Győri Audi ETO KC – 2017/18

Az ETO sikeres szezont zárt, s egyértelműen erősebb lett a nyáron. A kérdés most is ugyanaz, mint minden évad elején: triplázhat-e a Győr, azaz megnyer-e minden sorozatot, ahol indul?

Ismét Európa trónján

Az ETO két egészen drámai forgatókönyvvel megírt BL-döntőt játszott 2016-ban és 2017-ben. Előbbit elvesztette, utóbbit viszont behúzta. A bajnokság már jóval korábban eldőlt, s ez a két cím feledtette azt is, hogy a győriek több mint egy évtized után nem tudták megnyerni a Magyar Kupát.

Tovább mélyülő keret

Nehéz a győri csapatról az evidenciákat kerülve beszélni, mert a belső posztok mindegyikén van legalább egy “Top 3” világklasszis játékosa. Amit fontos kiemelni az idei igazolások kapcsán, hogy talán először láthatunk két valódi klasszis sort Győrben, s ez kiemelten fontos lehet egy ilyen erős bajnokságban, és az elhúzódó szezonban. Asma Elghaoui nem sok időt kapott bizonyítani, de ez alatt nem is nyújtott olyan teljesítményt, amire építeni lehetett volna ezen a szinten. Ennek következtében Yvette Broch szinte végig játszotta a teljes Final Fourt Budapesten, s néha már inkább Tomori, illetve Knedlikova kapott szerepet ezen a poszton. Helyette érkezett Anja Althaus, aki félig már visszavonult, de meggondolta magát, s személyében egy nagyon komplex beállót kapott a Győr, ami Ambros Martin csapatában mindig fontos szempont. A lövősorban Nycke Groot mellé érkezett Stine Oftedal, amivel egyrészt az ő tehermentesítése is megoldottnak látszik, másrészt az is eldőlt, hogy Görbicz Anitát leginkább szélen láthatjuk innentől. Anne Mette Hansen Amorim mögé érkezhet, így Tomori Zsuzsát talán többet láthatjuk a jobboldalon is, s ez Nora Mörknek is jelenthet pihenőt. Ez első látásra félelmetes névsor, s az újak az eddigi felkészülési meccseken meg is villantottak morzsákat a tudásukból. A jobbszélt továbbra is a megbízható Bódi/Knedlikova páros alkotja, balszélen pedig egyrészt kíváncsiak vagyunk, hogy ugyanazon a szinten folytatja-e Görbicz Anita, ahol májusban abbahagyta, másrészt pedig, hogy mennyire találja meg a szerepét az újonnan igazolt Fodor Csenge, illetve a távozók (Korsós Dorina, Hársfalvi Júlia) miatt valószínűleg előrelépő Puhalák Szidónia.

Althaus sokat segíthet. Forrás: www.facebook.com/gyoriaudietokcofficial

Az ETO játékának egyik meghatározója lehet, hogy nincs igazán egyfázisú játékosuk, szinte mindenki bevethető védekezésben és támadásban is. A hármas védők sora egészen döbbenetes Amorimmal, Brochhal, Althaussal, Hansennel és Tomorival. A kettes védők sora már nem ilyen meggyőző, hiszen itt Groot számít egyedül elit játékosnak (ő most pár hétre kiesett), rajta kívül pedig Mörk, Görbicz és Oftedal is bevethető, de egyikük sem kiemelkedő védő. Éppen ezért volt nagy húzás Martintól az elmúlt idényben, hogy Tomori Zsuzsát játszatta kettes védőként, aki klasszis szinten oldotta meg ezt a feladatot is. Idén is erre számítunk. Kari Grimsbo visszatérése és formája számíthat majd, de igazából ez a védelem a kulcsa az ETO szezonjának, ez pedig többnyire nagyon jól működik. Ráadásul Ambros Martin több variációban is játszatja Amorimékat a zárttól az egészen nyitott formációig.

A győriek 15+5 fős kerettel dolgoznak, ahol utóbbi 5 főt ifjúsági korú játékosok alkotják. Elnézve a nyári utánpótlástornákat, s az ezekben a játékosokban rejlő potenciált, akár a felnőtt csapatnak is besegíthetnek a bajnokságban, egyelőre limitáltan, kiegészítő szerepkörben.

Ismételhet-e az ETO?

A magyar bajnokságban mindenképp. Ha nem lesz ismét egy nagyobb baby boom, vagy sérüléshullám Győrben, akkor nem lehet valós kihívója az ETO-nak. Egy-egy meccset bukhatnak Görbiczék, de igazából ez is rajtuk múlik. Az elmúlt szezonban a kupagyőzelem nem lett meg, de most is a Győr a legnagyobb favoritja ennek a sorozatnak. A nemzetközi porondon a Final F4 alapelvárás, ott pedig sokat számíthat a napi forma, mert egyelőre, ha több nem is, de van 4 elit csapat Európában. Mindenesetre a fogadóirodáknál itt is a Győr a legnagyobb esélyes.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Anne Mette Hansen (balátlövő, FC Kobenhavn), Stine Oftedal (irányító, Issy Paris), Anja Althaus (beálló, ZRK Vardar), Fodor Csenge (balszélső, NEKA)

Távozott:

Asma Elghaoui (beálló, Siófok KC), Hársfalvi júlia (balszélső, DVSC-TVP, kölcsön), Korsós Dorina (balszélső, TusSies Metzingen, kölcsön), Tóth Gabriella (irányító, Érd, kölcsön), Lakatos Rita (irányító, Ipress Center-Vác, kölcsön)

A Győri Audi ETO KC kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Kari Aalvik Grimsbö, Kiss Éva
Jobbszélsők: Bódi Bernadett, Jana Knedlikova
Jobbátlövők: Nora Mörk
Irányítók: Stine Oftedal, Nycke Groot
Beállók: Yvette Broch, Anja Althaus
Balátlövők: Eduarda Amorim, Tomori Zsuzsanna, Anne Mette Hansen
Balszélsők: Görbicz Anita, Fodor Csenge, Puhalák Szidónia

Vezetőedző: Ambros Martin

Várható kezdőcsapat: