Eb 2018 – Izland

Az izlandi kézilabda szebb napokat is látott már. A legutóbbi vb-n a nyolcaddöntőben estek ki, a 2016-os Eb-n pedig már a csoportkörben búcsúztak a tornától. Ez a szereplés most ismét benne van a pakliban, igaz, ha jó napot fognak ki, akkor bárki dolgát meg tudják majd nehezíteni.

Pálmarsson formája a kulcs

Az izlandiak játéka a két szupersztár, Aron Pálmarsson és Gudjón Valur Sigurdsson köré épül. Utóbbi ugyan már vesztett sebességéből, de még mindig kíméletlenül lövi be a helyzeteit, a hétméteresek értékesítése is az ő feladata. A Löwen 38 éves klasszisa szinte végig a pályán lesz az éles meccseken. Pálmarsson korábban általában balátlövőt játszott a nemzeti csapatban, de ezen a tornán elsősorban irányítóként számít majd rá Geir Sveinsson, a „szigetlakók” szövetségi kapitánya. A Veszprémből való viharos távozása után Barcelonában még nem került csúcsformába a 27 éves zseni. Lényegében Izland egész Eb-szereplése azon múlik, hogy Pálmarsson melyik arcát mutatja majd. Az irányítójáték mellett a gólszerzésből is nagy szeletet kell kivennie, valamint védekezésben szintén pályán kell lennie.

Átalakult a védekezés

Balátlövő poszton Ólafur Gudmundsson remek formát mutatott a felkészülés során, de a BL-idényben is a Kristianstad színeiben. A védelem tengelyében az egyik hármas védő posztján is Gudmundsson szerepel. A másik lövő poszton az univerzális Ásgeir Hallgrímsson az első számú opció, aki kettesben védekezik majd. Igaz, az őszi szezon nagy részét kihagyta sérülés miatt, decemberben tért vissza. A másik két megoldás a Hannoverben partvonalon kívülre kerülő – nyártól Esbjergben folytatja – Rúnar Kárason, valamint a fiatal tehetség, Ómar Magnússon. A jobbszélen Arnór Gunnarsson az egyedüli opció, ám adott esetben Hallgrímsson is bevethető a szárnyon. Belső posztokon még az aalborgi Janus Smárasontól lehet extrát várni, ő az előző nagy tornán robbant be igazán. A rutinos Arnór Atlason inkább csak kiegészítő ember lesz már ezen az Eb-n. Beállóban a 36 éves Kári Kristjánsson talán utolsó nagy tornájára készül, míg Arnar Arnarsson a jövőt jelenti az izlandi kéziben. A két méter magas játékos hármas védőként is bevethető, ellentétben Kristjánssonnal, akit cserélni kell támadás után.

Sigurdsson (9) még mindig fontos láncszem az izlandi csapatban fotó: www.francehandball2017.com

Kapusposzton egyértelmű a helyzet, Björgvin Páll Gústavsson szinte kirobbanthatatlan. Úgy tűnt, hogy a 32 éves hálóőr hazatér levezetni Izlandra, de mindössze egy szezont tölt el hazájában, nyártól pedig a dán Skjernben folytatja. Gústavsson képes egészen hihetetlen teljesítményekre is a kapuban, de ugyanúgy képes lehozni meccseket észrevétlenül.
Az izlandiak a korábbi tornákon rendre kettőt cseréltek védekezésben, most ez egyre redukálódott. Bjarki Már Gunnarsson irányítja majd a hátsó alakzatot, mellette pedig a fentebb említett Gudmundsson állja a sarat.

Nehéz csoportba került Izland. A horvátok ellen valószínűleg elvéreznek, de a svédek is jobbnak tűnnek. A papírforma szerint a szerbek ellen vívnak majd ki-ki meccset a középdöntőbe jutásért. Természetesen, ha Pálmarsson és a többiek a jobbik arcukat mutatják, akkor jobb eredmény érhetnek el.

Izland kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Ágúst Elí Björgvinsson (FH), Björgvin Páll Gústavsson (Haukar)
Jobbszélső: Arnór Thór Gunnarsson (Bergischer HC)
Jobbátlövők: Ásgeir Örn Hallgrímsson (USAM Nimes), Ómar Ingi Magnússon (Arhus Handbold), Rúnar Kárason (TSV Hannover-Burgdorf)
Irányítók: Arnór Atlason (Aalborg Handbold), Janus Dadi Smárason (Aalborg Handbold)
Beállók: Kári Kristján Kristjánsson (IBV), Arnar Freyr Arnarsson (IFK Kristianstad)
Balátlövők: Aron Pálmarsson (FC Barcelona Lassa), Ólafur Andrés Gudmundsson (IFK Kristianstad)
Balszélsők: Gudjón Valur Sigurdsson (Rhein-Neckar Löwen), Bjarki Már Elísson (Füchse Berlin)
Védekezők: Bjarki Már Gunnarsson (Stjarnan), Ymir Örn Gíslason (Valur)

Szövetségi kapitány: Geir Sveinsson

Várható kezdőcsapat