Dabas: jól erősített az NB I egyik legnépszerűbb klubja

A Dabas újonc szezonjában a 8. helyen végzett a férfi kézilabda NB I-ben. A nyáron tovább fejlődik a gárda, amely válogatott játékosokkal erősít: Szöllősi Szabolcs, Pallag Péter és Borsos Tamás, valamint az utánpótlás-válogatott Törteli Koppány is az együttesnél folytatja. A Dabas terveiről Kovács Péter klubigazgatóval beszélgettünk.

A Veszprém és a Szeged mögött a Dabasnak volt a legjobb átlagnézőszáma az NB I-ben. Ez az újoncévnek köszönhető? Várható-e emelkedés a következő szezonra?
Dabas város és régiójának évtizedes álma valósult meg tavaly, amikor csapatunk felkerült az első osztályba. Az NB I/B mérkőzéseken már kimagasló volt az érdeklődés a mérkőzések iránt, amióta feljutottunk az NB I-be a csapat népszerűsége folyamatosan növekedett. Jelen pillanatban kétezer fős csarnokunk hetven-nyolcvan százalékát tudjuk folyamatosan megtölteni, a célunk az, hogy a következő szezonra elérjük a nyolcvanöt-kilencven százalékos telítettséget. A régióban a csapatunk az egyetlen első osztályú sportcsapat, ezért ott kimagasló szerepet tölt be. Az utánpótlás bázisunk és kézilabda iránt érdeklődő gyerekek száma évről-évre növekszik. Idén elindítottuk a kézilabdás óvodás és iskolás programunkat, mellyel jövőre a régióban folyamatosan tovább fogunk terjeszkedni. Szintén idén indult a „Családokat a lelátóra” programunk, mellyel a térségben rászoruló családoknak biztosítunk folyamatos, ingyenes belépést továbbá a családok gyerekeinek ingyenes kézilabda-oktatást és ösztöndíjat. Azt gondolom, hogy közép és hosszú távon a jelenlegi csarnok méretet is ki tudjuk majd nőni.

Dabason népszerű a kézilabda

Cél-e a következő szezonban a nemzetközi kupaindulás kiharcolása?
Az elkövetkezendő évadra a vezetőséggel Prohászka Csabával és Bodorovics Istvánnal a stabil NB I-es tagságot tűztük ki célul. A mottónk továbbra is az, hogy nyerjünk meg minden mérkőzést. Azt gondoljuk, hogy a csapatunkban sok minden benne lehet, azt szeretnénk, hogy a játékosok ki tudják hozni magukból a legtöbbet. Hosszú távú célunk pedig az, hogy az utánpótlásunk adja a magját felnőtt csapatunknak, melybe a következő évadra is már négyen csatlakoznak a junior csapatunkból.

Több válogatott játékossal erősített a klub. Mennyire volt nehéz meggyőzni őket a Dabasra igazolásról?
A Tomori Győző és Szilágyi István edzőpáros kiváló szakmai munkája és az ő hírnevük azt gondolom, hogy kellő bizalommal tölt el minden hozzánk érkező játékost. Hitvallásunk szerint pedig egy kézilabdázót sem szeretnénk „győzködni”, hogy magára húzza a piros-fehér mezünket. A hozzánk érkezők, mind csapatszinten, mind egyénileg a fejlődés miatt, tele ambíciókkal érkeztek hozzánk. A szakmai stáb és a szurkolóink is örömmel fogadják őket.

Rutinos, válogatott kézilabdázók érkeztek

Költségvetés alapján hol helyezkedik el az NB I-ben?
Továbbra is egy kiscsapat vagyunk a többi NB I-es klubokhoz képest, alacsony költségvetéssel. Nap, mint nap azon dolgozunk, hogy évről évre ezen a téren is tudjunk fejlődni.

Tavaly több japán játékosa is volt a klubnak, a következő szezonra Tokuda Shinnoszuke a keret tagja marad. Hogy jött a japán vonal a klubnál?
Csapatunk régi játékosa Apró Ferenc és barátja a Japán Főiskolák válogatott edzője Nemes Roland segítségével vettük fel a kapcsolatot a Japán Kézilabda-szövetséggel. A tokiói olimpia miatt a Japán Szövetség számára nagyon fontos, hogy a tehetséges játékosaikat erős bajnokságokban játszassák, ezért is érkezett hozzánk Tanaka Kei és Tokuda Shinnoszuke. Nagy élmény ezekkel a srácokkal együtt dolgozni, mert az európai felfogástól teljesen eltérően dolgoznak, számukra az edzőik szava szent, szorgalmukról pedig minden játékos példát vehet. Terveink szerint a jövőben még szorosabb együttműködést fogunk majd kötni a Japán Szövetséggel.

A Dabas kerete a 2018/19-es szezonra:
Kapusok: Holló Balázs, Pallag Péter, Podoba János
Jobbszélsők: Országh Ádám, Pocsai Rajmund, Ács Tamás
Jobbátlövők: Ivan Perisic, Tokuda Sinnoszuke
Irányítók: Bíró Balázs, Törteli Koppány Bence
Beállók: Szöllősi Szabolcs, Nebojsa Simovic, Petr Slachta
Balátlövők: Halász Levente, Borsos Tamás, Lepsényi Sándor, Kiss Attila, Garajszki Gábor
Balszélsők: Kekezovity Marinko, Zakics Bence, Laurinyecz Balázs