Érd – 2017/18

Az érdi csapat a semmiből küzdötte fel magát néhány esztendő alatt, s most eddigi története legjobb keretével kísérelhet meg újabb szintet lépni. Bár remek játékosokkal erősített a klub, az eddiginél is jobb szerepléshez kifogástalan teljesítményre, s egy kis szerencsére is szüksége lehet Szabó Edina lányainak.

Felemás idény

Kiválóan kezdődött a tavalyi szezon az Érd számára. Búcsúztatták a jó nevekből álló Issy Paris, majd a Dunaújváros csapatát a nemzetközi porondon, a bajnokságban pedig otthon verték a Fradit. Aztán jött a tél, egy kifejezetten erős csoport az EHF-kupában (benne a két későbbi döntőssel), kissé meglepő kiesés a kupából Debrecenben, majd váratlan botlások otthon (Kisvárda, Mosonmagyaróvár). Az Érd így is harmadik lett (csakúgy, mint általában), de itt akadhatott hiányérzete a szurkolóknak.

Komoly igazolások, erősödő keret

Az Érd játékát nézve sokszor lehetett az az ember érzése, hogy néhány klasszis és az eddiginél kiegyenlítettebb keret hiányzik még az igazán nagy meglepetéshez. Nos, idén kitett magáért az érdi vezetőség, s megerősítette az eddig sem gyenge keretet, így szinte minden posztra két jó játékosa van a klubnak.

Az egyetlen kivétel ez alól talán a jobbszélső poszt, ahol Katarina Krpez-Slezaknak nincs igazán alternatívája. Jobbátlövőben a spanyol válogatott Mireya Gonzalez eleve sokat fejlődött az elmúlt évben, ám mellé érkezett idény közben Kiss Nikolett, aki egészen más stílust képvisel, így jó párost alkothat poszttársával. A jobbkezes lövők közül közül távozott Barján Bianka, viszont óriásit erősödött a csapat Tóth Gabriella, illetve a svéd válogatott Jamina Roberts érkezésével. Klivinyi Kingával együtt nagyon jól mutat ez a támadóhármas, s lényegében bármilyen összeállításban pályára küldhető (Tóth kiváló lövő, ahogy Klivinyi is jól használható irányító). Jól jöhetnek még Mariama Signate nagy átlövései, ám a megerősödő lövősorral még több ereje juthat a védekezésre, amiben eleve klasszis, csakúgy, mint Andjela Bulatovic, akik a beálló Kisfaludy Anettel együtt erősnek tűnő formációt alkotnak hátul. Utóbbi kettesként, s hármas védőként is jól használható, amint azt láthattuk is a szezonban (különböző szerepekben). A beállók közül távozott Gulyás Vanda, s bár a Kisfaludy/Szabó Laura kettős jól megoldhatja ezt a posztot, itt azért érzünk hátrányt a közvetlen riválisokhoz képest. A balszél teljesen kicserélődött, ám a Gávai/Lassource (Takács) fémjelezte poszt erősebb, mint a tavalyi felállás. A csapat alapköve évek óta a kapus, Janurik Kinga. Az ő jelenléte tartást ad a csapatnak, hiánya pedig okozott gondot az elmúlt idényben (gondolva itt a Byasen elleni piros lapjára), így mindenképp az egyik legfontosabb előrelépés, hogy Julie Foggea személyében már van alternatívája. Összességében az Érd először lehet igazi kétsoros csapat, és ez esélyt jelent, hogy kisimuljon a csapat mérkőzések alatt is váltakozó teljesítménye.

Jamina Roberts
Fotó: Daniel Stiller

Lehet-e második az örök harmadik?

A legfontosabb kérdés, hogy mire lehet elég ez a sok igazolás. Az eddigi évek során valószerűtlennek tűnt, hogy bárki is odaférkőzhet az ETO és a Ferencváros közé. Idén ez nincs így, ez egyértelműnek látszik. A bajnoki ezüstre (s így a BL-indulásra) ettől függetlenül, továbbra is a Ferencváros a legnagyobb esélyes, de már nem lenne akkora meglepetés, ha mégis előzne az Érd. Ugyanakkor Szabó Edina csapatának számolnia kell azzal is, hogy a középmezőny több csapata (Debrecen, Dunaújváros, s leginkább a Siófok), is erősebb lett, és bár így hátra is kell tekinteniük néha, ám mégis a bajnoki bronz a legvalószínűbb forgatókönyv Érden. Az EHF-kupában pedig elsőre úgy tűnik, bármire képes lehet a csapat.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Tóth Gabriella (irányító, Győri Audi ETO KC, kölcsönbe), Julie Foggea (kapus, CJF Fleury Loiret), Coralie Lassource (balszélső, Issy Paris), Gávai Szonja (balszélső, EUbility Group-Békéscsabai ENKSE), Jamina Roberts (balátlövő, IK Savehof)

Távozott:

Szvetlana Gridnyeva (kapus, visszavonul), Zeljana Stojak (kapus, ESBF Handball), Fekete Bozsana (balszélső, Vasas SC), Győri Barbara (kapus, Vasas SC, kölcsönbe), Larissa Araujo (balszélső, Magura Cisnadie), Gulyás Vanda (beálló, HUFBAU-AKKER Kecskeméti NKSE, kölcsönbe), Barján Bianka (átlövő/irányító, Váci NKSE)

Az Érd kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Janurik Kinga, Julie Foggea
Jobbszélsők: Katarina Krpez Slezák, Bernát Dorina
Jobbátlövők: Mireya González Álvarez, Kiss Nikolett
Irányítók: Andjela Bulatovic, Tóth Gabriella
Beállók: Kisfaludy Anett, Szabó Laura
Balátlövők: Klivinyi Kinga, Mariama Signaté, Jamina Roberts, Reizinger Sára
Balszélsők: Gávai Szonja, Coralie Lassource, Takács Kitti

Vezetőedző: Szabó Edina

Várható kezdőcsapat: