Eb 2018 – Norvégia

Az Európa-bajnokság egyik legjobb csapata már a csoportkörben összeméri erejét „újkori” legnagyobb riválisával. A veszprémi légióst is a soraiban tudó Norvégia most a maga javára billentheti a Franciaország elleni párharc állását, a két együttes az egyenes kieséses szakaszban is jó eséllyel összefuthat.

Váratlanul a csúcson

Két éve szinte minden előjel nélkül került a világelitbe a norvég válogatott. Azóta kiderült, hogy a lengyelországi bronzérem nem egy kicsúszott eredmény volt a piros mezesektől, a tavalyi világbajnokságon még egy szinttel feljebb tudtak lépni. Ez nemcsak az általuk megszerzett érem színéből volt megállapítható, hanem a mutatott játékuk is magabiztosabb, stabilabb lett, bárki ellen valódi győzelmi eséllyel léptek pályára. Az idei kontinensviadalon már-már favoritnak is számít Christian Berge együttese, a végső siker azonban még így is kissé meglepetésszerű lenne Sagosenéktől.

A váratlan tündöklés okait hétköznapi szemmel nehéz megtalálni. A sikerszéria Berge kinevezése után másfél évvel kezdődött, az edző szerepe tehát mindenképpen óriási a változásban. Kellett egy szupersztár adottságokkal rendelkező, de akkor még korántsem kész játékosnak számító Sander Sagosen, egy minden hájjal megkent, rutinos Bjarte Myrhol és egy rakás sikerre éhes, semmitől sem megijedő fiatal. A manapság a világ legjobb szélsői közé tartozó Kristian Björnsenről és Magnus Jöndalról 27-28 évesen derült ki, hogy klasszisok, együtt váltak azzá a norvég válogatottal. Egy jó generáció a korban előttük lévők teljesítményét is pozitívan befolyásolta, felhúzta. Mindemellett az északiakra jellemző mentalitás, a mindenáron való győzni akarás, és a kellő magabiztosság is kulcs tényezők Norvégia sikertörténetében.

Sok belső ember, csere nélküli szélek

A horvátországi Eb-re a kapitány nem sokat változtatott az eddigi csapatán. A tavalyi vb-keretből csak Petter Överby és André Lindboe került ki, utóbbi azért, mert Berge oldalanként csak egy-egy szélsőt kívánt nevezni a versenyre. Új arc a névsorban Kristian Saeveras kapus és az irányítóban bevethető Göran Sörheim, bár ők (főleg Saeveras) még izgulhatnak a legutolsó szűkítésnél.

Az alapcsapat szinte változatlan, egyedül Espen Lie Hansen szorult ki a kezdőből. Berge filozófiája, hogy nem cserél támadás és védekezés között, az átlövő ennek lett áldozata. Helyére Christian O’Sullivan került, ezzel együtt pedig Sagosen a királypozícióba. A PSG üdvöskéje még így is csapata egyértelmű vezére, minden akció rajta megy keresztül, folyamatosan változtatja helyét a belső posztokon. Kettes védőként is alapember, így szinte 60 perceket tölt a pályán. Helyettesítésére Göran Johannessen az első számú opció, akinek a neve ugyan nem cseng annyira jól, mégis szinte Sagosenhez hasonló szintű teljesítményt tud a pályára vinni. Berge sokszor veti be kettejüket együtt is, ekkor a leghatékonyabb a norvégok támadósora.

A jobb oldalon a veszprémi Kent Robin Tönnesen az alapember. A balkezes átlövő most már igazi top csapatban is megmutathatta tehetségét, a magyar bajnoknál szerzett tapasztalataival még jobb lehet a nemzeti együttesben. A kapitánynak kellemes gondjai vannak akkor is, ha cserélni szeretne, hiszen Tönnesen mögött Harald Reinkind, Magnus Röd és Eivind Tangen is bevethető. Igaz, utóbbi kisebb sérülés miatt kihagyta a felkészülési meccseket, elképzelhető, hogy végül ez miatt lemarad az Eb-ről is. A felsoroltak mindegyike teljes értékű megoldás védekezésben is.

