Eb 2018: a horvátok nélkül rendezik az elődöntőket

Stevanovic nem tudott hozzátenni a franciák elleni mérkőzésen (Fotó: Uros Hocevar)

Nem bírta a nyomást a horvát válogatott a franciák ellen. Az első félidőben komoly előnyt alakított ki a vendég együttes, amely megpecsételte a házigazda sorsát, Mirko Alilovicék lemaradnak az elődöntőről.

A tét nem volt kisebb a horvátok számára, mint az elődöntő. Pazar hangulat fogadta a két együttest a zágrábi arénában,, ahol elsőként Cindric szerzett gólt. Fej fej mellett haladtak a csapatok, ugyan az elején megléptek kettővel a franciák, de kihasználva a kettős emberelőnyt visszavették a fórt a hazaiak (10. perc 6-5). Nem tartott sokáig a horvát öröm, kiegészülve zsinórban ötször voltak eredményesek Karabaticék (18. perc 7-10). Lino Cervar mindent bevetett a felzárkózás érdekében, már hét mezőnyjátékossal támadtak a pirosmezesek, hátul pedig 5-1-es védekezéssel igyekeztek megnehezíteni a franciák dolgát. Ez sem hozta meg a várt sikert, egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni a fehérmezesek védelmével. Ezt remekül használta ki Didier Dinart együttese és a szünetig hatgólos fórt alakítottak ki (30. perc 13-19).

Alilovic-bravúrral és Mamic-góllal indult a második játékrész, és ez a recept többször is bevált a félidő első perceiben (35. perc 15-20). Továbbra is rengeteg hibával játszottak eközben teltek a percek de a különbség nem csökkent, egyre távolabb kerültek a hazaiak az elődöntőtől (42. perc 19-24). A franciák forgatva a csapatot, ászaikat pihentetve is magabiztosan vezettek. A horvátok azonban nem adták fel, küzdöttek Mandalinic és Strlek találataival ismét belátható távolságba kerültek (48. perc 22-25). Ismét bizakodhatott a hazai közönség, hiszen Cupic a harmadik büntetőjét is biztos kézzel értékesítette (52. perc 24-26). Ekkor Didier Dinart kért időt, mely után tovább csökkent a különbség, de Lagarde és Luka Karabatic állította vissza három gólt a két gárda között, ami meg is maradt a lefújásig. A horvát válogatottal 16 éve nem fordult elő, hogy nem jutott az Európa-bajnokság legjobb négy együttese közé.

Horvátország – Franciaország 27-30 (13-19)
Horvátország:
Stevanovic (1 védés), Alilovic (5/1 védés) – Strlek 6, Mamic 5, Cupic 5 (3), Kopljar 4, Cindric 3,  Maric 2, Stepancic 1, Mandalinic 1.
Franciaország:
Gerard (7 védés), Dumolin (4 védés) – Remili 6, Mahé 5 (2), Guigou 4, Mem 3, L. Karabatic 3, Di Panda 2, Lagarde 2, N. Karabatic 2, Sorhaindo 1, Porte 1, Abalo 1.