Elverum Handball – 2017/18

Iváncsik Tamásék májusban ötödik alkalommal is megvédték bajnoki címüket Norvégiában, így az Elverum újra a legrangosabb sorozatban mérheti össze erejét a nemzetközi mezőnnyel. Az új idényben a magyar jobbszélső már nem a keret tagja, de rajta kívül is volt neves távozója a csapatnak.

Az Elverum kétség nélkül Norvégia legjobb együttese volt a legutóbbi bajnoki kiírásban, az alapszakaszt is megnyerve jutottak a fináléig. Ott, az Arendal ellen voltak ugyan nehéz pillanatok, végül azonban nem történt meglepetés, a fekete-fehérek ünnepelhettek, sorozatban hatodszor. A kupában viszont alulmaradtak a Haslum elleni döntőben, így a duplázás nem jött össze Michael Apelgren együttesének. A Bajnokok Ligájában sem sikerült a csoportból továbbjutniuk, és bár a megszerzett 5. pozíciónál akár előrébb is végezhettek volna, az egyenes kieséses kör nem lett volna reális az Elverumtól.

Előre tudott és nem várt távozók

A klub vezetése elégedett volt a tréner munkájával, így Apelgren továbbra is a csapat élén maradt. Volt dolga rendesen a nyáron, hiszen több alapembere is a távozás mellett döntött. Azt már hónapokkal a szezon vége előtt tudták, hogy Iváncsik Tamás, valamint a pályafutása befejezése mellett döntő Aleksander Borresen nem folytatja náluk. Petter Överbyt egy éve csak nagy nehézségek árán sikerült megtartaniuk, borítékolható volt, hogy idén, szerződése lejártával komolyabb kihívásokat keres. Nem volt viszont betervezett Josef Pujol és Kristian Bliznac távozása, őket sérülések (vagy egyéb okok) miatt megszoruló bundesligás klubok csábították el közvetlen a felkészülés kezdete előtt. A kapott játékidővel elégedetlen perememberek közül még további négy játékos hagyta el a keretet.

Hárman a távozók közül – Eide, Bliznac és Iváncsik (Fotó: ehh.no)

A legjobb hazai fiatalok

A csapat újjáépítését elsősorban hazai fiatalokkal tervezte a klub. Iváncsik helyére a liga egyik legtehetségesebb jobbszélsője, Kevin Gulliksen érkezett, a még csak 20 éves titánra a kezdőcsapat tagjaként óriási szerep hárul az új idényben. A nála majd egy évvel fiatalabb Magnus Fredriksen is kitűnt a norvég liga mezőnyéből, az irányító útja tehát egyenes volt a bajnokcsapathoz. A beálló posztra nem találtak alkalmas játekost a hazai piacon, így a szomszédos országokban néztek szét: Dániábol Kristian Örsted, Izlandról pedig Thráinn Jónsson érkezett az Elverumhoz, utóbbi elsősorban a védelem megerősítésére. Mivel Pujol és Bliznac váratlanul távozott, a klub vezetőinek még egyszer körbe kellett néznie a játékospiacon, így akadtak a svéd Kristianstadnál keveset szereplő, ezért elvágyódó Richard Hanischra. A már a Bundesligát is megjárt irányító bármely középső poszton bevethető, így nagy nyereség Apelgren számára. Az Elverum utolsó nyári szerzeménye nem egy átigazolás után került a keretbe: a már visszavonuló Borresent sikerült rávenni a folytatásra, aki Bliznac feladatait veheti át a védelem tengelyében.

A csapat húzóemberei közül maradt André Lindboe, Nikolaj Mehl, Tine Poklar és Morten Nergaard is, ők továbbra a kezdőben kaphatnak szerepet Apelgrentől. A három mezőnyjátékos együttesen tavaly a csapat találatainak csaknem felét szerezte, várhatóan ez idén sem lesz másképp.

Kevin Gulliksen komoly karriert futhat be (Fotó: ehh.no)

A csapat átlagéletkora az új szezonra jelentősen csökkent, főleg, ha a várható kezdőhetest nézzük. A minőség azonban nagyjábol változatlan maradt, Apelgren edző továbbra is a legjobb lehetőségekkel rendelkezik a hazai riválisokkal szemben. A BL-ben a tavalyinál is keményebb hatosba került az Elverum, a továbbjutás továbbra sem realitás. Sőt, a norvég bajnok papíron a C-csoport leggyengébbjének számít, vagyis minden megszerzett pont bravúrnak mondható tőlük.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Richard Hanisch (irányító/balátlövő, IFK Kristianstad), Kristian Örsted (beálló, Bjerringbro-Silkeborg), Kevin Gulliksen (jobbszélső, Baekkelaget SK), Magnus Fredriksen (irányító, Falk Horten), Thráinn Orri Jónsson (beálló, Grótta Handbolti), Alexander Mitrovic (jobbátlövő, St. Hallvard HK)

Távozott:
Petter Överby (beálló, KIF Kolding Köbenhavn), Iváncsik Tamás (jobbszélső, ?), Josef Pujol (irányító, VfL Gummersbach), Kristian Bliznac (balátlövő/védekező, Rhein-Neckar Löwen), Erik Toft (balátlövő, Mors-Thy Handbold), Jörgen Jansrud (balátlövő, St. Hallvard HK), Lars Nordberg (balátlövő/védekező, ?), Torbjörn Eide (balátlövő, ?)

Az Elverum Handball kerete a 2017/18-as szezonra

Kapusok: Morten Nergaard, Vegard Oeien
Jobbszélsők: Kevin Gulliksen, Didrik Linderud
Jobbátlövők: Nikolaj Mehl, Jonas Burud, Alexander Mitrovic
Irányítók: Hakon Ekren, Magnus Fredriksen
Beállók: Kristian Örsted, Thráinn Orri Jónsson, Aleksander Borresen, Audun Röragen
Balátlövők: Tine Poklar, Richard Hanisch, Sander Ree-Lindstad
Balszélsők: André Lindboe, Stiven Thorsteinsson

Vezetőedző: Michael Apelgren

Várható kezdőcsapat