DVSC-TVP – 2017/18

A Debrecen egységes csapat benyomását keltette tavaly is, de hiányzott néha 1-2 klasszis. Ezt próbálta meg pótolni a klub, s néhány jó nevet sikerült is megnyerni. Hogy ez mire lesz elég, az csak a szezon folyamán dől el.

Ismét kint a nemzetközi porondon

A Loki összességében sikerrel zárta az elmúlt két szezont. 2016-ban (egy eléggé egyedi, s csak egy esztendeig élő rájátszásos rendszerben) bravúrral lettek negyedikek, 2017-ben pedig bronzérmet szereztek a Magyar Kupában, így ismét nemzetközi kupaszereplők lettek. A bajnokságban a hetedik hely jött össze Tone Tiseljéknek, s akik előttük végeztek, azok többnyire jobb kerettel rendelkeztek, így nem lehetnek elégedetlenek a cívisvárosban.

Átalakuló csapat

Az átalakulás egyben erősödést is jelent Debrecenben. Tavaly sem volt rossz a kerete a csapatnak, ám most minőségi erősítések érkeztek. Ezek közül kiemelkedik Lotte Grigel. A dán irányító nem tartozik ugyan a közvetlen világelitbe a posztján, de így is egy kiemelkedő tudású játékos. Ha azt hozza, amit tud, csapata (egyik) legjobbja lehet. Az ő szereplése meghatározhatja a gárda szezonját. Rajta kívül szinte a teljes jobbkezes lövősor kicserélődött. Marincsák és Garbuz (Khakunova) Kisvárdára, Siska Pálma Kecskemétre, Despotovic a Krim Ljubljanához igazolt. Az érkezőkkel (Grigel mellett Madalina Zamfirescu, Román Dorina, s Julianna Borges Lima igazolt Debrecenbe) inkább erősödött a gárda. Különösen úgy, hogy a csapat egyik legjobbja, Karina Yezhikava maradt. Despotovic és Garbuz viszont hátul hiányozhat, hiszen mindketten szerepet kaptak a védelem tengelyében. Tone Tiselj védelme egyébként is a csapat erős pontja volt eddig. A Debrecen kevesebb gólt kapott a bajnokságban, mint az előtte végző Fehérvár, vagy a Vác. Ennek alapját egy dinamikus, kemény hatosfal adta, amit ritkán bontott meg a szlovén mester. Innen szállt ki két fontos ember, akiket így pótolni kellett.

Lotte Griegel
(forrás: http://sport.tv2.dk)

Érkezett ugyanakkor a csapathoz az izlandi Arna Sif Palsdottir beálló posztra, aki fontos láncszem lehet a védelem tengelyében, de a támadásokban is szerepet kaphat. Ezzel párhuzamosan picit hátraléphet a junior korú Tóvizi Petra a következő évben, amit azért sajnálhatunk, hiszen a korosztályos válogatott játékos kellemes színfoltja volt a gárdának az előző évad második felében. Palsdottir Tóvizi mellett a válogatott Sirián Szederkével osztozhat a poszton, ami így szintén erősödhet.

Balkezes lövő posztra érkezett Hajduch Csenge Anna Punko mellé. Hajduch akár szélső poszton is bevethető, s a felkészülési mérkőzéseken megfordult a védelem közepén is, azaz fontos, helyenként hiánypótló szerepet kaphat, mindenképp mélyült vele a keret. Jobbszélen Varsányi Nóra és Csáki Viktória osztozhat a posztokon továbbra is, míg balszélen Vantara-Kelemen Éva mellett az új érkező Hársfalvi Júlia adhat új impulzusokat. A kapus poszton továbbra is a Horváth-Pásztor/Lajtos páros osztozhat, ami tavaly jól működött.

Összességében a keret erősödött, helyenként mélyült, de a csapatnak még össze kell álljon, támadásban is, de védekezésben mindenképp. A felkészülési mérkőzésen nem mutatott sokat a Debrecen, de ebben része volt annak is, hogy Tiselj mester kísérletezett ebben a periódusban.

Előrelépés, vagy csak erősödés?

Ha a Loki a tavalyi bajnokságban indulhatna ezzel a kerettel, akár a pontvadászat első harmadába is bekerülhetne. Idén ugyanakkor a vetélytársak is erősödtek, így ehhez most bravúr kéne. Ez nem elképzelhetetlen Tone Tiselj csapatától, de reálisan nézve, s a nem látható események, sérülések függvényében az 5-8. helyek között bárhova befuthat az alakulat.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Lotte Griegel (irányító, Rostov-Don), Hajduch Csenge (jobbátlövő, Alba Fehérvár KC), Madalina Zamfirescu (balátlövő/irányító, Dunarea Braila), Román Dorina (balátlövő, NEKA), Hársfalvi Júlia (balszélső, Győri Audi ETO KC, kölcsön), Arna Sif Pálsdottir (beálló, OG Nice), Julianna Borges Lima (balátlövő, EC Pinheiros)

Távozott:

Mariia Garbuz (irányító/balátlövő, Kisvárda Master Good SE, Marincsák Nikolett (irányító, Kisvárda Master Good SE), Siska Pálma (balátlövő, Kecskeméti NKSE), Tóth Melinda (balszélső, Mosonmagyaróvári KC), Jelena Despotovic (balátlövő, RK Krim MErcator)

A DVSC-TVP kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Lajtos Nóra, Horváth-Pásztor Bettina
Jobbszélsők: Varsányi Nóra, Csáki Viktória
Jobbátlövők: Anna Punko, Hajduch Csenge
Irányítók: Lotte Grigel, Madalina Zamfirescu
Beállók: Arna Sif Pálsdottir, Sirián Szederke, Tóvizi Petra
Balátlövők: Román Dorina, Karina Yezhikava, Julianna Borges Lima
Balszélsők: Vantara-Kelemen Éva, Hársfalvi Júlia

Vezetőedző: Anton Tiselj

Várható kezdőcsapat: