Eb 2018 – Ausztria

Az osztrák válogatott a lemaradt a legutóbbi világbajnokságról, és az Eb-ről is. Horvátországban azonban ismét ott lesz Ausztria, amelyet 2011 óta az izlandi Patrekur Jóhannesson irányít.

Megfiatalodott a válogatott

A 2015-ös vb óta generációváltás történt az osztrákoknál. A héten kezdődő Eb-re 11 új játékos került a keretbe. Elbúcsúztak a rutinos „rókák”: Nikola Marinovic, Szilágyi Viktor, Vytautas Ziura, Roland Schlinger, Markus Wagesreiter. A kieli balszélső, Raúl Santos pedig sérülés miatt nem állhat a kapitány rendelkezésére. A megreformált válogatottnál a mentális  felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettek, amihez külön szakembert vettek fel.

Kieli sztár, rövid kispad

Az osztrákok egyértelműen balátlövő poszton a legerősebbek. A 21 éves Nikola Bilyk a BL-ben már 41 gólnál jár a Kiel színeiben, de a német bajnokságban szintén a „Zebrák” egyik legjobbja. Alexander Hermann pedig Wetzlarban fut pazar évet – ikertestvére, a Gummersbachot erősítő Maximilian nem utazik az Eb-re -, a válogatottban szintén kulcsember lesz. Bilyk és Hermann is tud irányítót játszani, az osztrákok egyik felállásában Hermann kezd középen, Bilyk balátlövőben. Ebben az esetben őket nem kell cserélni, csak a jobbátlövő posztot uraló Janko Bozovicot. A másik opció Gerald Zeiner irányítójátéka, ekkor pedig Bilyk és Hermann váltogathatja egymást balátlövő poszton.

A jobbszélen a Magdeburg „örökös házi gólkirálya”, Robert Weber továbbra is kirobbanthatatlan. A hétméteresek elvégzése rá hárul. A másik oldalon Santos sérülése miatt nem az igazi a felhozatal.
A kapuban a legnagyobb erősítés a flensburgi Mattias Andersson szerződtetése. A 39 éves világklasszis kapusedzőként segíti a nemzeti csapat munkáját az Eb-n, a szezon végén pedig főállásban folytatja a nemzeti csapatnál. Egyértelműen az eddig Marinovic árnyékában védő Thomas Bauer lesz a kezdőkapus, de ezen a poszton talán az osztrákok a leggyengébbek a mezőnyben. Beállóban Wilhelm Jelinek támadásban és védekezésben szintén fontos láncszem, de a cseréje, Lukas Herburger ugyanezt tudja hozni. A kezdőcsapat nagyjából rendben van, de a kispad nagyon rövid. Az izlandi tréner nem igazán tud minőséget behozni.
Az biztos, hogy nem a támadójátékukkal fogják hozni a meccseket, a védekezésre kell elsősorban koncentrálniuk. Hármasban Romas Kirveliavicius érkezik – Bozovic vagy Zeiner helyére -, az ő párja pedig a Jelinek, Herburger duóból kerül ki, attól függően melyik beálló van a pályán.

Az első meccsen múlik minden

Az osztrákok egyértelműen a nyitónapra készülnek, amikor Fehéroroszország lesz az ellenfelük. Ezt a meccset kellene megnyerniük a továbbjutáshoz, hiszen Franciaország és Norvégia ellen teljesen esélytelenek – halkan jegyezzük meg, hogy a fehéroroszok is előttük járnak. Az utolsó két felkészülési meccsen a csehek kétszer verték meg őket, utoljára 14 góllal – igaz, akkor pár kulcsember nem játszott az osztrákoknál -, így nem nagy merészség kijelenteni, hogy Ausztria talán a leggyengébb együttes az Európa-bajnokságon.

Ausztria kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Thomas Bauer (Massy-Essone), Kristian Pilipovic (RK Nexe)
Jobbszélsők: Robert Weber (SC Magdeburg), Julian Ranftl (SG Insingnis Handball Westwien)
Jobbátlövők: Janko Bozovic (Sporting CP), Thomas Kandolf (Sparkasse Schwaz Handball Tirol)
Irányítók: Gerald Zeiner (Alpla HC Hard), Lukas Frühstück (Bregenz Handball)
Beállók: Wilhelm Jelinek (SG Insingnis Handball Westwien), Tobias Wagner (HBW Balingen-Weilstetten), Lukas Herburger (Alpla HC Hard)
Balátlövők: Nikola Bilyk (THW Kiel), Alexander Hermann (HSG Wetzlar), Christoph Neuhold (ASV Hamm-Westfahlen), Romas Kirveliavicius (HSC Coburg 2000)
Balszélsők: Sebastian Frimmel (SG Insingnis Handball Westwien), Tobias Schopf (Moser Medical UHK Krems)

Szövetségi kapitány: Patrekur Jóhannesson

Várható kezdőcsapat