Eb 2018 – Spanyolország

A spanyol válogatott a tavalyi vb-n csupán az 5. helyen végzett, az olimpiára pedig ki sem jutott. Megkopni látszik az ereje az együttesnek, a pénteken rajtoló Európa-bajnokság előtt sem tartoznak a legszűkebb favoritok közé. Természetesen senki nem lepődne meg azon sem, ha érmet szereznének Horvátországban.

A legnagyobb hiányzó Jordi Ribera keretéből Víctor Tomás, a Barcelona szélsője nem sérülés miatt maradt ki. A klasszis játékost az előző vb-n kijátszotta a kezdőcsapatból David Balaguer, aki mellett a szintén Franciaországban légióskodó Ferran Solé került be az utazók közé. Sterbik Árpád és Jorge Maqueda a bő keretben benne volt, de nem lesznek ott az Eb-n – már a tavalyi vb-n se voltak ott.

A védekezés a fő erősségük

A spanyolok védelmét kell első körben kiemelni, hiszen ez az egyik legjobb a mezőnyben. A kapuban a Gonzalo Pérez de Vargas, Rodrigo Corrales duó a legerősebbnek tűnik az egész mezőnyben. Előbbi a világ talán legjobb kapusává nőtte ki magát. A védelem tengelyében már megszokhattuk Gedeón Guardiola és a nyártól már a PSG-t erősító Viran Morros duóját. A felkészülés során azonban jobbára csak az egyikük volt pályán, és az egyik balátlövő volt a másik hármas (Joan Canellas, Daniel Dujshebaev). A spanyolok a klasszikus hatosfalas védekezés mellett 5+1-es formációban is a legmagasabb szintet tudják hozni. A védekezésben általában cserélt Alex Dujshebaevvel kísérletezek zavaróban ebben a felállásban.

Alex Dujshebaev támadásban a spanyolok vezére lesz
fotó: www.francehandball2017.com

Idősödő kulcsemberek

Támadásban már lesznek gondok, az élcsapatokhoz képest gyengébb lövősorral rendelkeznek a spanyolok. Irányítóban Raúl Entrerríos (36) és Dani Sarmiento (34) sem fiatal már. Balátlövőben a 31 esztendős Canellas lehet az első számú opció, de a kisebbik Dujshebaev, Daniel nagy szerepet kaphat ezen az Eb-n. A BL-ben idén letette a névjegyét a Celje kölcsönjátékosaként a mindössze 20 éves játékos. Jordi Ribera pedig két felkészülési meccsen is a kezdőcsapatba jelölte, ahol hármas védőként szintén számolt vele. Üde színfoltja lehet a hispán nemzeti csapatnak. Az előző vb-n gyengélkedő spanyol támadógépezetből kiemelkedett Alex Dujshebaev, aki betöréseivel sok borsot törhet az ellenfelek orra alá. Eduardo Gurbindóval osztoznak majd a játékperceken, attól függően, hogy melyik térfélen kezd az együttes.
Julen Aginagalde is az idősebb kulcsjátékosok sorát szaporítja, de a 35 éves beálló még mindig az elitbe tartozik. A spanyol támadások egyik legfontosabb láncszeme lesz. Jobbszélső poszton az előző nagy tornán szinte nem is hibázó David Balaguer kezdhet, míg a baloldalon Valero Rivera, aki a hétméteresek felelőse is. Balaguer mögött Solé, Rivera mögött pedig Ángel Fernández egyaránt jó kettes védő. Előbbi jobbátlövőként is megállja a helyét, míg a nyártól már a Kielcét erősítő Fernández zavaróban képes remek teljesítményre

Összességében nem rossz tehát a spanyol keret, de az igazán extra nincs meg bennük. A D csoportban a dánokkal harcolnak majd az első helyért, de ha a rosszabbik arcukat mutatják, akkor a magyar válogatott is elintézheti őket. A végső győzelemre 4-5 csapat is nagyobb eséllyel pályázik náluk.

Spanyolország kerete az Európa-bajnokságra

Kapusok: Gonzalo Pérez de Vargas (FC Barcelona Lassa), Rodrigo Corrales (PSG Handball)
Jobbszélsők: David Balaguer (HBC Nantes), Ferran Solé (Fénix Toulouse HB)
Jobbátlövők: Alex Dujshebaev (Vive Tauron Kielce), Eduardo Gurbindo (HBC Nantes)
Irányítók: Raúl Entrerríos (FC Barcelona Lassa), Daniel Sarmiento (Saint-Raphael VHB)
Beállók: Julen Aginagalde (Vive Tauron Kielce, Adriá Figueras (Fraikin BM Granollers)
Balátlövők: Joan Canellas (RK Vardar Skopje), Daniel Dujshebaev (RK Celje PL), Iosu Goni (PAUC Handball)
Balszélsők: Valero Rivera (FC Barcelona Lassa), Ángel Fernández (BM Logrono)
Védekezők: Gedeón Guardiola (Rhein-Neckar Löwen), Viran Morros (FC Barcelona Lassa)

Szövetségi kapitány: Jordi Ribera

Várható kezdőcsapat