Eb 2018 – Montenegró

Az Európa-bajnokság „legmagyarabb” nem magyar csapata komoly erőpróba előtt áll. Vuko Borozan nélkül jelentősen csökkentek az esélyeik, ám még így is a középdöntőbe juthatnak.

Montenegró kemény csatában szerezte meg az Eb-kvótát, a mindent eldöntő mérkőzésen Oroszországban harcoltak ki döntetlent. Pedig az első két kör után kevesen gondolták volna ezt, akkor minden a feje tetején állt a válogatott háza táján. Katasztrofális vereséggel kezdtek Svédországban, majd néhány, a szövetségi kapitány bizalmát nem élvező játékos „megfúrta” Ljubomir Obradovicot, aki lemondott tisztségéről. Ez még nem volt elég, mindemellett a csapat két legnagyobb sztárját a katari válogatottal hozták hírbe. Ilyen körülmények közé érkezett az egykori szegedi tréner, Dragan Djukic. A folytatás ismert, a keret újra csapattá kovácsolódott, az elvágyódó játékosok pedig vállalták a folytatást. Sikerrel.

Nyolc NB I-es játekos a keretben

A nemzeti együttest szinte egymaga a kontinenstornára kormányzó Vuko Borozan azonban nem lesz részese a gyümölcs learatásának. A Vardar klasszisa autóbalesetet szenvedett decemberben, amit könnyebb sérülésekkel megúszott, de így is egy-két hónap kihagyásra kényszerül. A nem hivatalos verzió szerint más is van a háttérben. Klubja, valamint a macedón közeg próbálja visszatartani a szerepléstől, ennek oka abban keresendő, hogy az Eb-n a két ország együttese vélhetően vérre menő csatát vív majd a továbbjutásért. Borozan eddig nem jelentkezett a válogatott edzésein, de Djukic szerint az utolsó pillanatig nyitva áll előtte az ajtó.

A megmaradt keret így egy egységes „masszát” alkot, nincsenek kiemelkedő egyéniségek a kapitány keze alatt. Az utolsó szűkítés előtti 19 fős listán 8 NB I-es játékos nevét is olvashatjuk, ilyen még soha nem volt a magyar bajnokság történetében. Az alapcsapatban két tatabányai található, Milos Vujovic a balszélen, Milos Bozovic pedig Borozan hiányában a királyposzton lesz vezérszereplő. Klubjukban mindketten sok lehetőséget kaptak az őszi szezonban, különösen előbbi jeleskedett a gólok termelésében is. Ceglédet hárman is képviselik a montenegrói keretben, közülük Nemanja Grbovicra hárulhat a legnagyobb szerep. A beálló ugyan sérülés miatt csaknem a teljes eddigi idényt kihagyta, a nyitómeccsre azonban a hírek szerint száz százalékos lesz. A selejtezőkön Borozan után Grbovic szerezte a legtöbb montenegrói találatot, nem kérdés, hogy az Eb-n is sokat várnak tőle. Klubtársa, a balkezes Mirko Radovic és Ivan Perisic nem számít kezdőnek Djukicnál, ők még izgulhatnak az utolsó szűkítésnél. Ugyanígy kiegészítő ember az egri Igor Radojevic, és a Dabason szereplő Nebojsa Simovic. Nem úgy a komlói Igor Markovic a balszélen, aki a felkészülési mérkőzéseken egyenlő arányban osztozott a játékperceken Vujoviccsal.

Vasko Sevaljevic lesz a montenegróiak egyik vezére (Fotó: ehf-euro.com)

A montenegrói keret elsősorban a középső posztokon erős. A már említett Bozovic mellett Vasko Sevaljevic lehet a vezér, a pályafutása során a spanyol, a német és a francia ligában is megforduló átlövő leginkább irányítóként kaphat feladatokat Djukictól. A balkezes oldalon Stefan Cavor az alapember, a Bundesligában bizonyító egykori csurgói a védekezésből is kiveszi a részét. A kiegészítő emberek (Vladan Lipovina, Bozo Andjelic, Zarko Pejovic, Stevan Vujovic) sem képviselnek sokkal gyengébb szintet, sőt többen univerzálisak, több poszton is forgathatók.

Djukic irányításával a csapat visszatért a korábban megszokott nyitott védekezésre, szinte minden esetben ezt alkalmazzák. Az 5+1-es, valamint a 3+2+1-es formáció is eredményes, a selejtezőkön ezzel a taktikával tudtak ellenfeleik fölé kerekedni. Zavaróként többen (Bozovic, S. Vujovic, Markovic) is jó opciót jelentenek, a tengelyben pedig elsősorban Vuk Lazovic képességeire támaszkodnak. Nebojsa Simic és Rade Mijatovic személyében a torna egyik legjobb kapuspárosát tudhatja magáénak Montenegró, nem eldöntött köztük, hogy ki az első számú.

Nem lehetetlen a továbbjutás

A piros mezesek a sorsoláson a német, szlovén, macedón triót kapták Fortunától. A papírforma szerint Vujovicék nem számítanak továbbjutásra esélyesnek, azonban túl nagy bravúrt sem kell bemutatniuk a középdöntőért. Persze ehhez meg kell szerezni a válogatott első győzelmét az Eb-k történetében, a legnagyobb esély pedig Macedónia ellen mutatkozik. Továbbjutás esetén a magyar válogatottal is találkozhat a gárda.

Montenegró kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Nebojsa Simic (MT Melsungen), Rade Mijatovic (HC Meshkov Brest), Mile Mijuskovic (BM Benidorm)
Jobbszélsők: Marko Lasica (SCM Politehnica Timisoara), Mirko Radovic (Ceglédi KKSE), Igor Radojevic (Eger SBS Eszterházy)
Jobbátlövők: Stefan Cavor (HSG Wetzlar), Vladan Lipovina (TV 05/07 Hüttenberg), Ivan Perisic (Ceglédi KKSE)
Irányítók: Bozo Andjelic (RK Metalurg Skopje), Zarko Pejovic (RK Gorenje Velenje)
Beállók: Nemanja Grbovic (Ceglédi KKSE), Vuk Lazovic (AHC Dunarea Calarasi), Nebojsa Simovic (Dabas KC VSE)
Balátlövők: Vasko Sevaljevic (Tremblay en France HB), Milos Bozovic (Grundfos Tatabánya KC), Stevan Vujovic (HC Dobrogea Sud Constanta)
Balszélsők: Milos Vujovic (Grundfos Tatabánya KC), Igor Markovic (Sport36-Komló)

Szövetségi kapitány: Dragan Djukic

Várható kezdőcsapat