Dunaújvárosi Kohász KA – 2017/18

Bárhogy alakulnak is az előzetes esélyek, a Dunaújváros valahogy mindig a legjobbak között szerepel. A Fejér megyei csapat dolga egyre nehezebb ugyan, de a klub bizakodva tekinthet a jövőbe.

Tartósan a szűk elitben

Sok minden történt az előző idényben Újvárosban. Egy halk edzőváltás, távozó (illetve évet kihagyó) kulcsjátékosok, vegyesen sikerült igazolások, de a csapat odaért a negyedik helyre, s indulhat az EHF-kupában is. Egy évvel korábban egy eléggé egyedi play-off rendszerben nem jutott ugyan a négy közé a csapat, ám címvédőként akkor is kijutott a nemzetközi porondra, s fontos szereplője maradt a hazai klubéletnek. Nem panaszkodhatnak tehát az előző évi eredményeikre a klubnál, s az igazolások tükrében az is kijelenthető, hogy idén sem szeretnének lemaradni Kovács Annáék.

Stabilitás

Annak ellenére is ez jut eszünkbe az Újvárosról, hogy voltak változások a csapat háza táján. Ugyanakkor a játékosmozgások jelentős része, és az edzőcsere is tervezett volt, a csapat sem csúszott le a legjobbak közül.
Az előző évi igazolások viszont nem hozták meg a várt eredményt. Karnik Szabina, Kudor Kitti, Hornyák Bernadett mind jó vételnek tűnt, de már nincsenek a csapatnál. Termány Rita csak néhány hónapot töltött Újvárosban, majd ragyogó évadot produkált az MTK-ban. Camilla Micijevic viszont jól beépült, s a fiatal jobbszélsők is megoldották a posztot Dávid-Azari Fruzsina időleges kiesése után.

Idén még jobbnak tűnik a a csapat első ránézésre. A kapuban maradt az előző évadban megsérülő Oguntoye Viktória, illetve Csapó Kyra, s érkezett Katarina Tomasevic. Ez eléggé erős hármasnak tűnik, nem pontosan látjuk, hogyan oszlanak majd meg a terhek köztük. Jobbszélen Klujber Katrin és Grosch Vivien kettőse nem tűnik rossznak, de a visszatérő Dávid-Azari teheti a képet teljessé. A Micijevic – Szalai – Kovács Anna középső hármas mellé érkezett Monori Orsolya, Szekerczés Luca és Bouti Fruzsina a 3 különböző posztra. Közülük a két átlövő felemás, inkább rossz szezonon van túl, ám a felkészülési mérkőzéseken játszottak, s mutattak szép megoldásokat. Szekerczés Luca esélyt kaphat, hogy kinőjön a kizárólag támadó, illetve hétméteres-lövő szerepéből, és erre lehet, szükség is lesz a bajnokság elején. Később kérdéses lehet itt is, mekkora szerep jut hármuknak a pályán. Balszélen Rácz-Vince Melinda visszavonult, helyére érkezett Kazai Anita, aki várhatóan az első számú megoldás lehet a posztján, de többen (Molnár, Bouti) szintén játszhatnak még itt, éss Molnár Beatrix játszott is a felkészülési tornákon. Beállóban tovább erősödött a csapat, hiszen a kieső Mosonmagyaróvárból ide igazolt Dombi Luca, aki tavaly már a válogatottat is megjárta.

Forrás: www.facebook.com/dkkahandball

A védekezés alapja egy hatékony hatosfalas játék Újvárosban, középen Micijeviccel, illetve a gyakran/többnyire csak védekező Cifra Anitával. Kettesben Szalai Babett szerepe, illetve Kovács Annáé is fontos lehet, de ide (is) szállhat be Nick Viktória és Szekerczés Luca.

Összességében a csapat magja egyben maradt, nagyon masszív, egységes csapatnak tűnik a Kohász, ahol nem feledkeznek meg a jelen mellett a jövő csapatának építéséről sem. Egy-két igazán komoly klasszis hiányzik csak még, hogy ennél is nagyobb eséllyel induljanak a hazai pontvadászatban.

Ismételhet-e a Kohász?

Bár előzetesen sokan kiraknák a legjobb négyből az újvárosi gárdát, bennük lehet ez a bravúr, ám ehhez legalább egy nagyobb nevekből álló gárdát kéne onnan kiszorítani. A reálisabb forgatókönyv az, hogy néhány helyet visszacsúszva az 5-7. helyen végez a klub a hazai pontvadászatban, de látva a csapat eddigi munkáját, nem írnánk le őket előre.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Katarina Tomasevic (kapus, klub nélküli), Kazai Anita (balszélső, Alba Fehérvár KC), Szekerczés Luca (jobbátlövő, TusSies Metzingen), Monori Orsolya (balátlövő, FTC-Rail Cargo Hungaria), Bouti Fruzsina (irányító, Mosonmagyaróvári KC), Dombi Luca (beálló, Mosonmagyaróvári KC)

Távozott:

Karnik Szabina (jobbátlövő, MTK Budapest), Rácz-Vincze Melinda (balszélső, visszavonul), Hornyák Bernadett (balátlövő, Ipress Center-Vác), Gindeli Panna (beálló, Szegedi KKSE), Kudor Kitti (irányító, ?), Pálinkás Viktória (kapus, ?)

A Dunaújvárosi Kohász KA kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Oguntoye Viktória, Csapó Kyra, Katarina Tomasevic
Jobbszélsők: Klujber Katrin, Dávid-Azari Fruzsina, Grosch Vivien
Jobbátlövők: Kovács Anna, Szekerczés Luca
Irányítók: Bouti Fruzsina, Szalai Babett, Molnár Beatrix
Beállók: Dombi Luca, Takács Dusmáta, Cifra Anita
Balátlövők: Camilla Micijevic, Monori Orsolya, Nick Viktória, Kemény Dóra
Balszélsők: Kazai Anita

Vezetőedző: György László

Várható kezdőcsapat: