Eb 2018 – Szerbia

Hat újonccal a fedélzetén, komoly hiányzókkal vág neki az Európa-bajnokságnak Szerbia.

Fontos volt kijutniuk

Kiegyensúlyozott csoportból jutottak ki a szerbek az Eb-re. Fehéroroszország után, Romániát és Lengyelországot megelőzve kvalifikálták magukat Horvátországba. Fontos volt ez számukra, mivel a franciaországi világbajnokságon nem vettek részt, két egymást követő tornáról pedig már eléggé kínos lett volna lemaradniuk.

Visszalépők, sérültek

Egy meglehetősen szerény kerettel vág neki a kontinensviadalnak a szerb válogatott. Ennek többek között oka, hogy a világ egyik legjobb védőjének tartott Ilija Abutovic és a kapus, Strahinja Milic lemondták a szereplést, míg Momir Rnic sérüléssel küszködik, Momir Ilic pedig csak a bő keret tagja volt. Rastko Stojkovic sem lesz Szerbia segítségére, pedig a Brest beállója sokáig úgy tűnt, vállalni tudja majd a játékot, végül nem, a térde meghiúsította ezt, műteni kell sajtóhírek szerint.

Hat újonc

Megfiatalított keret, rutinos rókákkal megspékelve. Vladimir Cupara, Tibor Ivanisevic, Petar Djordjic, Nemanja Obradovic, Milan Jovanovic és Stefan Vujic először szerepelnek Eb-n vagy vb-n. A legnagyobb berobbanó Cupara lehet, aki a nyártól már a Kielce kapusa lesz. Most megismerheti ország-világ a nevét, aki nem követi pályafutását a spanyol bajnokságban. A 2012-es szerbiai Eb-hez hasonlóan ismét kulcsszerep hárul majd Bojan Beljasnkira is, aki valószínűleg az egyik kezdő hármas védője lesz Jovica Cvetkovicsnak.

Nenadic lehet a nyerőember

Imponáló nevekből azért így sincs hiány a szerb keretben. Az Eb után Veszprémbe igazoló Petar Nenadic és Zarko Sesum a Bundesliga meghatározó játékosai, míg Marko Vujin évek óta a THW Kiel egyik gólvágója. Nenadic 114 találatot ért el a Füchse Berlinben az ősszel. Átlövőként és irányítóként is szerepet kaphat majd az Eb-n. A szélek is rendben vannak, a rutin és a fiatalság egyáltalán jelen van, azonban ettől a szerb csapattól a középdöntőbe jutáshoz is egy bravúrra szükség lesz, valószínűleg Izland ellen.

Szerbia kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Vladimir Cupara, Tibor Ivanisevic
Jobbszélsők: Darko Djukic, Bogdan Radivojevic
Jobbátlövők: Marko Vujin, Nemanja Zelenovic
Irányítók: Zarko Sesum, Petar Nenadic, Stefan Vujic
Beállók: Mijajlo Marsenic, Bojan Beljanski
Balátlövők: Petar Djordjic, Nemanja Obradovic, Milan Jovanovic
Balszélsők: Dobrivoje Markovic, Nemanja Ilic

Szövetségi kapitány: Jovica Cvetkovic

Várható kezdőcsapat