Eb 2018 – Csehország

Magyarország leggyengébbnek tartott csoportellenfele jelentős veszteségeket szenvedett az utóbbi hetekben, hónapokban, ám a megfiatalított gárda így is okozhat nehéz perceket ellenfeleinek az Európa-bajnokságon. Csehország két NB I-es játékossal a soraiban készül a megmérettetésre.

A selejtezők közben Filip Jíchát elvesztő – a klasszis sorozatos sérülései miatt a visszavonulás mellett döntött – cseh válogatott egymás elleni eredménnyel előzte meg Izlandot a selejtezőcsoportban, és szerezte meg az Eb-kvalifikációt (legjobb harmadikként végül a szigetországiak is csatlakozhattak a mezőnyhöz). Egy korszak tehát lezárult a cseh kézilabda történetében, ilyen szintű klasszisa nem egyhamar lesz újra a nemzetnek. A válogatottat irányító edzőpáros, Daniel Kubes és Jan Filip azonban újjászervezte a csapatot, sztárok nélküli egységes „egyveleget” gyúrt.

További hiányzók, vékony belső sor

A rossz hírek azonban nem értek véget Jícha visszavonulásával, közvetlenül a felkészülés kezdete előtt klubjában súlyos sérülést szenvedett Tomás Babák, aki a cseh támadások vezére lett volna Horvátországban. Az irányító amellett, hogy a támadások lelke volt, a legtöbb akciógólt szerezte a selejtezők során a csapatból. Helyét és feladatát Ondrej Zdráhala hivatott átvenni az Eb-n, aki többször is „eljátszotta” már a megmentőt, mellőzött, kereten kívüli szerepkörből előlépve azonnal húzóember tudott lenni. A támadások szervezésének feladata Zdráhala mellett Roman Becvárt is terheli majd, ám ő elsősorban a balátlövő poszton lesz alapember. A jobb oldalon Jan Stehlík képviseli a rutint.

Mögöttük azonban kisebb űr tapasztalható, a cseresor nem éri el ugyanezt a szintet. Pavel Horák mára szinte csak védőjátékos lett, a nagy ígéretként berobbanó Michal Kasal még sehol nem tudott bizonyítani, a balkezesek közül pedig Dieudonne Mubenzem, valamint a balatonfüredi Stanislav Kaspárek is meglehetősen zöldfülűnek számít a nemzeti együttesnél. Utóbbira érdemes azért figyelni, fiatal kora ellenére már szinte komplex játékos, elöl és hátul is biztonsággal lehet rá számítani. A belső posztokon tehát nem tűnik túl erősnek a cseh keret, főleg az ellenfelek hasonló sorait figyelembe véve.

Stanislav Kaspárek az Eb-n robbanthat be a cseh válogatottba (Fotó: chf.cz)

Amiben bízhatnak, az a villámgyors szélsőik, továbbá a masszív védelmük. A szárnyakon olyan bőséges a kínálat, hogy a kapitány páros kihagyta a névsorból a franca első osztályban játszó Miroslav Jurkát, ami azért eléggé meglepő húzás volt. A jobb oldalon tehát Jan Sobol mellett a tatranos Tomás Cíp kapott helyet. Utóbbi kerettagsága talán nem is csak kiváló őszi formájával lett indokolt, a cseh szakvezetés az utolsó esélyt ragadta meg, mielőtt Cíp a szlovák nemzeti együttest választotta volna a mellőzöttség okán. Eperjesi klubtársa, Jakub Hrstka repülőjegye egy pillanatig sem volt kérdés, a kimaradó játékosok hiányában ő nevezhető a csehek legnagyobb sztárjának az Eb-n. Cseréje a balszélen szintén nem akárki, Milan Kotrc nagyszerűen mutatkozott be Németországban, az őszi szezonban kulcsembere volt a másodosztály listavezetőjének.

Az edzőpáros többnyire a zárt, hatosfalas védekezést részesíti előnyben, ahol középen Horák mellett Jan Landa kap kulcsszerepet. Kettejüket szinte minden támadás és védekezés között cserélik, ez kissé ront a hatékonyságukon. Hármasként bevethető még Leos Petrovsky is, ám ő inkább támadásban, beállóként számít alapembernek. Ugyanezt a szerepkört látja el a dabasi Petr Slachta. A védelmet a kapus poszt teszi még stabilabbá. A nevezett két portás közül Martin Galia az állandó kezdő, kisebb sérülése miatt azonban a felkészülési meccseken Tomás Mrkva villogott a helyén, nem elképzelhetetlen a váltás kettejük pozíciója között.

Halvány remények

Mindent összevetve a papírforma szerint Csehország együttese az egyik leggyengébb csapatnak számít az Európa-bajnokság mezőnyében. Az edzőmeccseken ugyan meglepően jól muzsikáltak, hiányzó játékosaik pótlása azonban hosszútávon és komoly tét mellett nehezebb feladat. A D-csoportban Dánia és Spanyolország legyőzése lehetetlen feladatnak tűnik számukra, de a mieink ellen sem Kaspárekék számítanak favoritnak. Esetleges továbbjutásuk a magyar csapatnak fájna talán a legjobban, ám a realitás szerint erre kevés az esély.

Csehország kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Martin Galia (NMC Górnik Zabrze), Tomás Mrkva (HBW Balingen-Weilstetten)
Jobbszélsők: Jan Sobol (Dijon MHB), Tomás Cíp (HT Tatran Presov)
Jobbátlövők: Jan Stehlík (SSK Talent Plzen), Stanislav Kaspárek (Balatonfüredi KSE), Dieudonne Mubenzem (HC Dukla Praha)
Irányítók: Roman Becvár (HC Elbflorenz), Ondrej Zdráhala (TSV St. Otmar Handball), Jakub Sviták (HC Dukla Praha)
Beállók: Leos Petrovsky (Bergischer HC), Petr Slachta (Dabas KC VSE), Stepán Zeman (HC Zubrí)
Balátlövők: Pavel Horák (HC Meshkov Brest), Michal Kasal (HT Tatran Presov)
Balszélsők: Jakub Hrstka (HT Tatran Presov), Milan Kotrc (Bergischer HC)
Védekező: Jan Landa (HK Lovosice)

Szövetségi kapitányok: Daniel Kubes és Jan Filip

Várható kezdőcsapat