Így múlik el a világ dicsősége, avagy csődbe jutott sztárcsapatok

A Bajnokok Ligája elmúlt évtizedének meghatározó csapatai közül több gárda is megszűnt, a gazdasági recesszió főként a spanyol sztárcsapatokat sodorta csődbe, de a dánok és a németek egy-egy zászlóshajóját sem kímélték az anyagi nehézségek. Következő írásunkban öt nagy csapat bukását vesszük górcső alá.

Ciudad Real (később Atlético Madrid)

2002 és 2010 között háromszor is megnyerte a BL-t a spanyol kisváros csapata, de az akkoriban még kőkemény spanyol ligában is ötször ült fel a trónra. A Quijote Aréna a földrész egyik legrettegettebb csarnoka volt. A Bajnokok Ligája 2008/09-es évadjának fináléjában a THW Kiel ötgólos fórral utazott Spanyolországba, ahol végül a 8 találatig jutó Ólafur Stefánsson vezérletével hat góllal győzött a Ciudad, elhódítva ezzel a serleget. A döntő második felvonásán Siarhei Rutenkával beállóban, ezzel a kezdővel álltak fel a spanyolok:

1

A visszavágó:

Az anyagi gondok elől menekülve a spanyol fővárosba költözött a klub a 2011/12-es szezon előtt, ahol Atlético Madrid néven folytatta. A sikerek azonban már elmaradtak, a Barcelona egyeduralkodó lett, míg utolsó BL-szezonjukban a legjobb 8 között búcsúztak a katalánok ellen. 2013 júliusában azonnali hatállyal szűnt meg az együttes, a játékosok pedig szabadon igazolhatóvá váltak. Még ekkor is olyan klasszisok voltak a keretben, mint Julen Aginagalde, Javier Hombrados, Jonas Källman, Kiril Lazarov, Ivano Balic és Joan Canellas.
Azóta feltámasztották a kézilabdát Ciudad Realban, az új csapat azonban nem jogutódja a korábbi sztárgárdának. Tavaly a feljutásért játszottak play-off mérkőzést a spanyol másodosztályban, de nem sikerült a legjobbak közé kerülniük, idén pedig a 7. pozíciót foglalják el.

Portland San Antonio

A pamplonai együttes 2001-ben hódította el a BL-trófeát a Nagy Lászlóval felálló Barcelona ellenében. Akkoriban olyan világklasszisok játszottak a Portland San Antonio színeiben, mint Mateo Garralda, Jackson Richardson és Mikail Jakimovich.

A 2000/01-es döntő első mérkőzése:

Ezt követően még kétszer voltak döntősök, előbb a Montpellier, majd a Ciudad Real ellen bukták el az aranyérmet. A 2005/06-os évadban éppen a Veszprémet búcsúztatták, összesítésben egygólos különbséggel. Az Ivano Balic fémjelezte gárda félelmetes kerettel rendelkezett, érdekesség, hogy hamarabb nyertek BL-t, mint spanyol bajnokságot.

A Veszprém elleni odavágón ez a csapat kezdett:

3

Hazai pályán a Veszprém legyőzte a spanyolokat:

Az utóbbiért járó serleget kétszer emelhették a magasba, legutóbb 2005-ben. Ezután még évekig ott voltak az élmezőnyben a hazai ligában, a 2008/09-es szezonban még a negyedik helyen végeztek. Ezt követően már csak középcsapatként funkcionáltak, majd a 2011/12-es évad végén bejelentették, hogy nem tudják tovább folytatni a legmagasabb szinten. A klubot 2013 áprilisában számolták fel végleg.

BM Valladolid

A Juan Carlos Pastor által 2005-től 2013-ig trenírozott Valladolid ugyan nem nyert BL-t és spanyol bajnokságot sem, de hosszú éveken át állandó indulónak számítottak a kontinens kupaküzdelmeiben. A hazai ligában két bronzérmet is bezsebeltek (2009, 2010), míg a BL-ben kétszer is a legjobb 16 között búcsúztak német együttesek ellen. Háromszor játszottak KEK-döntőt, melyből az egyiket meg is nyerték a 2008/09-es szezonban, amikor idegenben lőtt több góllal diadalmaskodtak a Nordhorn ellen.

A KEK-döntő visszavágóján ezzel a kezdővel állt fel a Valladolid:

Képkivágás

Az utolsó percek:

A 2013/14-es évadban estek ki a spanyol első osztályból, ami után be is jelentették a klub megszűnését. Az idei szezonban feljutó, és jelenleg 10. helyen álló Atlético Valladolid nem jogutódja a korábbi gárdának, de újra visszatért a kézilabdaélet az északnyugat-spanyolországi városba.

AG Köbenhavn

A dánok kirakatcsapatát 2010-ben alapították, de 2012-ben már le is húzták a rolót. A gyémántkereskedésből óriási vagyonra szert tevő Jesper “Kasi” Nielsen által felvirágoztatott klub 13 millió eurós költségvetésével kimagaslott az akkori mezőnyből. A skandináv kézilabda legnagyobb ászait sikerült összeszedniük: többek között Mikkel Hansen, Ólafur Stefánsson, Gudjón Valur Sigurdsson és Kasped Hvidt is a gárdát erősítette. A dán ligát kétszer is megnyerték (2011, 2012), míg a BL-ben “csak” egy harmadik hely jutott nekik a 2011/12-es évad Final Fourjában.

A Füchse Berlin elleni bronzmeccs:

A bronzérmet követően két hónapra pedig már össze is dőlt a kártyavár, Jesper Nielsen közölte, hogy nem tudja tovább finanszírozni az együttest, így szélnek eresztették a játékosokat.

Az Atlético Madrid elleni BL-elődöntős kezdő:
22

Néhány szponzor és játékos átment a nagy rivális KIF Koldinghoz, amely azóta KIF Kolding Köbenhavn néven szerepel. Az AG pedig rendkívül népszerű volt Dániában, a Barcelona elleni 2012-es BL-negyeddöntőben 21.300 néző zsúfolódott be a koppenhágai futballstadionba. Ezt is túlszárnyalták a Bjerringbro-Silkeborg elleni derbin, amikor 36 ezren tekintették meg az összecsapást a Parken Stadiumban.

danmark_parken.13435
Az a bizonyos dán bajnoki

HSV Hamburg

A kikötővárosban 1999-ben alapították a kézilabdacsapatot, amely 2007-ben KEK-et nyert, saját hazájában is hozta a címeket a bajnokságot kivéve. Ez a tendencia 2011-ben szakadt meg, ekkor 34 találkozóból 30-at megnyerve szerezték meg a Bundesliga első helyét a THW Kiel előtt. A BL-ben is rendszeres résztvevőnek számítottak már, a 2012/13-as évad négyes döntőjében nem sok esélyt jósoltak nekik a szakértők. Ennek ellenére a 11 gólig jutó Domagoj Duvnjak vezetésével 39-33-ra győzték le a Kielt az elődöntőben, a másnapi fináléban pedig a Barcelona ellen arattak egygólos győzelmet hosszabbításos mérkőzésen.

A Barcelona elleni kezdő:

111

A finálé:

A 2015/16-os szezonban érte utol őket a vég, a klub kasszájából több millió euró hiányzott a biztos működéshez, így januárban visszavonták a licenszüket, összes addig eredményüket törölve a zajló bajnoki évadból. Végül a harmadosztályba sorolták őket vissza, ahonnan most próbálnak visszakapaszkodni a legjobbak közé. Jelenleg a második helyen állnak az északi csoportban. A DHK Flensborg elleni összecsapásukat 8555 néző figyelte, a harmadik ligában!

Hamburgban még mindig népszerű a kézilabda fotó: a HSV Hamburg facebook oldala
Hamburgban még mindig népszerű a kézilabda
fotó: a HSV Hamburg facebook oldala

 

Melyik csapat hiányzik a legjobban?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here