Eb 2018 – Dánia

Dánia a világbajnoki blama után új edzővel vághat neki a kontinenstornának, egy új edző vezetésével, ám rutinos csapattal.

Nagy tornán debütál az új kapitány

Nikolaj Jacobsen edzőként már évtizedes tapasztalattal rendelkezik, s az utóbbi években vele lépett szintet a Rhein-Neckar Löwen, begyűjtve végre a német bajnoki cím(ek)et. Klubcsapatához hasonlóan itt is Gudmundur Gudmundssont váltotta. Sikerei ellenére mégis újoncról van szó, akinek ez lesz az első világversenye a nemzeti csapat élén.

Kulcsjátékosok és válogatott keret

A dánok kulcsjátékosai kapcsán többnyire Niklas Landinra és Mikkel Hansenre asszociálunk. Ez részben sablonos, részben pedig elfedi azt, hogy mennyire mély ez a dán válogatott. A jobbkezes lövők/irányítók sora Michael Damgaarddal, Morten Olsennel, Ramus Laugéval, Mensah Larsennel kiegészülve a mezőny egyik legerősebb formációja, ahogyan a beállósort is tapasztalt, nemzetközi szinten is elismert játékosok alkotják. A jobbszél úgy, ahogy van, világklasszis (bár egyre inkább idősödő, s a két sztár közül Svan december 26-án meg is sérült, így kérdéses, hogy vele kezdenek-e a dánok), a balszélen játszók közül pedig Casper Mortensen jelenleg a Bundesliga góllövőlistáját vezeti, de a fiatalabb Landin sem lóg ki a dán nemzeti csapatból, nem csoda, hogy már lecsapott rá a THW Kiel. Ehhez a szinthez mérten nem tűnik erősnek a dánok jobbátlövő duója. Peter Balling mellett a nagyobb rutin szólhat, ám ő eleve nem klasszis szint, s a védekezése is hagy kívánnivalót maga után, Niclas Kirkelökke pedig ezen a szinten még nem igazolta a tehetségét.

Niklas Landin klasszisára szüksége lesz Dániának
Fotó: pol2016.ehf-euro.com

Taktika és esélyek

A dán védekezés kulcsa egy masszív hatosfal, ahol középen az egyik (bármelyik) beálló mellé Henrik Möllgaard csatlakozik. A lövők közül Mensah, Mikkel Hansen, Lauge jó opció kettes védőként, de akár Kirkelökke is bevethető. Olsent, illetve Damgaardot viszont ésszerűbb cserélni, vagy szélen védekeztetni. Ilyen esetekre Nikolaj Jacobsen alkalmazta már egy-egy szélsőjét, leginkább Magnus Landint kettesben, ám ez inkább kényszermegoldás. A dán mester klubcsapatában Európa egyik legjobban működő  7 emberes támadóformációját építette fel. A dán válogatottban ugyan nincs olyan típusú irányító, mint a Löwennél, ám ennek az alkalmazására itt is lehet számítani.

Az olimpiai címvédő skandináv csapat az Eb egyik esélyese. A tavalyi vb rossz emlék számukra, ám minden adott, hogy ezen javítsanak. A spanyolok és a csehek mellett a magyar csapat is csoportellenfelük lesz, így reméljük, mindez nem fog simán menni.

Dánia kerete az Eb-re

Kapusok: Niklas Landin (THW Kiel), Jannick Green (SC Magdeburg)
Jobbszélsők: Lasse Svan (SG Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Peter Balling (TTH Holstebro), Niclas Kirkelökke (GOG Handbold)
Irányítók: Rasmus Lauge (SG Flensburg-Handewitt), Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf), Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen)
Beállók: Anders Zachariassen (SG Flensburg-Handewitt), René Toft Hansen (THW Kiel),  Henrik Toft Hansen (SG Flensburg-Handewitt)
Balátlövők: Mikkel Hansen (Paris Saint-Germain), Henrik Möllgaard (Paris Saint-Germain), Michael Damgaard (SC Magdeburg)
Balszélsők: Magnus Landin (KIF Kolding Köbenhavn), Casper Mortensen (TSV Hannover-Burgdorf)

Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen

Várható kezdőcsapat