Bjarte Myrhol (8) még mindig vezér a norvégoknál
Fotó: pol2016.ehf-euro.com

Nagyon fontos pozíció Berge rendszerében a beálló. A „jó öreg” Myrhol még mindig egyértelmű alapember itt, kifejezetten jót tett neki, hogy két éve „csak” a dán ligában kell helytállnia, bundesligás terhelés mellett nehezebben lehetne elöl és hátul is vezér. „Béla” gólszerzésben még mindig a legjobbak között van a válogatottban, emellett a hatosfal is rá épül. Cseréje az egyre több szerepet kapó Magnus Gullerud, aki pontosan ugyanazokban a játékelemekben a legjobb, mint Myrhol, így váltáskor a taktikán sem kell változtatni. A további opciók közül Henrik Jakobsen inkább védekezésben, Joakim Hykkerud pedig többnyire támadásban kaphat játékperceket. Azért van szükség több vonaljátékosra a keretben, mert Berge sok esetben beveti a kétbeállós taktikát, nemcsak emberelőnyben vagy 7 a 6 elleni játék alkalmán. Könnyebben megteheti ezt, mint kapitány társai, hiszen ilyenkor Sagosen egymaga képes az irányító és az átlövő szerepét is egyszerre betölteni.

Ahogyan korábban említettük, összesen két szélső szerepel a norvégok utazó keretében. Tény, hogy mindketten (Björnsen és Jöndal) a legjobbak közé tartoznak posztjukon, ráadásul komoly munkabírásúak, némi kockázat mégis van Berge döntésében. A jobb oldalon az átlövők közül többen (Tangen, Reinkind) is jelenthetnek alternatívát, a bal szárnyra viszont elképzelhető, hogy a torna során becserélnek valakit, leginkább André Lindboe-t.

Norvégia eredményessége nagyban múlik a kapusok formáján is. A még „zöldfülűként” berobbanó Torbjörn Bergerud mára kimozdíthatatlan lett, cseréje főként csak hetesek hárítására kaphatnak mögötte játékperceket. A korábbi alapember, Ole Erevik teljesen kiszorult a rotációból.

Bármire képesek

Norvégia a B-csoportba kapott besorolást az Európa-bajnokságon, Franciaország, Fehéroroszország és Ausztria társaságában. A továbbjutás nem lehet probléma, sőt, a legjobb négy közé kerülés is alap elvárás a világbajnoki ezüstérmestől. Egy érem már jó eredménynek számítana, Sagosenék azonban a legfényesebbről álmodnak. A végső sikerre nem ők a legesélyesebbek, de bármire képesek a végelszámolásnál.

Norvégia kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Torbjörn Bergerud (TTH Holstebro), Espen Christensen (GWD Minden), Kristian Saeveras (HK Malmö)
Jobbszélsők: Kristian Björnsen (HSG Wetzlar)
Jobbátlövők: Kent Robin Tönnesen (Telekom Veszprém), Harald Reinkind (Rhein-Neckar Löwen), Eivind Tangen (HC Midtjylland), Magnus Röd (SG Flensburg-Handewitt)
Irányítók: Christian O’Sullivan (SC Magdeburg), Göran Johannessen (GOG Handbold), Göran Sörheim (Drammen HK)
Beállók: Bjarte Myrhol (Skjern Handbold), Magnus Gullerud (GWD Minden), Henrik Jakobsen (GOG Handbold), Joakim Hykkerud (Drammen HK)
Balátlövők: Sander Sagosen (PSG Handball), Espen Lie Hansen (HC Midtjylland)
Balszélsők: Magnus Jöndal (GOG Handbold)

Szövetségi kapitány: Christian Berge

Várható kezdőcsapat