Fraikin BM Granollers – 2017/18

fotó: a Granollers Facebook-oldala

A Balatonfüred a spanyol Granollers otthonába látogat az EHF-kupa harmadik selejtezőkörében. A katalán együttes hosszú évek óta az ASOBAL élmezőnyének a tagja.

A fehér-kék gárda jelenleg a liga 3. helyén áll, 2016-ban pedig az EHF-kupa négyes döntőjében végeztek ebben a pozícióban – a Tatabánya mostani ellenfelét, a Chambéry-t verve.

Visszacsábított brazil kedvenc

A nyáron frissült a játékoskeret, a veszteség oldalon a Toulouse-hoz szerződő Arnau García komoly érvágás. Érdekesség, hogy az utóbbi években ő a harmadik Granollers-játékos, aki ehhez a francia csapathoz szerződik (Álvaro Ruiz, Ferran Solé). Távozott még a cseh kézi korábbi nagy reménysége, Michal Kasal is.
Egy évnyi norvég kitérő után visszatért a brazil válogatott kapus, César Almeida, aki mellett a litván Rolandas Bernatonist kell kiemelni az igazolások közül.

Rutinos védelem

Almeida kirobbanthatatlan a kapuból, a spanyol ligában 31,58%-os védési hatékonysággal rendelkezik. A „BomBom” becenévre hallgató hálóőr a bravúrok nagymestere. Előtte Marc García az úr a védelem tengelyében. A 33 esztendős játékos 2013 februárjában igazolt a Granollershez, előtte vezette a másodosztály góllövőlistáját. Új együttesében azonban védekező specialistát faragtak belőle. A másik hármas védő a nyáron majdnem visszavonuló Álvaro Ferrer, aki fénykorában az Atlético Madrid irányítója is volt. Az utóbbi években vált belőle védő, támadásban nincs már a pályán a 35 éves spanyol. Támadás és védekezés között egyébként az irányítót és a rövid oldali lövőt cserélik a García, Ferrer párosra.

César Almeida
Fotó: a Granollers Facebook-oldala

Nemzetközi gólgyárosok

Alejandro Márquez és Ian Tarrafeta irányít, egyik karmester sem tartozik a gólerős játékosok közé. A legerősebb poszt a jobbátlövő, hiszen a portugál válogatott Jorge Silva mellett Marc Canellas – Joan Canellas öccse – szintén bevethető itt. Az alapjáraton irányító poszton bevethető 22 éves Canellas az idei bajnokikon általában lövőt játszik, de könnyen behúzódhat középre. Az együttes egyik fő gólgyáros, Rolandas Bernatonis. A litván balátlövő Romániából tért vissza Spanyolországba, ahol a Granollers előtt az Anaitasuna és a Sagunto gárdait erősítette. A remek kézzel rendelkező jobbkezes védekezésben szintén jó teljesítményre képes. Beállóban a spanyol válogatott Adria Figueras kezd, a Barca-nevelésű játékos kiváló védő, és a csapat házi gólkirálya 51 találattal. Cseréje az a Gonzálo Vicente Porras akinek korábban óriási jövőt jósoltak beálló poszton, az utánpótlás tornákon mutatott teljesítménye miatt, azonban úgy fest – nem futja be ezt a pályát.
A jobb szélen a BL-tapasztalattal rendelkező Álvaro Cabanas az alapember, évek óta a spanyol liga egyik legjobb gólszerzője, míg a másik szárnyon David Resina található. Ők ketten dobják a hétmétereseket is az együttesben.

Nagyon erős csapat a Granollers az EHF-kupa szintjén, ráadásul a kispadjuk sem rövid. Szinte minden kezdőjátékosuk nemzetközi rutinnal bír. A Balatonfüred ellen ők a párharc esélyesei.

Várható kezdőcsapat:

A spanyol bajnokság állása: