Eb 2018 – Magyarország

Nagy László nélkül, a csapatépítés és a középdöntőbe jutás céljával kezdi meg szombaton a szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon új szövetségi kapitányával, Ljubomir Vranjessel.

Rajtunk Európa szeme

Új időszámítás kezdődött a magyar férfi kézilabda-válogatottnál 2017 második felében, miután a szövetségi kapitányi posztot a Telekom Veszprém kispadjára is leülő Ljubomir Vranjes vette át. A svéd szakember a harmadik külföldi edző válogatottunknál, akitől azt várja el a közvélemény, hogy sikeresen véghez vigye azt a fiatalítást, amit Talant Dujshebaev kezdett el, illetve bukott bele. Az új tréner élvezi a bizalmat mindenki felől, egy sehova nem kvalifikáló, ámde mégis fontos Európa-bajnokságon debütálhat. Fontos, mert ez az Eb-szereplés meghatározza a következő világbajnokságunkat, ahol viszont már kvótákat lehet szerezni a 2020-as tokiói olimpiára.

Nagy László nélkül

Ljubomir Vranjesnek a csapatépítésen túl még egy komoly problémával szembe kell néznie. Nem számíthat a magyar férfi kézilabdázás elmúlt 15 évének meghatározó alakjára, Nagy Lászlóra, aki 199 meccs után visszavonult a nemzeti együttestől. Helyét hárman próbálják betömni, a szegedi Balogh Zsolt, a veszprémi Ancsin Gábor és a Lemgóban légióskodó Bartók Donát. Más-más stílusú játékosok. Utóbbi a svédek elleni felkészülési találkozókon debütált a címeres mezben, de a kapus Borbély Ádámnak és a beálló Uros Vilovskinak ez lesz az első hivatalos tornája magyar mezben.

Hiányzók

A francia Dunkerque-ben játszó Nagy Kornél nem vállalta a játékot, míg Faluvégi Rudolf vállát meg kellett műteni, így esélyese sem volt kiszorítani valakit a keretből. Ráadásul a veszprémi Győri Mátyás is megsérült. A Svájcban kézilabdázó Császár Gábor is úgy tűnt, hogy kihagyja az Eb-t, azonban az irányító elhalasztotta térdműtét és biztosította a kapitányt, hogy számíthat rá.

Achilles-pont

A magyar válogatott leggyengébb pontja a jobb-, illetve a balszél. Előbbiben két nemzetközileg tapasztalatlannak mondott játékos vár bevetésre, míg utóbbiban klasszikus szélső nélkül, a tatabányai irányító, Juhász Ádám Vranjes elsőszámú fegyvere. A jobbszélre lett volna esetleg alkalma a kapitánynak gólfelelőst behívni, valamint a tatabányai legenda, Harsányi Gergely a keretszűkítés áldozata lett. A csurgó Marko Vasic az NB I gólkirályi címére is esélyes, eddig 15 meccsen 101-szer talált be. Az újvidéki születésű, 29 éves játékos már rendelkezik állampolgársággal. Mindezektől eltekintve kiváló teljesítményre lehetnek képesek a szélsőink, ha átragad rájuk a szövetségi kapitány pozitivitása.

Bánhidi Bence nagy Eb-je lehet ez (Fotó: Sólya Eliza – hetmeteres.com)

Bizonyíthat a fiatalság

Válogatottunk szereplését természetesen kulcsemberek határozhatják meg. A két rutinos veszprémi, a jó őszt záró Mikler Roland és Lékai Máté mellett már főfeladat hárul majd a két szegedi klasszisra, a 22 éves Bánhidi Bencére és a 24 esztendős Bodó Richárdra is. Előbbi beállóban berobbant a nemzetközi elitbe, sajtóhírek szerint Tisza-parti hosszabbítása előtt a BL-győztes Kielce is csábította. Nem hiába, kiváló termetével ha labdát kap a falban, garantált a gól vagy a hétméteres plusz kétperces büntetés kombináció. A balátlövő Bodó pedig kilenc méteren kívülről szerzett bombagóljaival vétetheti majd észre magát.

Veszprémi rutin a védelemben

A magyar védekezés a Veszprémre épülhet majd. A hármas védőként Schuch Timuzsin és Ligetvári Patrik szerepelhet majd. Mellettük szól, hogy veszprémi mezben többször játszottak már egymás mellett az idény során, de ha szükséges, Uros Vilovski vagy Bánhidi Bence is bevethető lesz minden bizonnyal ebben a pozícióban. Előbbire kettesben várnak nagy feladatok. A svédek elleni döntetlent hozó találkozón egyébként a Ligetvári, Vilovski duó muzsikált megbízhatóan.

Magyarország kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Borbély Ádám (Orlen Wisla Plock)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (MOL-PICK Szeged), Bartók Donát (TBV Lemgo)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (MOL-PICK Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), Uros Vilovski (Székelyudvarhelyi KC)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-PICK Szeged), Iman Jamali (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélsők: Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC)

Tartalékok: Országh Ádám (Dabas KC), Fekete Dávid (CYEB Budakalász)

Várható kezdőcsapat: