Eb 2018 – Svédország

Svédország csapatából egy bő év alatt kikoptak a nagy öregek, s most egy fiatal, tettre kész csapattal vághatnak neki a kontinenstornának. Nem is teljesen esélytelenül.

Szövetségi kapitány

Az egykori izlandi válogatott Kristjan Andrésson egész pályafutása Svédországhoz kötődik. a még mindig csak 36 esztendős szakember alig egy éve vezeti a válogatottat, és elégedettek a munkájával, amit jelez, hogy nemrég hosszabbítottak vele 2020-ig. Andrésson a tavalyi vb-n a negyeddöntőig vezette a csapatát, a vb-n elért hatodik hely a megfiatalított skandináv csapattal nem tekinthető rossz eredménynek.

Fantasztikus szélsők a keretben

A svéd szövetségi kapitány remekül vezényelt le egy generációváltást, így a keret tele van fiatal, sokra hivatott játékosokkal. Balszélen Jerry Tollbring és Hampus Wanne rohamozhatja az ellenfél kapuját, akik már most meghatározóak egy-egy német sztárcsapatban. Balátlövőben mind Lukas Nilsson, mind Simon Jeppsson mutatott szép dolgokat német klubjában, de Philip Henningsson is jó idényt fut a Kristianstadban. Középen Jim Gottfridsson biztos kezdő, és egyben fontos kulcsember lehet a csapatban. A svéd irányító nemrég tért vissza egy sérülésből, így az ő formáján sok múlhat. Jobbátlövőben Albin Lagergren játékára jól emlékezhetünk (klubcsapatában egy meccsen 12 gólt hintett a Szegednek a BL-ben), de az egykori flensburgi Johann Jakobsson rutinja is sokat segíthet. Mindet egybevéve a svédek lövősora ígéretes, de jelenleg  híján van egy-két valódi világklasszisnak. Az egyetlen ilyen (világklasszis) játékos a csapatban a jobbszélen szereplő Niclas Ekberg, aki mind szélről, mind indításból, mind büntetőből fontos fegyvere lehet a sárga-kékeknek. Összességében a szélsői nagyon jók a svéd csapatnak, az ő játékukra lehet építeni. Beállóban nagyon hiányozhat a tornát családi okok miatt lemondó Andreas Nilsson, de itt sincsenek rossz nevek, Jesper Nielsen ki is emelhető hármuk közül, és mindhárman fontos elemei lehetnek a csapatnak hátul. A Löwen két kapusa őrzi a svédek hálóját. Róluk elmondható, hogy remek hálóőrök, de nincsenek egy szinten az igazán komoly hálóőrökkel.

A kieli Lukas Nilsson sokat tehet a svédek sikeréért
fotó: pol2016.ehf-euro.com

Sok múlik a kapusok formáján

A skandinávok játéka továbbra is egy hatosfalas védekezésre épül, ahol középen a beállók játszhatnak, kettesben pedig Gottfridsson, Lagergren, Jakobsson, illetve Jeppsson. Ez a formáció nem kiemelkedő ezen a szinten. Sok múlhat Palicka, illetve Appelgren formáján is, ami meghatározhatja a csapat gyors játékát.

A svédek a házigazda horvátokkal vannak egy csoportban, a norvégokkal és a franciákkal pedig egy ágon. Játszanak még biztosan a szerbekkel és Izlanddal a csoportban, így nem lesz egyszerű a dolguk. Nem esélytelenek az elődöntőre, de kisebb meglepetés lenne, ha oda kerülnének. A valószínűbb forgatókönyv inkább a középdöntő, és azon belül az 5-10 helyek közül bármi lehet.

A svédek 16 fős kerete:
Kapusok: Andreas Palicka (Rhein-Neckar Löwen), Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen)
Jobbszélsők: Niclas Ekberg (THW Kiel), Mattias Zachrisson (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Albin Lagergren (IFK Kristianstad), Johan Jakobsson (Sävehof)
Irányítók: Jim Gottfridsson (SG Flensburg-Handewitt), Linus Arnesson (Bergischer HC)
Beállók: Jesper Nielsen (PSG Handball), Fredric Pettersson (Fenix Toulouse HB), Max Darj (Bergischer HC)
Balátlövők: Lukas Nilsson (THW Kiel), Simon Jeppsson (SG Flensburg-Handewitt), Philip Henningsson (IFK Kristianstad)
Balszélsők: Jerry Tollbring (Rhein-Neckar Löwen), Hampus Wanne (SG Flensburg-Handewitt)

Szövetségi kapitány: Kristjan Andrésson

Várható kezdőcsapat: