A francia liga lehet az NB I nagy riválisa

Alexandra Lacrabere (forrás: http://zrkvardar.mk)

Az európai klubok eredményeit összesítő EHF-rangsor szerint a magyar és a dán kézilabda a legerősebb évek óta, ám az eddigi igazolásokról megjelenő hírek azt mutatják, hogy a franciák is rákapcsoltak, s tovább erősödhetnek a klubjaik.

A francia női válogatott világbajnoki címig jutott a tavalyi év végén, s az már biztos, hogy külföldön játszó klasszisaik egy jó része visszatérhet az anyaországba nagy nemzetközi kluboktól. Ennek jegyében Alexandra Lacrabere (Vardar) a Fleury csapatát erősíti jövőre, Gnonsiane Niombla (CSM) a Metzbe szerződik, Siraba Dembele (Rostov) pedig a Toulon csapatát választotta.

Niombla mellett Metzbe teszi át székhelyét a kapus Ivana Kapitanovic (Podravka), s a jobbátlövő Ivana Zych (Vistal). A távozók listáját erősíti a beálló Laurisa Landre, aki a megerősödő Toulont választotta (Siraba Dembele és Landre mellett a holland válogatott Jasmina Jankovic is ide igazolt), ám őt valószínűleg sikerült a szintén francia válogatott beálló Aristide N’Gouannal pótolni. Emellett visszatérhet Laura Glauser is, aki ezt az évet kihagyja, Xenia Smits, Grace Zaadi és Beatrice Edwige pedig már hosszabbított a kulcsemberek közül.

A szép lassan Európa bő elitjéhez tartozó Metznek egyedül a távozó, egykori győri Ana Gros miatt fájhat a feje (miatta viszont eléggé), aki az egyre komolyabb terveket szövögető Brestet választotta. A Brest megtartotta a világklasszis Allison Pineau-t, a szintén kiemelkedő kapusukat, Cleopatre Darleux-ot, leigazolta a fiatal, tehetséges Pauletta Foppát, s sajtóforrások szerint komoly versenyre késztetik a CSM-et a Bella Gulldenért folytatott harcban.

A szintén eleve nem túl gyenge Nantes csapatához csatlakozhat a Rostovból a klasszis spanyol balátlövő Alexandra Barbosa Cabral, a kétszeres vb-ezüstérmes Paule Baudouin, a kapus Catherine Gabriel, valamint a CSM friss világbajnoka, a leginkább védőmunkájáról híres jobbátlövő Camille Ayglon-Saurina.

Ezen felül ott lehet a jobb csapatok között továbbra is az Issy Paris, s ha hozzá tesszük, hogy az OG Nice is hosszabbított két klasszisával, Carmen Martinnal és Linnea Torstensonnal, egy erősödő liga képe rajzolódik ki, annak ellenére is, hogy várhatóan BL-címre is esélyes, a legszűkebb elithez tartozó csapata nem lesz a franciáknak a következő szezonban sem.