Grundfos Tatabánya KC – 2017/18

A 2014/15-ös idény óta a Grundfos Tatabánya sorozatban harmadszor végzett a harmadik helyen a bajnokságban tavaly, de a kupában is a Bányász nyerte meg a bronzérmet. Idén nem volt nagy játékosmozgás, így a minimum elvárás az elmúlt szezon megismétlése lehet.

Kiváló idényt futottak

A hazai bajnokságban és kupában teljesítette a minimum elvárást a Tatabánya. Mindkét kiírásban a harmadik helyen végzett, azonban egyelőre ez a maximum is. Egy-egy meccsen már képesek voltak a Matic-tanítványok megszorítani a Szegedet, de a Veszprém és az első két hely valamelyikre még távoli számukra. Nagy áttörést a nemzetközi szereplés hozhat, amely a 2016/17-es szezonban kiválóra sikeredett. Az EHF-kupában egészen a negyeddöntőig meneteltek Ilyés Ferencék, ott a későbbi döntős Füchse Berlin állította meg őket.

Vladan Matic a 2014/15-ös szezon óta a Tatabánya trénere
(Fotó: Faragó Imre)

Együtt maradt a mag

Három-három. Ennyi távozó és érkező volt a tatabányai keretben 2017 nyarán. Kizárólag a távozók pótlására igazolt a Bányász, bár a balátlövő pozícióban lehetnek gondjai Vladan Maticnak, mivel a 18 éves, Székelyudvarhelyről hozott Feketére még nem igazán számíthat, így Bozovicra és Ilyésre komoly feladatok várnak majd a bajnokságban és az EHF-kupában.

A legnagyobb fogás egyértelműen Jakov Vrankovic. A 24 éves horvát jobbátlövő 2012-ben junior Eb-ezüstérmet nyert, 2015-ben az év légiósa volt Romániában, míg 2017-ben a román bajnokság allstar-csapatába került be. Tóth eligazolásával és Iancu érkezésével a kapuban sem gyengült a Tatabánya, a román válogatott hálóőr stabil pont lehet Székely Mártonnal.

Milos Bozovic, a Tatabánya balátlövője
(Fotó: Faragó Imre)

Betonfal

Mindennek az alapja idén is a kőkemény védekezés lehet Tatabányán. Sipos, Ilyés és Vranjes keményen összetartja a Bányászt hátul, hozzájuk csatlakozik a védekezésben és támadásban is használható Vrankovic, valamint Dénes. Magas, agresszív fallal találhatják magukat szembe az ellenfelek, amely Vladan Matic vezetőedző eddigi csapatainak mindig a védjegye volt.

Közvetlenül a szezonkezdet előtt szűkült az amúgy sem tág tatabányai keret. Szöllősi Balázs szenvedett súlyos lábszársérülést a csapat egyik edzésén, műteni kellett, rá valószínűleg novemberig nem számíthat Matic, így Juhász Ádám egyedül maradt középen. Az EHF-kupa idei küzdelmeibe a harmadik selejtezőkörben csatlakozik majd a Grundfos Tatabánya KC.

Vladimir Vranjes, a Tatabánya gólfelelős beállója és védekezője
(Fotó: Faragó Imre)

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Ionut Iancu (kapus, CSM Bucuresti), Jakov Vrankovic (Dinamo Bucuresti), Fekete Dániel (Székelyudvarhelyi KC)

Távozott:

Nagy Szabolcs (balátlövő, PLER), Leimeter Csaba (jobbátlövő, CYEB Budakalász), Tóth Mihály (kapus, B. Braun Gyöngyös)

A Grundfos Tatabánya KC játékoskerete a 2017-18-as szezonra:

Kapusok: Ionut Iancu, Székely Márton, Deményi Xavér
Jobbszélsők: Pásztor Ákos, Harsányi Gergely
Jobbátlövők: Demis Grigoras, Jakov Vrankovic
Irányítók: Juhász Ádám, Szöllősi Balázs
Beállók: Sipos Adrián, Rosta Miklós, Dénes János, Szöllősi Szabolcs, Vladimir Vranjes
Balátlövők: Milos Bozovic, Ilyés Ferenc, Fekete Dániel
Balszélsők: Milos Vujovic

Vezetőedző: Vladan Matic

Várható kezdőcsapat támadásban: