Exkluzív interjú: Timur Dibirov

Timur Dibirov a napokban elhagyta a csőd szélén álló orosz bajnok Chekhovskie Medvedit, és Macedóniába, a Vardar Skopjéhoz igazolt. A transzfer kapcsán a világklasszis balszélső válaszolt néhány kérdésünkre, beszélt előző és jövőbeli csapatáról, valamint a magyar kézilabdáról is elmondta véleményét.

dibirov11

Hétméteres: Hogyan kezdtél el kézilabdázni? Családi hagyomány volt ez?
Timur Dibirov: Nem családi hagyomány. Gyerekkoromtól kezdve tetszett ez a sport, ezért kezdtem el kézilabdázni. Oroszországban olyan rendszer volt/van, hogy az iskolák alsóbb osztályaiba utánpótlásedzők látogatnak, és válogatnak a tehetséges gyerekek közül. 10 évesen így kerültem be én is egy kezdő csoportba, ahol mindenki nagyon szerette ezt a sportot.

Hétméteres: Ki volt fiatalon a példaképed, illetve most kit tartasz a legjobb kézilabdásnak?
Timur Dibirov: Amikor én gyerek voltam, az orosz válogatott nagyon erős volt. Olyan erős, mint még soha, azelőtt és azóta se. Olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokok voltak, a csapatot jó volt nézni. Valakit kiemelni nagyon nehéz lenne, mert ez a ?csillagok? csapata volt, és nekem valamennyi játékos tetszett a maga módján, Koksharovtól kezdve, Kuleshovon, Torgovanovon, Tuchkinon, Lavrovon át Dujshebaevig. Ők mindannyian sztárok voltak, akikre mi felnéztünk és szurkoltunk nekik. Jelenleg a kézilabda mezőnye annyira kiegyenlítődött, hogy egy embert egyértelműen a világ legjobbjának nevezni nagyon nehéz. Mikkel Hansen kiemelkedik a játékával, és ha egy játékost kell megneveznem, akkor a szimpátiám az övé.

Hétméteres: Nyolc évet játszottál egy csapatban. A klubhűség nálad fontos dolog?
Timur Dibirov: Nagyon fontos. Ez egy gyönyörű időszak volt, egy fantasztikus klubban, ahol a vezetők nagyon jól viszonyultak a saját játékosaikhoz. A lehető legjobb feltételeket teremtették meg számunkra, európai viszonylatban is az egyik legjobbat. Sajnálom, hogy így alakult a klub helyzete, de ez az élet. Erre a 8 évre mindig úgy fogok emlékezni, mint pályafutásom eddigi legjobb időszakára. Remélem, a jövőben hasonló jó klubokban játszhatok, mint a Chekhovskie Medvedi.

Hétméteres: A nemzetközi sajtóban folyamatosan hallani a Chekhovskie Medvedi anyagi problémáiról, a csapat ráadásul nem nevezett a Bajnokok Ligájába. Tényleg ekkora a baj?
Timur Dibirov: Igen. Nagy probléma ez, a legjobb játékosok ezért is távoznak a klubtól. Mi profi sportolók vagyunk, és a legmagasabb szinten szeretnénk játszani, olyan versenyeken, mint a Bajnokok Ligája. Nagyon sajnálatos, hogy egy ilyen neves, hatalmas tradíciókkal rendelkező klub, aki a válogatottnak is sok játékost ad, ilyen hirtelen szinte megszűnik létezni. De ilyen az élet, ilyen a sport, és ezúttal ez minket érintett. Nagyon sajnálom?

Hétméteres: A napokban aláírtál a Vardar Skopjéhoz, először leszel légiós. Miért éppen a macedón bajnokhoz mentél?
Timur Dibirov: Több okom is volt erre, az első, hogy ez egy teljesen új projekt. Állandó kapcsolatban vagyok a klub elnökével, a sportigazgatóval (Sergei Samsonenko), megismertem a koncepciójukat, ahogy szeretnék a klubot fejleszteni, és nekem ez az egész projekt nagyon megtetszett, hiszek ebben. A második ok, hogy a klubnak csodálatos szurkolótábora van. Bizonyára a kézilabda világában mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy fanatikus közönség támogat, ettől szárnyakat kapunk, egy sportoló számára ez nagyon fontos. A döntésemnél az is számított, hogy az érkező játékosokkal (és a sportigazgatóval) baráti a viszonyom. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Vardar női csapatában sok ismerősöm van Oroszországból, a feleségem (aki világbajnok) barátnői is ott játszanak.

dibirov2

Hétméteres: Új csapatodnál mik az elvárások a következő szezonban?
Timur Dibirov: A klub vezetőinek ambícióit ismerve a célok maximálisan magasak lesznek. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a Vardar most a formálódás időszakában van, az első szezonra célként senki nem beszél olyan megvalósíthatatlan feladatokról, mint a BL Final Four. Én úgy gondolom, hogy ebben az idényben megerősödünk, és a következőben már komoly célokért fogunk küzdeni. Most a feladat a macedón bajnokság és a SEHA Liga megnyerése, valamint a Bajnokok Ligájában minél sikeresebben szerepelni.

Hétméteres: Mire vagy a legbüszkébb a karriered során?
Timur Dibirov: A karrierem úgy alakult, hogy nemzetközi szinten kevés trófeám van. De hazai porondon 10-szeres bajnok vagyok, és az orosz ligában a pályafutásom során soha, egyszer sem veszítettem. 2006-ban megnyertük a KEK-et, ez egy nagyon fontos trófea az életemben. Remélem, hogy új klubomban és az orosz válogatottban még nagy győzelmek várnak rám.

Hétméteres: Az orosz kézilabda talán legsötétebb napjait éli, az ország kirakatcsapata bajban, a válogatott sem úgy teljesít, ahogy korábban. Lehet ebből kiút, előrelépés?
Timur Dibirov: Aki figyeli az orosz kézilabdát, az láthatja, hogy lehetséges az előrelépés. Ha a spanyolországi vb-szereplést vesszük, mindenki láthatta, hogy a válogatott továbbjutott a csoportból, és egy lépésre volt a negyeddöntőtől. Láthatták a Szlovénia elleni feszült meccsünket, és hogy az utóbbi sikertelen évek után mekkora lépést tettünk előre. Ez reménnyel tölt el, úgy gondoljuk, hogy jó úton járunk. Új edzői stáb van az orosz válogatott élén, akikben mi hiszünk, és ők hisznek bennünk.

Hétméteres: Véleményed szerint mennyi esélye van Oroszországnak, hogy a dániai Európa-bajnokságon továbbjusson a csoportjából (Szerbia, Franciaország, vagy Lengyelország ellenében), illetve meddig juthat a csapat?
Timur Dibirov: Nehéz ezt megjósolni, hisz ez sport. Aki készebb lesz az adott napon, az adott pillanatban, az lép tovább. Ez egy nagyon erős, kiegyensúlyozott csoport, lesznek meglepetések, ebben biztos vagyok. Ígérem, érdekes lesz.

Hétméteres: Mennyire ismered a magyar kézilabdát (klub és válogatott)?
Timur Dibirov: A magyar kézilabdáról nagyon sokat tudnék mesélni. A Veszprémről, a Szegedről, az edzőikről, a játékosokról, és a válogatottról is, mivel mi rendszeresen találkoztunk velük. Csak a legjobbakat tudom mondani. Önöknél csodálatos szurkolók vannak, nagyon erős klubok. Remélem, hogy a következő szezonban a Pick Szeged az új edzővel, új játékosokkal nagy lépést tesz előre, és a bajnokság még érdekesebb lesz. Látom, mennyire fejlődik a magyar kézilabda, örülök, hogy Nagy László hazatért, és megerősítette a Veszprémet. Meg vagyok arról győződve, hogy jó úton járnak, sok tehetséges fiatal, és sok tapasztalt jó játékos van. Csak minden jót kívánhatok Önöknek.

Az interjú létrejöttében segítséget nyújtott Szemjonovné Révész Andrea. Köszönjük

dibirov3
A képek forrása: http://www.ch-medvedi.ru/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here