Eb 2018 – Szlovénia

Képes lehet-e hátsópályáról besurranni az elődöntőbe Szlovénia a pénteken kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon? Írásunkban erre a kérdésre is megpróbálunk választ adni mindamellett, hogy levezettük, miért van nehéz helyzetben a szövetségi kapitány, Veselin Vujovic.

Izgalmas kvalifikáció

A vártnál nehezebb és izgalmasabb körülmények között jutott ki Szlovénia a horvátországi Európa-bajnokságra. Portugáliai döntetlennel, majd Németország ellen elszenvedett két sima vereséggel kezdtek Margucék. Svájcot kétszer legyőzték, majd a selejtezőcsoport utolsó fordulójában abban a szituációban fogadták a portugálokat, hogy aki nyer, az jut tovább. A szlovén siker nem forgott veszélyben, 28–18-ra nyertek hazai pályán a Vujovic-tanítványok.

Sérülések tizedelik a keretet

Nehéz helyzetben van a szlovének montenegrói szövetségi kapitánya, Veselin Vujovic. A tréner nem állíthatja ki legerősebb keretét az Eb-re, mivel sérülések tizedelik azt. Matej Gaber a 2018-as év első edzésén szenvedett talpcsonttörést, ami miatt meg is kellett műteni. A beállóra kéthónapos kihagyás várhat, klubjának, a MOL-PICK Szegednek is gondoskodnia kellett a pótlásáról.

Jure Dolenec és Nik Henigman kisebb műtéten esett át az év végén, szereplésük kérdéses volt. Előbbiről a napokban kiderült, hogy biztosan nem lesz ott a pályán Horvátországban, míg utóbbinak minden esélye megvan erre, ha Vujovic beválogatja az utazó keretbe. A jobbátlövő David Miklavcic és a beálló Vid Poteko sem lehet ott súlyos sérülés miatt a kontinensviadalon, Vujovicsot utóbbi hiánya érintheti különösen érzékenyen Gaberral együtt.

Tetézi a bajt szlovén részről, hogy Vid Kavticnik egyik kezén az ujjai között felszakadt a bőr és öt öltéssel kellett összevarrni, így az ő Eb-részvétele is több mint kérdéses volt, végül ott van a szűk keretben. Szerda este a felkészülési időszak utolsó találkozóján, Szerbia ellen Niko Medved is vállsérülést szenvedett, így ő is a maródiak listáját erősíti már. Helyette a szintén velenjei Matic Verdinekre számíthatnak a szlovének a balszélen Cingesar mellett. Ziga Mlakar és Borut Mackovsek szintén sérüléssel bajlódott a felkészülési időszak elején, azonban rájuk biztosan számíthat a kapitány.

Meglepő húzás

Az átlagosnál több sérültje van a szlovén csapatnak. De meghatározó hiányzója még ezen felül is lesz, mivel a 28-as keret 22-re szűkítését óriási meglepetésre nem élte túl a Kielce egykori szegedi irányítója, Dean Bombac.

A 28 éves klasszis bár nemrég meghosszabbította szerződését Kielcében, a MOL-PICK Szegedben nyújtott pazar játékától messze elmarad Lengyelországban. Ez is közrejátszhat, hogy a szövetségi kapitány helyette végül a Nexe 29 esztendős játékosára, Patrik Lebanra számít.

Bombac távolmaradásának mindezek ellenére hátránya nem igazán lehet, mivel a torna nem kvalifikál sehova, Leban pedig meglepő lenne, ha Miha Zarabec és Marko Bezjak mögött lehetőséget kapna.

A veszprémi Gasper Marguc (6) kulcsszereplő lesz az Eb-n

Kulcsszereplők

Matej Gaber és Vid Poteko jelenlétében sem lett volna epizodista, távollétükben viszont óriási teher hárul majd a veszprémi beállóra, Blaz Blagotinsekre. A 23 éves kézilabdázó mellett az egykori orosházi Igor Zabic és a celjei Matic Suholeznik van a poszton. Blagotinsekre minden bizonnyal támadásban és védekezésben is kulcsszerep vár, utóbbiban hármas védőként, valószínűleg Borut Mackovsek oldalán.

A két irányító Bezjak és Zarabec a támadásaik kulcsszereplői lesznek, mint ahogyan a kiváló formában levő Blaz Janc és Gasper Marguc is jó Eb-t futhat majd. Érdekes lehet a balátlövő pozíciója. Az elmúlt évek világversenyein ez volt a csapat Achilles-pontja, kiváltképp, amikor Mackovsek sem volt bevethető. Most itt van, mellette pedig a Szegeddel hírbe hozott Henigman kaphat több lehetőséget, aki akár még hármasban is védekezhet.

Hátsópályán a négy közé?

A szlovének Németországgal, Montenegróval és Macedóniával vannak egy csoportban. A továbbjutásnak papíron nem kellene gondot okoznia Mackovsekéknek, sőt, egy esetlegesen jó csoportkörrel akár a középdöntős szereplésüket is erősíthetnék.

Amennyiben ez sikerül, ott a spanyol, dán, magyar, cseh négyes három továbbjutójával találkozna a szlovén együttes. Bravúr lenne, de nem lehetetlen küldetés, hogy Szlovénia elődöntőt játszhasson a horvátországi Európa-bajnokságon.

Szlovénia kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Matevz Skok (RK PPD Zagreb), Urban Lesjak (RK Celje PL)
Jobbszélsők: Gasper Marguc (Telekom Veszprém), Blaz Janc (PGE Vive Kielce)
Jobbátlövők: Vid Kavticnik (Montpellier HB), Ziga Mlakar (RK Celje PL)
Irányítók: Miha Zarabec (THW Kiel), Marko Bezjak (SC Magdeburg),
Beállók: Blaz Blagotinsek (Telekom Veszprém), Igor Zabic (Orlen Wisla Plock), Matic Suholeznik (RK Celje PL)
Balátlövők: Nik Henigman (Riko Ribnica), Jan Grebenc (RK Gorenje Velenje), Borut Mackovsek (RK Celje PL)
Balszélsők: Darko Cingesar (PAUC Handball), Matic Verdinek (RK Gorenje Velenje)

Szövetségi kapitány: Veselin Vujovic (montenegrói)

Várható kezdőcsapat