Eger SBS Eszterházy – 2017/18

A két szélsőposzton erősödött az Eger, a tavalyi keret alapvetően együtt maradt. Tóth Edmond vezetőedző együttese akár a középmezőny elejébe is odaérhet, ha elkerülik a sérülések és a szerencsétlen pontvesztések.

Kupagyőzelem

A 2016/17-es szezont az Eger a K&H férfi kézilabda liga 9. helyén zárta tizenkilenc ponttal. A bajnokság harmadik legeredményesebb játékosát Radoslav Antl személyében a Heves megyeiek adták 137 góllal. Ebben az idényben szervezte meg először a Magyar Kézilabda Szövetség az európai kupasorozatban nem induló csapatok számára a Liga Kupát, amelyet az első osztályból kieső Balmazújváros elleni odavágós fináléban az egriek nyertek meg.

Megmaradt a csapatmag

Öt játékos távozott Egerből, közülük egyértelműen csak egy kézilabdázó volt igazán meghatározó. Viacheslav Sadovyi a tavaszi idényre érkezett csak, de tizenegy mérkőzés alatt fontos szerepe volt abban az ukrán válogatott irányítónak, hogy a Tóth-csapat magabiztosan kivívta a bent maradást az NB I-ben. A 27 éves kézilabdázó negyvennégy gólt szerzett, az új idényt már a nagy terveket szövögető Székelyudvarhelyben kezdte.

Az exszegedi jobbszélső, Vancsics János szinte hazatért, a Szeged melletti nagyközségnek, az Algyőnek az NB I/B-s gárdájában folytatja a pályafutását. Kocsis és Padla is kiegészítő ember volt a posztján, így érthető, hogy a több játéklehetőség reményében inkább Ózdra igazoltak.

Radoslav Antl (82) az Eger leggólerősebb kézilabdázója volt tavaly
(Fotó: Faragó Imre)

Bombaerős balszél

A nyár folyamán három játékost igazolt az Eger, közülük kettőre várhat kulcsszerep a szezon során. A balszél már tavaly is egészen félelmetes volt az ellenfelek számára Antllel, aki 137-szer talált be, de így, hogy mellé megszerezték Mezőkövesdről a 107 gólig jutó Szepesi Istvánt, a jobbszélső védők rémálma válik majd valóra minden bizonnyal az Eger elleni mérkőzéseken. A 27 éves Szepesi Dánia ellen a válogatottban is bemutatkozott, esetleges idei jó játékával pedig bejátszhatja magát Ljubomir Vranjes épülő nemzeti csapatába is.

Vaskó Péter Szepesihez hasonlóan az NB I-ből kiesett Mezőkövesdből érkezett Egerbe. Ahogyan Antl és Szepesi a balszélen, úgy a jobbszélen Vaskó és Lezák egészíthetik majd ki egymást jól. Az októberben 19. életévét októberben betöltő Nagy Dominik a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról érkezett Egerbe. Egyelőre sok játéklehetőségre nem számíthat, hiszen Richard Stochl kirobbanthatatlan lesz a kezdőből, de valószínűleg Repóth is előtte lesz a rangsorban.

Mire lehet elég a stabilitás?

Egymást jól kiegészítő játékosokkal stabil keret jött létre a 2017/18-as szezonra Egerben. Erre a legjobb példa a balszél, amely a bajnokságban az egyik legjobb lesz, ha a veszprémit és a szegedit nem számítjuk. Beállóban Petro és Füzi is jó páros, talán a jobbátlövő pozíciója az, ami sebezhetőbb, amennyiben Igor Radojevic nem bevethető. Ebben az esetben Szabóra és Dobóra várhat majd több feladat.

Az Eger címvédőként indul a Liga Kupa újabb kiírásában, amelyben reális cél lehet az újrázás, míg a bajnokságban a 6-10. hely valamelyikére érhetnek oda Bajorhegyi Ádámék.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Vaskó Péter (jobbszélső, Mezőkövesdi KC), Szepesi István (balszélső, Mezőkövesdi KC), Nagy Dominik (kapus, NEKA)

Távozott:

Vancsics János (jobbszélső, Contitech FKSE Algyő), Kocsis Csaba (beálló, Ózdi KC), Viacheslav Sadovyi (irányító, Székelyudvarhelyi KC), Padla József (jobbátlövő, Mezőkövesdi KC), Mátrai Péter (kapus, Ózdi KC)

Az Eger SBS Eszterházy játékoskerete a 2017-18-as szezonra:

Kapusok: Richard Stochl, Repóth Dániel, Nagy Dominik
Jobbszélsők: Vaskó Péter, Lezák Áron
Jobbátlövők: Igor Radojevic
Irányítók: Takács Bence, Inal Aflitulin
Beállók: Andrej Petro, Füzi Dániel
Balátlövők: Szabó Péter, Dobó Zsolt
Balszélsők: Radoslav Antl, Szepesi István
Védekezők: Kiss Gergő, Bajorhegyi Ádám

Vezetőedző: Tóth Edmond

Várható kezdőcsapat támadásban: