Eb 2018 – Németország

Németország címvédésre készül, ám mindezt egy új kapitánnyal kísérli meg, aki már a torna előtt számtalan vitatható döntéssel borzolta a csapat szimpatizánsainak a kedélyeit.

Az új kapitány első nagy tornája

Christian Prokop tavaly vette át a német nemzeti válogatott irányítását, így ez lesz élete első nagyobb tornája. A fiatal szakvezetővel fejezte be a csapat az Eb-selejtezőket, méghozzá hibátlanul. A németek simán oda-vissza verték Szlovéniát is, így csoportelsőként jutottak ki Horvátországba.

Kiegyensúlyozott keret, világsztárokkal kiegészítve

A német csapat 2016-os címe óta begyűjtött egy bronzérmet az olimpián, de eléggé leszerepelt a tavalyi világbajnokságon. Mindettől függetlenül a gárda az Eb egyik legjobb, és talán a legkiegyenlítettebb keretével rendelkezik. A csapat legtöbb tagja univerzális, a játék mindkét fázisában (védekezés/támadás) bevethető ember.

Németország szinte minden poszton rendelkezik legalább két hasonló képességű játékossal, s ahol nem, ott is csak azért, mert valamelyikük világklasszis. Ilyen például Uwe Gensheimer, aki a teljes mezőny egyik legjobbja a posztján, nem véletlen, hogy csak egy balszélsőt nevezett az Eb-re a kapitány. A lövőknél viszont szinte alig lehet megnevezni első sort. A balátlövők közül Julius Kühn remekel csapatában, és hármójuk közül ő az egyetlen klasszikus balátlövő. Ő hátul többnyire kettes poszton védekezik, de akár használható hármasként is. Paul Drux és Maximilian Janke mind átlövőként, mind irányítóként bevethető (ahogy az irányítók közt nevezett Steffen Fäth és Philipp Weber is), és szintén jól használhatóak hátul. Janke a felkészülés során kiválóan játszott hármas védőként. Középen a már említett Fäth és Weber kettőse rohamozhat, de a felkészülés alatt Drux is megfordult itt. Közülük Weber az egyetlen, akit szinte mindig cserélt Prokop.

A német válogatott általában egyet cserél támadásról védekezésre, gyakran szerepelt hátul hármas poszton Hendrik Pekeler és Patrik Wiencek együtt, de Janke, és a harmadik beálló Bastian Roscheck is itt játszik. Ennek tudatában kevésbé meglepő Finn Lemke kihagyása, akinek a felkészülés során voltak ugyan gyengébb meccsei is, ugyanakkor tény, hogy a német óriás posztján a legjobbak közé tartozik, így kérdéses, lehet-e őt pótolni. Christian Prokop nevezte még a beállók közé Jannik Kohlbachert, aki kettest védekezik.

Pekeler (fehér mezben) jelenleg az egyik legjobb beálló a mezőnyben
fotó: http://pol2016.ehf-euro.com

A jobbátlövők közül végül Fabian Wiede maradt ki, ami érthető is Steffen Weinhold klasszisát ismerve, és Kai Häfner formáját látva. Jobbszélen Patrick Groetzki és Tobias Reichmann szintén remek, nemzetközi szintű, tapasztalt játékosok. A kapuban Andreas Wolff a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát, Silvio Heinevetter fanatizmusa pedig aranyat érhet az éles meccseken.

A keret kifejezetten fiatal (Gensheimer, Weinhold, vagy Heinevetter már idősnek tűnik köztük), ám mindenki sokéves Bundesliga-rutinnal rendelkezik, így minden oka megvan a németeknek a bizakodásra.

Vitatott döntések, Eb-esélyes csapat

Christian Prokop remek csapatot kapott elődjétől, amit viszont az Eb-re átalakított, s emiatt számtalan kritika is érte a szakvezetőt. A két évvel ezelőtti Eb-győztes csapatban remekül teljesített Rune Dahmke, a Kiel balszélsője, akit ennek ellenére azóta sem neveztek nagyobb tornára. A fiatal játékos pechje, hogy egy poszton játszik Gensheimerrel, akinek a helye megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor már ezért is kapott hideget-meleget az edző. Az viszont még nagyobb port vert fel, hogy Prokop kihagyta a német csapat védekezésének egyik legfontosabb elemét, a fent már említett Finn Lemkét. Ahogy arra már utaltunk, a németek darabra meglesznek középen, ám Lemke sokak szerint más minőséget képvisel. Daniel Stephan (a korábbi német klasszis játékos) külön kiemelte, hogy a játékos az egész védelem motorja volt. Ráadásul a mostani német keretben többen is szerepelnek a korábban Prokop által trenírozott Leipzig csapatából, köztük néhány, elsőre meglepő név is (pl. Roscheck), ami miatt szintén támadták a szakembert.

Mindez azt jelenti, hogy sikertelen szereplés esetén különösen éles kritikákra számíthat a német mester, ám a csapat első ránézésre nagyon erősnek tűnik, így az elődöntő realitásnak tűnik, de a végső győzelem sem kizárt. A csapat sorsolása nem tűnik rossznak. A csoportjukban három délszláv csapat (Montenegró, Macedónia, Szlovénia) szerepel, és bár a szlovénok tavaly vb-bronzig jutottak, elsőre kimagaslik innen a német alakulat. Utána már nehezebb ellenfelek jöhetnek, hiszen következnek a “magyar csoport” továbbjutói.

Németország kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Silvio Heinevetter (Füchse Berlin), Andreas Wolff (THW Kiel)
Jobbszélsők: Patrick Groetzki (Rhein-Neckar Löwen), Tobias Reichmann (MT Melsungen)
Jobbátlövők: Kai Häfner (TSV Hannover-Burgdorf), Steffen Weinhold (THW Kiel)
Irányítók: Steffen Fäth (Füchse Berlin), Philipp Weber (SC DHfK Leipzig)
Beállók: Jannik Kohlbacher (HSG Wetzlar), Patrick Wiencek (THW Kiel), Hendrik Pekeler (Rhein-Neckar Löwen), Bastian Roscheck (SC DHfK Leipzig)
Balátlövők: Maximilian Janke (DHfK Leipzig), Julius Kühn (MT Melsungen), Paul Drux (Füchse Berlin)
Balszélső: Uwe Gensheimer (PSG Handball)

Szövetségi kapitány: Christian Prokop

Várható kezdőcsapat: