Eb 2018 – Macedónia

A hosszú évek óta stabil Eb-résztvevő macedónok a legutóbbi délszláv rendezésű kontinensviadalon az 5. helyig masíroztak. Lazarovéktól idén óriási meglepetés lenne egy hasonló szereplés, ám a középdöntő alap elvárás a két NB I-es játékost is a soraikban tudó sárga-pirosaktól.

Macedónia a legkiegyensúlyozottabb selejtezőcsoport győzteseként kvalifikálta magát Horvátországba, a szintén kijutó csehek és izlandiak előtt. Menet közben a házigazda kispadjára leülő Lino Cervart Raúl González váltotta a szövetségi kapitányi pozícióban. A BL-győztes spanyol tréner új szemléletet vitt a nemzeti csapathoz, a kemény fizikai terhelés „rovására” több taktikai felkészítést vitt az edzéstervbe. Mindemellett visszahívta a Cervar által mellőzött Borko Ristovski kapust, valamint a válogatottbeli visszatérésre bírta Filip Mirkulovskit.

Beérett az újabb generáció, már nem Lazarovon múlik minden

A macedónok támadójátéka azért még mindig Kiril Lazarovra épül. A Nantes klasszisa magasan a legjobb gólszerző a válogatottban, a csapat teljesen más vele, mint nélküle. Időközben azért több társa is felnőtt egy viszonylag magas szintre, és már európai topligás klubok kereteiben is találhatunk macedón kulcsembereket. A már említett Mirkulovski a Wetzlarnál teljesedett ki, a nemzeti együttesben pedig rutinjával is a többiek fölé emelkedik. A karmesteri pálca az ő kezében lesz a tornán, különösen nagy teher hárul majd rá. Főleg annak fényében, hogy a napokban első számú cseréje, Nemanja Pribak kisebb sérülést szenvedett, és egyáltalán nem biztos az Eb-szereplése.

A lövősorban több fiatal is bevetésre kész, közülük Filip Taleskitől várják a legtöbbet. A macedón válogatott Achilles-pontja volt az utóbbi időkben a királyposzt, ez most megfordulhat, hiszen a Löwen üdvöskéje mellett a Vardartól való távozása után újra jó formába lendülő Filip Lazarov is csatasorba állítható. Az irányítóban és balátlövőben szintén használható Filip Kuzmanovskival kiegészülve komoly variációs lehetőségek állnak González mester rendelkezésére, már egyáltalán nem nevezhető egyoldalasnak a sárga-pirosak támadójátéka. Kiro mögött is van egy tehetséges lövő a balkezes szárnyon, a Metalurgnál kulcsemberré váló Martin Velkovski pedig tényleges alternatívát jelenthet a kapitány pihentetésére, ilyen se volt eddig a macedónok háza táján.

A spanyolos játékrendszerben fontos szerep jut a beállóknak. Természetesen Stojance Stoilov számít alapembernek, a Vardar játékosa pedig igazi vezéregyéniség a válogatottban. Kettesben védő feladatokat is kap. A Metalurgtól érkező Zarko Pesevski is hasonló testfelépítésű, játéka is hajaz Stoilovéra. Az orosházi Nikola Markoski viszont teljesen más alkat, vele egy másik taktikai rendszer kaphat szerepet a pályán. Markoski ráadásul hármas védő is, ha ő kap lehetőséget, eggyel kevesebb cserére van szükség védekezés és támadás között.

A veszprémi Dejan Manaskov kulcsember lesz az Eb-n (Fotó: ehf-euro.com)

A felkészülési meccseken a szélsők szállították a macedón gólok jelentős részét. Dejan Manaskov Veszprémben posztja legjobbjaihoz is felnőtt, Kiril Lazarov után egyértelműen ő a második legnagyobb név González keretében. Várhatóan minden meccsen közel 60 percet lesz pályán az Eb-n, fontos a csapatnak az ő pillanatnyi formája. A másik oldalon Goce Georgievski tölti be ugyanezt a szerepet, aki bár képességeiben elmarad Manaskovtól, ám minőségi cseréje neki sincs igazán keretben.

És akkor a legfontosabb játékelem, a védekezés. A délszláv együttesre mindig is a masszív fal volt a jellemző, eddigi sikereiket jórészt a hátsó alakzatuknak köszönhetik. González érkezésével sem változik ez meg, olyannyira nem, hogy a veterán Ace Jonovski némi szünet után újra a nemzeti együttesnél szerepel, párja pedig ismét Velko Markoski lesz az Eb-n a védelem tengelyében. A jól összeszokott páros jelenti a stabilitást a macedón együttesnek. Mögöttük a válogatottban rendre klasszis teljesítményt nyújtó Borko Ristovski őrzi a kaput, aki Barcelonában először tud egy klubcsapatnál is stabilan magas szinten játszani. Cervar – vélhetően személyes ellentétek miatt – nem számolt vele, Gonzáleznél viszont újra Ristovskival kezdődik a macedónok összeállítása. A román bajnokságban edződő Nikola Mitrevski és Zlatko Daskaloski (amennyiben mindkettő „túléli” a végső keretszűkítést) csupán epizódszerepre számíthat.

Bravúr nélkül is továbbjuthatnak

Az Európa-bajnokság C-csoportjában Lazarovék a favoritnak számító Németország mellett két délszláv együttessel is farkasszemet néznek. A Borozan nélküli Montenegró ellen kell nyerniük a továbbjutásért, erre a papírforma szerint minden esélyük megvan. Szlovéniával szemben már halványabbak a remények, a középdöntőben pedig a magyar válogatottal is szembekerülhetnek. A legjobb 8-ba jutás mindenképpen bravúr lenne a macedónoktól, reálisan a 10-12. helyezés várható el tőlük.

Macedónia 19 fős kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Borko Ristovski (FC Barcelona Lassa), Nikola Mitrevski (HC Dobrogea Sud Constanta), Zlatko Daskaloski (SCM Politehnica Timisoara)
Jobbszélsők: Goce Georgievski (CSM Bucuresti), Martin Popovski (RK Vardar Skopje)
Jobbátlövők: Kiril Lazarov (HBC Nantes), Martin Velkovski (RK Metalurg Skopje)
Irányítók: Filip Mirkulovski (HSG Wetzlar), Nemanja Pribak (Besiktas Mogaz HT), Filip Kuzmanovski (RK Metalurg Skopje)
Beállók: Stojance Stoilov (RK Vardar Skopje), Zarko Pesevski (RK Metalurg Skopje), Nikola Markoski (Orosházi FKSE)
Balátlövők: Filip Taleski (Rhein-Neckar Löwen), Filip Lazarov (Besiktas Mogaz HT)
Balszélsők: Dejan Manaskov (Telekom Veszprém), Goce Ojleski (RK Eurofarm Rabotnik)
Védekezők: Ace Jonovski (SC Ratingen), Velko Markoski (HC Dobrogea Sud Constanta)

Szövetségi kapitány: Raúl González

Várható kezdőcsapat