilenc játékos szerződtetését jelentette be. Balatonfüredről ketten is érkeztek, közülük a kapus Székely Márton jelent komolyabb erősítést. A válogatott második számú portása évek óta magas szinten teljesít az NB I-ben, jó pótlása lehet Mijatovicnak. Faluvégi Rudolf szerződtetése is jó üzletnek tűnik, a balátlövő és irányító poszton is bevethető játékos az előző évben robbant be igazán, a sérülések miatt alapember volt Füreden. Faluvégi már a felnőtt nemzeti együttesben is bemutatkozott, csakúgy, mint a kapuba szerződtetett Bartucz László, valamint a jobbszélre érkező Hornyák Péter. A felsoroltak mind 25 évnél fiatalabbak, egyértelműen a jövő emberei.

A Csurgó a magyarok mellett öt légióssal is megállapodott. A védelem tengelyébe, valamint a jobbátlövő posztra igazolták a horvát Josip Pazint, aki spanyol első ligás tapasztalattal a háta mögött komoly erősség lehet. Szintén az Asobal Ligából érkezett a macedón Darko Dimitrievski, aki az Ademar Leónt hagyta el a somogyiak hívására. A korábbi győri irányító, Filipe Mota is a Csurgót választotta, a portugál egyéves romániai kitérő után tért vissza az NB I-be. Nem kell szoknia a magyar élvonal ritmusát Jakub Mikitának és Gafar Hadziomerovicnak sem, a szlovák átlövő évek óta a PLER erőssége, a bosnyák beálló pedig legutóbb a Komló alapembere volt.

szekely
Székely Márton komoly erősség lehet (Fotó: cskk.hu)

Az újakkal kiegészülve egy fiatal, egységes keret alakult ki, amely bár nevekben gyengébbnek tűnik a tavalyinál, mégis sikeres lehet az előttünk álló szezonban. Sokat jelenthet, hogy néhányan több poszton is hasonló teljesítményre képesek, a jobbkezes átlövők közül például mindhárman (Faluvégi, Mikita, Dimitrievski) tudnak irányítót is játszani. Támadás és védekezés között szinte senkit nem kell cserélni, egyedül a csapatkapitány, Herbert Gábor számít igazán egyoldalasnak.

Újra nemzetközi porondon

Egy év szünet után újra rajthoz áll az EHF-kupában is a Csurgó. A második selejtezőkörben kezdenek Székelyék, ahol a lengyel negyedik, a Pogon Szczecin lesz az ellenfél. A csapat célja a csoportkörbe jutás, ehhez az első akadály után még egyet sikerrel kell venniük. A hazai porondon ismét a legjobb négy közé kerülés az elvárás, a mezőny erősségét tekintve ez reálisnak tűnik. A dobogós helyezés sem lehetetlen küldetés, ehhez nagyon össze kell állnia a Sótonyi mester által kidolgozott taktikának.

Átigazolások a 2015/16-os szezon előtt

Érkezett:
Székely Márton (kapus, Balatonfüredi KSE), Faluvégi Rudolf (balátlövő, Balatonfüredi KSE), Bartucz László (kapus, Ceglédi KKSE), Jakub Mikita (balátlövő, PLER-Budapest), Josip Pazin (jobbátlövő, BM Villa de Aranda), Filipe Mota (irányító, CS Energia Targu-Jiu), Darko Dimitrievski (balátlövő, Abanca Ademar León), Hornyák Péter (jobbszélő, TUSEM Essen), Gafar Hadziomerovic (beálló, Sport36-Komló)

Távozott:
Rade Mijatovic (kapus, Grundfos Tatabánya KC), Szöllősi Szabolcs (beálló, Grundfos Tatabánya KC), Lele Ákos (balátlövő, Grundfos Tatabánya KC), Pallag Péter (kapus, AHC Potaissa Turda), Vladislav Ostroushko (balátlövő, HCM Minaur Baia Mare), Borsos Tamás (védekező, Ceglédi KKSE), Anze Ratajec (irányító, RK Gorenje Velenje), Oláh Gábor (Kőnig-Trade Balmazújváros), Nagy Dániel (jobbszélső, Balatonfüredi KC, kölcsönből vissza), Kovacsics Péter (balszélső, B. Braun Gyöngyös), Bojan Radjenovic (balszélső, PLER-Budapest), Megyeri Péter (jobbszélső, Ceglédi KKSE), Füstös Attila (balátlövő, Mezőkövesdi KC)

A Csurgói KK játékoskerete a 2015/16-os szezonra

Kapusok: Székely Márton, Bartucz László, Balogh Tibor
Jobbszélsők: Gebhardt Ádám, Hornyák Péter
Jobbátlövők: Stefan Cavor, Josip Pazin
Irányítók: Filipe Mota, Gabriel Vadkerti
Beállók: Pordán Bálint, Gafar Hadziomerovic, Iulian Jerebie
Balátlövők: Faluvégi Rudolf, Jakub Mikita, Darko Dimitrievski
Balszélsők: Gazdag Tibor, Nagy Máté, Hanusz Egon
Védekező: Herbert Gábor

Vezetőedző: Sótonyi László

Várható kezdőcsapat

csurgo15-16

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here