Eb 2018 – Horvátország

Történelmi sikert aratna a horvát válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Amennyiben aranyérmesek lesznek, először állhatnának fel a dobogó legfelső fokára Eb-n, amire minden esélyük megvan most is.

Visszatért a sikerkapitány

Horvátország meg szeretné nyerni a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a macedón kispadról csábították vissza egykori sikerkapitányukat, Lino Cervart. A 67 éves tréner 2002 és 2010 között már irányította a válogatottat, amellyel rendkívül sikeres volt. Világbajnoki cím 2003-ban és olimpiai bajnoki aranyérem 2004-ben, második hely a 2005-ös és 2009-es vb-n és a 2010-es Eb-n is. Horvátország még sosem nyert kontinenstornát, amelyen most otthon változtatna.

Kilenc éve nem sikerült

Nem először rendez Európa- vagy világbajnokságot Horvátország. Legutóbb, 2009-ben mérkőztek meg egymással a világ legjobbjai déli szomszédunknál. Ahogyan a mostanit, úgy az akkori viadalt is nagyon komolyan vették a horvátok. A végső siker volt a cél, amelynek okán több világklasszisukat is hazavitték az RK Zagrebbe. A 2018-as Eb-re ilyen előkészületek nem történtek, sőt, inkább elvándoroltak a legjobbak (Stipe Mandalinic, Luka Stepancic) hazájukból. 2009-ben csak az ezüstérem jutott a hazaiaknak, a franciák 24–19-re győztek a vb-döntőben.

Bombakeret és kipihent Duvnjak

A horvát férfikézilabda-válogatott a ma kezdődő hazai rendezésű Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyese. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a szövetségi kapitány erős kerettel dolgozhatott együtt, a kimaradókat pedig a legtöbb nemzeti együttes szívesen látná a soraiban. Rendkívül fontos továbbá a számukra, hogy számíthatnak Domagoj Duvnjakra, aki műtét után tért vissza a pályára. Előny lehet, hogy a világklasszis irányító mögött most nincs egy kimerítő őszi szezon, pihenten érkezik az Eb-re.

A kipihent Duvnjak a horvátok egyik legnagyobb fegyvere lehet
fotó: http://pol2016.ehf-euro.com

Nincs sok hiányzó

Lino Cervar aranyat érhet. A sikerkapitány érkezésével visszatért a keretbe Mirko Alilovic, Igor Vori és Ivan Cupic. Vori már túl pályafutása zenitjén, talán Kresimir Kozina, Ilija Brozovic vagy Marino Maric szerepeltetése indokoltabb lenne, de ne legyenek illúzióink, az egykori világklasszis beálló mindent megtesz majd nemzete sikeréért. Alilovic és Cupic klasszisával óriásit nyertek, Maric behívása azonban nemcsak a kapitányon múlott. A napokban Melsungenben 2022-ig hosszabbított beálló bokaszalag-szakadás miatt nem lehet ott az Eb-n. Rajta kívül a kielcei kapus, Filip Ivic kényszerült térdsérülés miatt elhagyni a válogatott edzőtáborát.

Nincs hiányposzt

Sok szövetségi kapitány megirigyelné Lino Cervar munkáját. Van merítési lehetősége bőven, bárkihez nyúl a kispadról, nem követ el hibát. Két poszton azonban megkérdőjelezik Cervar döntését. Mirko Alilovic megkérdőjelezhetetlen a kapuban, azonban Ivan Stevanovic behívása túlzónak tűnik a Meshkov Brestben kiváló évet maga mögött tudó Ivan Pesiccsel szemben.

Beállóban is sokakban hiányérzet van, miután a Igor Vori, Zeljko Musa kettősre esett Cervar választása. Előbbi már nem a régi, utóbbi pedig támadásban gyengébb, mint a jó őszön túllevő Kozina.

A széleken még mindig a legjobbak között vannak a világon a horvátok. Manuel Strlek, Ivan Cupic és Zlatko Horvat is a legszűkebb elit tagja. Duvnjak mellett jelenleg Luka Cindric a legnagyobb horvát sztár, a vb-n is a hátára vette a csapatot. A kiszámíthatatlan mozgású irányító bármely védelemnek komoly problémát okozhat. A Veszprémben megbukó, majd Berlinben feltámadó Marko Kopljar is újra ott van a keretben, de Luka Stepancic lesz a horvátok első számú jobbátlövője. Balátlövőben Duvnjak mellett Mandalinic bombái okozhatnak gondot a kapusoknak.

Védekezésben az 5+1-es formáció, Vorival elöl lehet a legerősebb megoldásuk. Ebben az esetben Gojun védekezik hátul, Duvnjak és Stepancic pedig kettesben.

A horvát válogatott hazai pályán, ezzel a kerettel, Cervar irányításával egyértelműen a torna egyik legnagyobb esélyese. Benne van a pakliban, hogy megszerzi első Eb-aranyát Horvátország.

Horvátország kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Mirko Alilovic (Telekom Veszprém), Ivan Stevanovic (Kadetten Schaffhausen)
Jobbszélsők: Zlatko Horvat (RK PPD Zagreb), Ivan Cupic (PGE Vive Kielce)
Jobbátlövők: Marko Kopljar (Füchse Berlin), Luka Stepancic (PSG Handball)
Irányítók: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Igor Karacic (RK Vardar Skopje), Luka Cindric (RK Vardar Skopje)
Beállók: Igor Vori (RK PPD Zagreb), Zeljko Musa (SC Magdeburg)
Balátlövők: Stipe Mandalinic (Füchse Berlin), Marko Mamic (PGE Vive Kielce)
Balszélsők: Manuel Strlek (PGE Vive Kielce), Lovro Mihic (Orlen Wisla Plock)
Védekező: Jakov Gojun (Füchse Berlin)

Szövetségi kapitány: Lino Cervar

Várható kezdőcsapat