IHF: duplájára növelik a 2021-es vb-re az afrikai válogatottak számát

A 2021-es vb-n már 32 ország válogatottja vesz majd részt (Fotó: Uros Hocevar)

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) korábban arról döntött, hogy a férfiak világbajnokságának résztvevőit 24-ről 32-re emelik a 2021-es tornától kezdődően. Most nyilvánosságra hozták, mennyi résztvevőt küldhetnek az eseményre a kontinensek.

Nem túl meglepő módon továbbra is Európa delegálja a legtöbb csapatot majd a világbajnokságra. Az eddigi kilenc helyett tizenhármat 2021-től.

Jelentős változás, hogy az afrikai országok létszámát megduplázzák, az eddigi három helyett hatan lehetnek majd ott Egyiptomban.

Fontos tudni, hogy a világbajnokságon két csapat automatikusan vehet részt. Dánia és Egyiptom, előbbi címvédőként, utóbbi rendezőként.

Az ázsiai résztvevők száma nem változik (4), Észak-Amerika és a Karibi térség pedig egy helyet kap, míg Közép- és Dél-Amerika válogatottjainak négy helyért kell majd harcba szállniuk a selejtezők során.

Óceánia is kap egy helyet, de ez csak akkor lesz érvényes, ha a térség csapata az Ázsia-bajnokságon bejut az első ötbe. Amennyiben nem, akkor szabadkártya lesz ebből a pozícióból, amelyről az IHF dönthet, akárcsak az utolsó, 32. pozícióról.