Eb 2018 – Franciaország

A világbajnoki címvédő francia válogatott az előző Európa-bajnokságon a középdöntőből sem jutott tovább. Karabaticék célja egyértelműen az Horvátországban, hogy visszaszerezzék az Eb-címet. A gallokat Európa-bajnokságon először irányítja majd Didier Dinart szövetségi kapitányként.

Omeyer és Narcisse nélkül

A korábbi világklasszis védőnek nem volt egyszerű dolga a keret összeállításánál, hiszen Thierry Omeyer és Daniel Narcisse is lemondta a válogatottságot az előző évben. A két legenda mellett sérülés miatt hiányzik az előző vb-n parádés teljesítményt nyújtó beálló, Ludovic Fabregas. Szintén ebből az okból három balátlövőt kell nélkülöznie Dinartnak: a veszprémi William Accambray mellett Olivier Nyokas és Mathieu Grébille sem lesz ott Horvátországban.

Végtelen lehetőségek

Omeyer a legélesebb szituációkban hiányozni fog, de nem kell félteni a franciákat, a legutóbbi vb álomcsapatába bekerülő Vincent Gérard kitűnő pótlásnak számít. Mellette a Nantes-ban hétről-hétre jó formát mutató Cyril Dumoulin kerül majd bevetésre.
A balszélen a rutinos Michael Guigou mellett 32 évesen debütálhat nagy tornán a válogatottban Raphael Caucheteux. A Saint-Raphael szélsője a harmadik helyen áll 73 találattal a francia bajnokság góllövőlistáján. A másik oldalon Luc Abalo alapesetben a kezdő, de mivel sérülés miatt szinte az egész őszi szezont kihagyta, Valentin Porte sok időt kaphat eredeti posztján – szélsőből lett átlövő -, ahogyan a felkészülés során is.
Ez megoldja a csapat egyik kellemes gondját, hiszen jobbátlövő poszton pazar választék áll Dinart rendelkezésére. A Barcelona fiatal sztárja, Dika Mem és a PSG klasszisa, Nedim Rémili osztozhatnak a játékperceken, valamint Porte és Adrien Dipanda szintén bevethetők itt.

Abalo az őszi szezon nagy részében sérült volt
fotó: http://pol2016.ehf-euro.com

A másik oldalon a Barcában jó őszt produkáló Timothey N’Guessan egyedül képviseli a balátlövőket. N’Guessan abban az esetben lehet pályán, ha a válogatottban általában ezen a poszton játszó Nikola Karabatic középre kerül. Ellenkező esetben Karabatic a balátlövő, Nicolas Claire vagy Kentin Mahé pedig megkapja a karmesteri pálcát. Jól látható, hogy belső posztokon szinte végtelen a variációs lehetőségek száma.
Beállóban ez csökkent, mivel Luka Karabatic bokasérülés miatt csak tartalékként utazik az Eb-re. A helyére Benjamin Afgour került, aki Nicolas Tournat mellett debütál majd nagy tornán. Cédric Sorhaindo vállán nagy lesz a teher támadásban, de a védelem tengelyében is. Védekezésben Dipanda társaságában alkotják a tengelyt, a két kettes posztot pedig Karabatic, valamint az egyik jobbátlövő foglalja el.

Nehéz dolga lesz a franciáknak

A visszavonuló klasszisok, és a sok sérült ellenére ütős kerettel vág neki az Európa-bajnokságnak a francia válogatott. A korábbi évekkel ellentétben azonban most nem emelkedik ki egyértelműen a gárda, a legélesebb helyzetekben pedig hiányozhat Narcisse és Omeyer személye. Ettől függetlenül az aranyérem egyik legfőbb várományosa Franciaország.

Franciaország kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Vincent Gérard (Montpellier HB), Cyril Dumoulin (HBC Nantes)
Jobbszélső: Luc Abalo (PSG Handball)
Jobbátlövők: Nedim Rémili (PSG Handball), Valentin Porte (Montpellier HB), Dika Mem (FC Barcelona Lassa), Adrien Dipanda (Saint-Raphael VHB)
Irányítók: Nikola Karabatic (PSG Handball), Kentin Mahé (SG Flensburg-Handewitt), Nicolas Claire (HBC Nantes)
Beállók: Cédric Sorhaindo (FC Barcelona Lassa), Benjamin Afgour (Montpellier HB), Nicolas Tournat (HBC Nantes)
Balátlövő: Timothey N’Guessan (FC Barcelona Lassa)
Balszélsők: Michael Guigou (Montpellier HB), Raphael Caucheteux (Saint-Raphael VHB)

Tartalékok: Luka Karabatic (PSG Handball), Romain Lagarde (HBC Nantes)

Szövetségi kapitány: Didier Dinart

Várható kezdőcsapat