Eb 2018 – Fehéroroszország

A fehéroroszok nehéz csoportba, és kőkemény ágra kerültek, így a fiatal csapatuk számára nem lehet nagyobb az elvárás, mint valahogy továbbjutni a csoportból, és legalább hat mérkőzést játszani a tornán.

Átalakuló csapat

A fehérorosz válogatott 18 fővel utazik az Eb-re, ebből a 18 játékosból 10-en 25 évnél fiatalabbak. Ráadásul a felkészülést megelőzően meg is sérült az egyik legtehetségesebb, már BL-rutinnal is rendelkező bresti, Artsiom Kulak, akivel az egyik fiatal sztárját vesztette el a csapat. Jobbszélen még a rutin diadalmaskodik,  itt Maxim Baranau, illetve Dzianis Rutenka szerepelhet. Utóbbi már egy évtizede a csapat meghatározó alakja. Balszélen viszont a 21 esztendős Andrei Yurinokra vár a feladat, hogy egyedül oldja meg a posztot.

Beálló poszton is van fontos hiányzó a csapatban, hiszen a bresti Viachaslau Shumak nem lesz ott Horvátországban, ám a szintén 21 esztendős, nagy tehetségnek kikiálltott Artsem Karalek tökéletes megoldásnak tűnik a posztra, ráadásul ő mind támadásban, mind védekezésben (3-as poszton) remekül használható. Várhatóan ő kezd majd a csapatban, de fontos szerepet játszhat itt két rutinos játékos, a Finnországban légióskodó Aliaksandr Tsitou, illetve a Motor kiválósága, Maxim Babichev. Előbbi szerepe kritikus lehet, hiszen ő a csapat védekező specialistája. Ez a trió egészül ki a szintén fiatal Viachaslau Bokhannal. Ők négyen mind 3-as védők, így játékuk meghatározó lehet a csapat szereplése szempontjából.

A csapat többnyire egy dinamikus hatosfalas védekezést használ, a felkészülési mérkőzések során alig láttunk mást a belorusz csapattól. Ugyanakkor a nemzeti együttest kilenc éve irányító Yuri Shevtsov repertoárjában megtalálhatóak más (5+1, vagy ennél is nyitottabb) formációk, így várhatunk meglepetést tőlük az Eb-n. A gárda átlövői többnyire kettes védőként szerepelnek, egy fix csere van a csapatban, általában Tsitou váltja Barys Pukhouskit.

Utóbbi a csapat kapitánya, és egyben motorja is. Kulak kiesésével még nagyobb szerepet kaphat az egykori csurgói játékos. Mögötte ugyanakkor ott szerepel Vadim Gayduchenko és Aliaksandr Padshyvalau is, akik mindketten jó idényt futnak. Előbbi a Dinamo Bucuresti kulcsembere a BL-ben, míg utóbbi kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata eljusson az EHF-kupa csoportköréig, a spanyol La Rioját búcsúztatva. Negyedikként Hleb Harbuz is nevezve van, akinek kevésbé sikerült jól az idénye, ám a jövőre tekintve sok jót ígérhet a fehéroroszok számára, hogy utóbbi 3 játékos közül a legidősebb is mindössze 23 éves.

Az balátlövők között Uladzislau Kulesh 21 éve ellenére is a gárda egyik erőssége lehet, szinte biztos kezdő a csapatban, mögötte pedig a 19 éves Mikalai Aliokhin bizonyíthat. Jobbátlövőben Siarhei Shylovich hosszú ideje biztos pontja a csapatnak, de a felkészülési mérkőzések alatt sok játékidőt kapott a füredi Artur Karvatski is, s többnyire élni is tudott vele, így nem lenne meglepő, ha a fiatal játékost is sokat látnánk a pályán.

A kapusoknál már gondban lehetnek a fehéroroszok, így nem is csoda hogy 3 hálóőr is kiutazott a tornára. Ivan Matskevich és Viachaslau Saldatsenka behívása nem meglepő, ugyanakkor egyiknek sem volt élete éve a tavalyi, mindkettő klubváltáson esett át, és különösen Matskevich esetében jelenthet gondot a minőségi játékidő hiánya. Ehhez a duóhoz csatlakozott Artsem Padasinau harmadikként.

Az Ausztria elleni meccs döntő lehet

A fehérorosz csapat remek játékosokból áll, és jól láthatóan kirajzolódik már a gárda jövője is, de jelenleg remek elegyet alkotnak a fiatalok a sok tornát megjárt “veteránokkal”. A realitás talaján maradva, nem sok jót ígér számukra, hogy a francia és a norvég csapattal kerültek egy csoportba. Nem zárnánk ki, hogy meglepetést tudnak okozni Pukhouskiék, ám a legfőbb céljuk itt az lehet, hogy Ausztriát megelőzve bekerüljenek a torna középdöntőjébe. A csapat bízhat a fiatalok lendületében, a csapatkohézióban, és persze abban is, hogy indulás előtt Pavel metropolita személyesen áldotta meg a játékosokat, s azok vezetőit.

Forrás: http://handball.by

Fehéroroszország kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Ivan Matskevich (HC Meshkov Brest), Viachaslau Saldatsenka (Székelyudvarhelyi KC), Artsem Padasinau (HC Gomel)
Jobbszélsők: Maxim Baranau (Székelyudvarhelyi KC), Dzianis Rutenka (HC Meshkov Brest)
Jobbátlövők: Siarhei Shylovich (HC Meshkov Brest) Artur Karvatski (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: Barys Pukhouski (HC Motor Zaporozhye), Aliaksandr Padshyvalau (SKA Minsk), Vadim Gayduchenko (Dinamo Bucuresti), Hleb Harbuz (SKA Minsk)
Beállók: Artsem Karalek (Saint-Raphael VHB), Aliaksandr Tsitou (Cocks), Viachaslau Bokhan (SKA Minsk), Maxim Babichev (HC Motor Zaporozhye)
Balátlövők: Uladzislau Kulesh (SKA Minsk), Mikalai Aliokhin (SKA Minsk)
Balszélsők: Andrei Yurynok (HC Meshkov Brest)

Szövetségi kapitány: Yuri Shevtsov

Várható kezdőcsapat